Apple vypustil Safari 5.0.1 – rozšírenia sú oficiálne prostredníctvom Safari Extensions Gallery

Apple dnes cez Software Update vypustil novú verziu Safari 5.0.1. Najvýznamenjšou novinkou updatu je oficiálne spustenie rozšírení, tzv. Safari extensions, ktoré môžete inštalovať zo Safari Extensions Gallery. Aj keď rozšírenia bolo možné inštalovať už od verzie 5.0 vypustenej pred jeden a pol mesiacom, teraz sú konečne listované Applom a vďaka jednoduchej inštalácii sú dostupné pre každého.

V galérii je niekoľko desiatok doplnkov. Väčšinou sa jedná o známe doplnky vypustené už skôr, o niektorých z nich sme písali aj v článku Safari extensions: 15 zaujímavých rozšírení pre váš prehliadač, nájdu sa však aj úplne nové. Apple zvýrazňuje na hlavnej stránke šesť významných doplnkov od veľkých vývojárov: Twitter for Safari, Bing Highlights, MLB.com toolbar, New York Times Updates, My eBay Manager a Add to Amazon Wish List.

Za zmienku určite stojí, že Apple sa oproti iPhone App Storu rozhodol byť oveľa benevolentnejší čo sa týka výberu, ktorý softvér na svojich stránkach listuje. V galérii sú doplnky, o ktorých málokto predpokladal, že sa zjavia v oficiálnom zozname, ako napríklad softvér na blokovanie internetovej reklamy AdBlock a Facebook Cleaner.

Do galérie môžu svoje rozšírenia posielať všetci vývojári. Keďže rozšírenia sú vytvorené na základe JavaScriptu, HTML5 a CSS3, nepredstavujú podľa Applu pre používateľa žiadne riziko.

Safari 5.0.1 prináša aj množstvo menších vylepšení. Medzi nimi je úprava vyhodnocovania predpokladov URL políčka, lepšie CSS animácie, väčšia stabilita Safari Readeru, niekoľko opráv špecifických pre určité stránky a množstvo malých opráv. Opravených bolo nemálo bezpečnostných chýb, vrátane tej, ktorá nebezpečnej stránke umožnila vytiahnuť dáta z používateľoveho Address Booku. Pre používateľov systému Mac OS X 10.4, ktorí nemôžu používať Safari 5, vypustil Apple aktualizovanú verziu Safari 4.1.1, ktorá prináša podobné bezpečnostné opravy, samozrejme bez rozšírení či Readeru.

komentárov
  1. Super super vec. Mam nainstalovany ten Simple Youtube, Light, Better Facebook a Adblock…

    Better Facebook odporucam.

    0
    0
  2. Ja som po instalovani zasuvneho modulu facebook do safari (system snowleopard) bol velmi sklamany. Odvtedy mi Safari hned po spusteni pada. V reporte o chyba je jednoznacne spominany zasuvny modul facebook. Smola je, že nepomohla ani reinštalacia Safari. Modul sa samozrejme neda ani odinštalovať kedze sa Safari nespusti. Takže mi neostava nič ine len čakať na update.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.