Apple sprístupnil iOS 4.1 pre iPhone a iPod touch, čo je to HDR?

Indikácie zo služby Game Center, o ktorých ste sa mohli dočítať včera, boli správne, a Apple dnes podľa plánu vydal na Apple Special Evente oznámenú aktualizáciu softvéru iOS 4.1, ktorá je kompatibilná s iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPodom touch druhej a tretej generácie. Okrem hernej služby Game Center (tá ale nefunguje na iPhone 3G) prináša táto aktualizácia podporu pre HDR (High Dynamic Range) fotografie na iPhone 4, nahrávanie HD videa na YouTube alebo MobileMe z iPhonu 4 cez Wi-Fi, požičiavanie TV relácií cez iTunes a podporu hudobnej sociálnej siete iTunes Ping.

Apple nezabudol ani na medializované problémy, najmä Proximity senzor iPhonu 4, výkon iPhonu 3G s iOS 4 a kompatibilitu s Bluetooth zariadeniami. Najnovší iPod touch štvrtej generácie už bude obsahovať softvér iOS 4.1 predinšta­lovaný.

Podpora HDR fotenia

Po spustení aplikácie Camera na iPhone 4 už v hornej časti nájdete okrem blesku a voľby kamery aj možnosť spustiť HDR. High Dynamic Range je funkcia, vďaka ktorej budete môcť so svojim iPhonom 4 vytvárať fotografie, na ktorých bude zachytené širšie spektrum intenzity svetla. Umožnené je to vďaka použitiu rôznych expozícií, ktoré sa následne automaticky spoja do jednej fotografie. Táto funkcia pomôže napríklad v situácii, ktorá je aj na ilustračnom obrázku od Apple, kedy fotíte ľudí, zatiaľ čo v pozadí je svetlá obloha. Doteraz ste mali viacmenej dve možnosti, buď zachytiť oblohu, no tváre budú príliš tmavé, alebo zachytiť tváre no z oblohy ostane biela plocha bez kresby. So zapnutým HDR sa softvér pokúsi tento problém vyriešiť. Funkciu sme vzhľadom na nedávne vydanie iOS 4.1 zatiaľ nemali možnosť dôkladne otestovať.

iPhone 4 HDR fotografie
komentárov
  1. Já jsem HDR otestoval hned po upgrade na 4.1, protože jsem byl na tuto funkci nejvíce zvědavý. Běžně pořizuji HDR fotografie z RAW D700 a musím uznat, že na to že iPhone 4 je pouhý telefon, tak fotografie pořizuje velmi slušné, pokud ovšem dokážeme využít výhod a vyrovnat se s nevýhodami. HDR spojením tří fotografií s rozdílnou expozicí je funkce dobře známá z některých kompaktních fotoaparátů i zrcadlovek ( v obou případech samozřejmě digitálních ). Fotografie pořízené touto metodou na iPhone 4 mají výhodu vě větším DR, ale na druhou stranu jsou méně kontrastní. Toto lze ovšem upravit vhodným nastavením gradační křivky. V Aperture 3 je taková fotografie lehce editovatelná a i když HDR nedovoluje přímo v iPhone jakékoliv nastavení, tak po citlivém postprocesu se z takovéto fotografie dá získat lepší výsledek než z fotografie bez použití HDR. HDR v iPhone 4 proto hodnotím jako velmi užitečnou funkci. Výhodou je možnost uložení jak HDR, tak fotografie na střední hodnotu expozice. Nwkdy se pro rychlé zaslání momentky může právě hodit NO HDR fotografie. Na závěr podotknu, že k uplné spokojenosti s fotoaparátem v iP 4 mi chybí nastavení korekce expozice, které je běžné u ostatních telefonů.

    0
    0
  2. HDR je funkce, která spojí dohromady dvě exponované fotky do jedné, vždy vybere tu lepší kvalitu světla z obou a složí je. Nebo tak nějak.

    0
    0
  3. No, musím informovať, že mi po aktualizácii na 4.1 na Iphone4 nefungujú dáta v sieti T-Mobile. Rovnako mi to potvrdil aj kamarát a on funguje na iPhone 3G. Idem volať T-Mobile. Dám update.

    0
    0
  4. UPDATE: T-Mobile zažíva kompletný výpadok dátovej konektivity pre všetky typy spojení, tzn. EDGE, GPRS, HSDPA a pod. FLARION pravdepodobne funguje, ale toto som nemal možnosť overiť.

    0
    0
  5. Marcel Krchnak: Treba dať v nastaveniach, všeobecné,obnoviť, obnoviť nastavenia siete…. a pôjde to… mne sa to stáva pri roamingu, ked idem domov…

    0
    0
  6. Ja mam vyhrady k funkcii proximity senzoru. Hoci je uvadzane, ze tato chyba je v iOS4 odstranena, tak nadalej uchom vypinam mikrofon alebo zapinam reproduktor. Dost zle :-(

    0
    0
  7. Marek presne to isteee aj mne. Len ja som dal že update a stiahnuť a nainštalovať a ked som zbadal že to bude sťahovať 5 hod tak som to vypol a teraz ráno mi nejde internet.

    0
    0
  8. K HDR dodávám, že pokud je dobře udělané, nemělo by jen zvyšovat DR, ale i redukovat šum. Nové kompakty s CMOS senzory (Sony, Fuji) využívají jejich vlastnosti rychlého sejmutí signálu z čipu právě k focení málo světelných scén z ruky bez rozmazání (6 snímků s šestinovou dobou expozice) a HDR (3 snímky s různou expozicí). Nutno uznat, že to funguje velmi dobře – ale trojnásobně rychle to vybíjí baterku :)

    0
    0
  9. Martin.P – obnovenie nastavenia sietí nepomohlo. Ale Ďakujem. :-)
    Vaše meno – vypol som aj zapol niekoľko krát. Nepomohlo. Ďakujem.

    Takže dátový výpadok stále pretrváva.
    Proximity sensor – ja tieto problémy vôbec nemám a ani som nemal od samého začiatku používania.

    0
    0
  10. Skusal som 4.1 GM verziu na iPhone 3G. Na moje sklamanie sa priliz vyrazne zrychlenie nekonalo. Navyse mi tam nejak “zblbla” galeria fotografii. Vsetky dovtedy fotene fotky su zobrazene ako jeden velky cierny pas, resp. proste cierna obrazovka. Novo nafotene fotky akoby ukoncuju tento pas a pokracuju v normalnej mriezke a pekne sa zobrazuju.
    Neviete niekto, ci GM a oficialna verzia zostali tie iste? Doma to skontrolujem a napisem, ako som pochodil… Mozno bude treba aj komplet restore telefonu…

    0
    0
  11. Viete niekto porovnat iOS 4.1 HDR s aplikaciou “Pro HDR” alebo podobnou? Mam 3GS a neviem sa rozhodnut ci mam pockat na JB po ktorom sa to bude dat odblokovat aj pre 3GS alebo rovno kupit “Pro HDR” ak je porovnatelny prip. lepsi.

    0
    0
  12. Na 3G nepozorujem ziadne zmeny… stale rovnako pomaly a restore som dal cez DFU a nic… na IP4 je HDR celkom zaujimavy, ale vysledok bude asi lepsie vyditelny ked bude svietit slnko, pri zamracenej oblohe nevidim az tak markantny rozdiel.. Proximity mi blbol, pri 4.1 zatial nie, ale uvidime pri dlhsich hovoroch.. game center len pre decka… nevidim v tom zmysel.

    den: Ten cierny pas fotiek, som mal aj ja.. ale zistil som ze to spravi vtedy ked vymazes nejake foto z adresara v iPhoto ale nezmenis v sync nastaveniach nic.. tak pri synchronizacii k pride k chybe adresar tam je ale nedokaze nacitat foto… ten subor s fotkami zrus v sync nastaveniach a uvidis.. mne takto ten cierny pas zmizol

    0
    0
  13. matulko: HDR je LEN pre iPhone 4.

    fero: nejake zlepsenie tam je, ale nic zasadneho.

    Imcheez: mne ten cierny pas robi pri fotkach z fotoaparatu. Fotky z galerie su v poriadku.

    0
    0
  14. ja pocitujem na iPhone 3G citelne zrychlenie dokonca oproti 3.1.3ke.. viem, ze tu som mal uz zabugovanu a soft bol prebrany z mojho predchadzajuceho iPodu Touch, ale…

    som uplne spokojny s terajsou rychlostou mojho iP 3G.. ked som cital z pred tyzdna tie negativne ohlasy na GM, tak som bol sklamany, ale fakt ma apple prekvapil.. dokonca som nesiel ani cez DFU.. super

    0
    0
  15. No ja mam samotny problem s prechodom na 4.1. Ked hodim iphone4 na itunes, dam download iOS4.1 tak ho zacne stahovat a na konci napise error 3259. Skusal som to na 3 roznych PC a na troch rozlicnych internet a nic… vie niekto poradit? mam t-mobile…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť