Adidas stiahol 10 miliónovú reklamnú kampaň kvôli schvaľovaciemu procesu Apple

Apple je známy svojou prísnou politikou pre schvaľovanie aplikácií pre iOS zariadenia pridávaných do App Store. Ako sa však ukazuje, aplikácie nie sú jedinou oblasťou, v ktorej si Apple presadzuje nadštandardné kontroly. Vysoké a občas možno netradičné nároky pri schvaľovaní zo strany Apple totiž donútili firmu Adidas zmeniť rozhodnutie a po niekoľkých neúspešných pokusoch stiahnuť kampaň v hodnote viac ako 10 miliónov USD z platformy pre mobilné reklamy od Apple – iAds.

Problémom mal byť samotný Steve Jobs a jeho snaha mať nad všetkým kontrolu. Nemecký výrobca športového náčinia sa svoj návrh reklám rozhodol z iAds stiahnuť po troch odmietnutých pokusoch. Pre chýbajúce vyjadrenia Applu či Adidasu je však ťažko súdiť, či je chyba v prehnanej kontrole Applom alebo sa Adidas snažil pretlačiť cez iAds skutočne nevhodnú reklamnú kampaň.

Adidas nie je prvou firmou, ktorá stiahla svoju kampaň z iAds, rovnako skončila aj snaha firmy Chanel. Apple ešte stále nezverejnil postup schvaľovania reklám, a preto zostávajú konkrétne príčiny záhadou. Firmy, ktoré majú záujem o umiestnenie svojich reklám v iAd programe sa sťažujú aj na chýbajúcu kontrolu toho, kde sa ich reklamy zobrazujú, chýbajúcu podporu nástrojov tretích strán a ďalšie problémy.

Adidas využíva aj služby App Store, kde ponúka svoju aplikáciu miCoach, ktorá je bezplatnou alternatívou pre športovcov, ktorým nevyhovuje Nike+, prípadne preferujú nemeckú značku.

komentáre
  1. trochu off topic, ale spominate miCoach,
    paradna aplikacia, nie len ze robi zber dat a statistiky z toho (co robi aj nike+). ale aj umoznuje vytvorit individualny plan s jednotlivymi treningami, monitoruje pokrok a koucuje. A je to zadarmo :)

    0
    0
  2. Apple je predsa uzko spate s nike takze sa ani necudujem ze adidas ma problem u nich nieco presadit :P….ved ked si vsimnete v kamennych obchodoch nike sa nachadzaju jedine kompy od apple..v nike store na nete najdete v ponuke ipody touch a tak podobne cize tak :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť