Apple žaluje výrobcov príslušenstva pre iPod, iPhone a iPad

Firma Apple podľa minulotýždňovej správy Bloombergu žaluje výrobcov neautorizovaného príslušenstva pre iPod, iPhone a iPad. Ako hlavný dôvod kalifornská firma udáva že „Veľké množstvo má nízku kvalitu a sú nespoľahlivé, čím vzniká značné znepokojenie nad kompatiblitiou Apple produktov a ich poškodenie.“ Apple cituje sťažnosť jedného zákazníka, ktorý tvrdil, že istá nabíjačka vybíjala jeho iPod namiesto nabíjania.

Apple sa však v žalobe nesnaží len o maximálny komfort svojich zákazníkov. Firma totiž už niekoľko rokov prevádzkuje svoj program „Made for iPod/iPhone“, pomocou ktorého môžu vyrábať iní výrobcovia licencované príslušenstvo pre Apple zariadenia. Firme na oplátku odvádzajú vysoký pomer z maloobchodnej ceny. „Ak sa predá reproduktor za 100 USD, Apple dostane 20 až 25,“ tvrdí Shaw Wu, analytik z Kaufman Bros pre Bloomberg.

Foto: itechfreak.com

Spoločnosť má každoročne z predaju príslušenstva veľké zisky a výrobcovia, ktorí predávajú nelicencované produkty jej tieto zisky znižujú. Apple ich teda žaluje za porušenie desiatich patentov a tiež svojej obchodnej známky. Na zozname je sedem firiem z USA, Apple hovorí, že môže vymenovať ešte ďalších 20.

Server AppleInsider pripomína, že aj keď Apple doteraz taký veľký krok nepodnikol, v minulosti niekoľkokrát zmenil špecifikáciu jeho produktov, čo vyústilo do nekompatibility s mnohým neznačkovým, a dokonca aj niektorým značkovým, príslušenstvom.

Právnik zameriavajúci sa na duševné vlastníctvo, Mark Kesseln, vidí dôvod počínania v tom, že firma Apple sa snaží kontrolovať všetky aspekty svojich zariadení. Ako však dodáva, je len tenká hranica medzi udržiavaním kontroly a monopolným správaním a Apple si musí dávať pozor.

komentárov
  1. Nic v zlom ale cudujem sa ze prave apple hovori o nekvalite a pritom nepoznam majitela iPhonu ktory nema prasknuty plastovy obyl kabla na synchroizaciu a napajanie. Osobne tiez pouzivam neznackovy kabel donutil ma k tomu sam Apple jednak tym ze kabel ktory si kupim v znackovom obchode je rovanko nekvalitny ako original dodavany k telefonu a jednak ich predrazenou cenou.
    Original
    http://www.mzone.sk/katalog/kable-doky-a-adaptery/produkt/ipod-kabel-dock-usb/
    kopia
    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.34487

    0
    0
  2. Ja to len schvalujem … zober si, ze ti takyto kabel znici iphone/ipod … budes podozrievat obycajny kabel? resp. spytam sa takto: bude to bezny Brain-Free User american podozrievat kabel? nie, povie, ze apple produkt je na nic a kupi si iny … takze ja plne chapem a podporujem krok applu. A monopolne spravanie je nezmysel … je tu trhovy mechanizmus, ked nechces, nekupuj apple, nikto ta nenuti… Apple si vzdy dal zalezat na user experience a o to tu ide…

    0
    0
  3. Mne zatial vsetko funguje ako ma, pouzivam len original kabel, kt. bol v krabici. Kryt nema snahu prasknut ale kabel sa mi asi 1cm za USB nebezpecne lame, pritom ho vzdy pouzivam plne rozvinuty a nikdy ho v tom mieste neohybam, vyzera to akoby bola v tom mieste narusena izolacia.

    0
    0
  4. Pouzivam bez problemov uz treti rok iPhone s original dodanym kablom a funguje bez problemov. Mimochodom cez vikend som mal v ruke tu ciernu napodobeninu a rozdiel v kvalite je poznat na dotyk …

    Myslim si ze problem je ako sa hovori “mezi zidli a klavesnici”

    0
    0
  5. Apple se bude muset srovnat s tím, že z drobného hráče na trhu se dostává na výsluní. Nemá šanci zabránit HW i SW alternativnímu světu kolem svých produktů. Max. si vykoleduje flastr za monopolní chování. Právě ty kabely a sluchátka od Apple patří mezi pěknej aušus.

    Já nevidím problém v tom, že nadále budu kupovat produkty Apple, ale zároveň se budu chovat co nejefektivněji ke své peněžence.

    0
    0
  6. …nechcem obhajovat nehorazne predrazene Apple doplnky, ale konkretne s tym kablom to nebude az take tragicke a nemozem nereagovat. Mne sa v priebehu rokov nazhromazdilo celkovo 7 usb kablikov Apple (2G a 3GS iPhone, 3 rozne iPody, dokovacia stanica a iPad) a ani jeden nie je prasknuty a funguju bez problemov. Mozno je dolezite aj to ako sa s kablom zaobchadza…

    0
    0
  7. no ja pouzivam kabel od belkinu a uplna pohoda a nic sa nastastie nelame, ale ak by som si kupoval novy tak urcite ten “neznicitelny” za cca rovnaku cenu ako origo a mam istotu ze sa s kablom nic nestane.

    0
    0
  8. @bobo: mas s nim zkusennosti? tuhle jsem o nem premejslel protoze kdyz sem o nem premejslel, tak sem si v diskuzi na amazonu precet ze ten kabel jen synchronizuje ale nenabiji ;( takze pro kabel dost poddstatna nevyhoda …

    0
    0
  9. Kúpil som si len tak na skúšku jeden kábel z http://www.dealextreme.com a už aj letet do koša. V aute nabíjal v pohode ale keď som ho zasunul do MacBooka zhasol mi displej. Skúsil som to zopakovať a urobil to zas.
    Originálov mám 4ks a jeden už je po roku na hranici rozpadnutia. Horšie je to s kvalitou slúchadiel, okrem toho, že zvuk /nič moc/ tak po pól roku občasného používania, slúchadla pribalené k iPod classic sa rozpadli a kábel sa pretrháva na mieste kde sa rozdvojuje na L a P. Avšak tie čo mám k iPhonu a používam ich častejšie a dlhšiu dobu vyzerajú ako nové. Pravdepodobne si to dali vyrobiť inde a neustrážili kvalitu. Ale až na tieto dve “maličkosti” mi všetko od Apple funguje skvele.

    0
    0
  10. apple by sa mal spamatať pretože tie ich káble su také jednorázovky moj kabel sa už tiež rozpadáva a to som ho skoro vôbec neprenášal. Potom nech sa apple nečuduje že každý si kupuje iné káble keď ten ich stojí štyri krát viac a je aj omnoho fyzicky nekvalitnejší.

    0
    0
  11. Hm este nikdy sa mi ziadny kabel na synchro. nerozpadol, alebo nepokazil a to ich pouzivam uz dost dlho. A to jeden este z prvej generacie ipod nano uz moze mat aj 5-6 rokov.

    0
    0
  12. “Made for iPod/iPhone” – s tou zmenou parametrov je to zlozite. Kupil som si Zepellin od B&W a iPod hra pekne, ale iPhone je uz zial nekompatibilny… obdobne aj ine repro.

    co sa kablov tyka, zalezi, akym sposobom “visi” – mam aj polamane aj take v poriadku a tiez ich teda mam uz pekny pocet…

    0
    0
  13. Tak ja som z originál iPhone (3G aj 3GS) sluchatkami spokojný ale kábel ktorý dávajú ku iPhonu je strasny, proste sa tá guma od USB oddelila a tak vidím tie kovove kable priamo (z iPhone 3G) od 3GS sa ešte drží ale tiež tomu niake veľké šance nedávam.. Veľké – applu tieto ich USB kable..

    0
    0
  14. Ja mam radio + CD + iPod prehravac. Tie prve dve cinnosti zvlada presne ako ocakava clovek. aj dizajnovo vyzera pekne.

    Zapojte tam iPod koniec. Elektronicky sum z iPodu pocut ci z neho ide zvuk do reproduktorov alebo nie. Proste na obcasne pouzivanie na cestach a tak je to v pohode ale inak by som to nepouzival. Netusim ci to je oficialne prislusenstvo lebo som to nekupoval ale na takyto srot by asi Apple label Made for iPod asi nedalo.

    0
    0
  15. ja dufam, ze apple vyhra ten sud a posratym cinanom zakaze vyrabat tieto sracky, ktore su aj na slovensku a ohrozuju normalne firmy, ktore chcu drzat kvalitu.
    kurva co nemate 5 korun na kabel???

    0
    0
  16. Suhlasim s Kola aj ked by som to napisal slusnejsie. Uz som vyhodil niekolko neoriginalnych kablov k vselicomu, ze radsej zaplatim viac a kupim original. Nie som tak bohaty aby som mohol kupovat smejdy!

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.