iOS prekonáva Linux a stáva sa treťou najpoužívanejšou platformou

Systém iOS, ktorý používa Apple vo svojich zariadeniach iPhone, iPod touch a iPad, v júli tohto roku prekonal platformu Linux a Java ME a stal sa tretím najpoužívanejším systémom na internete. Vyplýva to z výskumu spoločnosti Net Applications, o ktorom minulý týždeň informoval magazín Computerworld.

iOS mal podľa výskumu v auguste podiel na trhu 1,13 %, čím predbieha výrazne klesajúci Linux s 0,85 %. Zo sto návštev na internetových stránkach z iOS zariadení je podľa výskumu 65 z iPhonu, 24 z iPadu a 11 z iPodu touch. Prvé a druhé miesto platforiem zastávajú už typicky systém Windows a Mac OS X, ktorý má podiel 91 respektíve 5 percent.

Graf – podiel na internetovom trhu

Vývoj systémov iOS, Linux a Android za posledný rok. Zdroj: Net Applications## Iné mobilné platformy

Systém Android má oproti iOS-u len menej ako pätinový podiel. S celkovým obsadením 0,20 % sa mobilná platforma od Googlu umiestnila na 7. mieste. Z Android zariadení je najrozšírenejšia staršia verzia Android 2.1 (45 %), po nej nasleduje Android 1.6 (25 %) a najnovší Android 2.2 má len 15 %. Zvyšných 15 % zastávajú iné verzie.

Ďalšie mobilné platformy – Java ME (ktorá zastupuje zrejme hlavne Operu Mini na rôznych ne-smart telefónoch), Symbian, BlackBerry a Windows Mobile majú 0,86 %, 0,27 %, 0,09 % a 0,04 %. Spolu majú teda mobily 2,6% podiel pri pripájaní sa na internet. Viceprezident firmy Net Applications Vince Vizzaccaro toto číslo označil za „masívne“.

Apple na svojej prezentácii minulú stredu ohlásil, že predal 120 miliónov iOS zariadení. Aj keď v prvej polovici roka sa vynorili správy, že Android, ktorý zaznamenal medziročný nárast 886 %, je veľkou hrozbou, systém od Apple si stále drží náskok. Výrazne lepšiu pozíciu má napriek tomu, že je používaný iba na troch zariadeniach (iPhone, iPod touch a iPad) oproti desiatkam či stovkam Android zariadení. Prieskum však ukazuje aj to, že mobilné zariadenia sú za stolnými počítačmi a notebookmi stále ďaleko.

Mac OS X

Systém Mac OS X má podľa výskumu podiel rovných 5 %. Z neho má najnovšia verzia 10.6 (Snow Leopard) podiel 51,8 %. Verzia 10.5 (Leopard) má podiel 34,6 %. V prípade päť rokov starej verzie 10.4 (Tiger) je to 11 %. Zvyšné necelé tri percentá zastavajú staršie verzie a Hackintosh. Na MacBlogu sme zaznamenali takmer tretinový podiel systému Snow Leopard spomedzi iných verzií Mac OS X už pár dní po začiatku predaja.

Graf – podiel na internetovom trhu

Momentálny trhový podiel všetkých operačných systémov. Zdroj: Net Applications

komentáre
  1. To je sú zaujímavé čísla a úplne iné ako mám ja na svojom webe (mesačne asi 100000 visits – väčšinou sa jedná o návštevníkov z Európy a z USA, ktorí majú asi všetci vyššie vzdelanie):

    Windows: 80.7 %
    Mac: 9.4 %
    Linux: 7.2 %
    iPhone: 0.8 %
    iPad: 0.5 %
    Android: 0.5 %
    Symbian 0.4 %

    iPod má len 0.09 % a mobily s Javou musia byť schované niekde medzi 0.2 %, ktoré nie sú identifikovateľné.

    Jednoznačne sa ale jedná a o veľký rast z mobilnej platformy. Ešte pred rokom pristupovalo z mobilov len 0.5 % užívateľov a teraz je to viac ako 2 percentá užívateľov.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.