Zhrnutie noviniek – Trojan v Adobe CS4, nový firmware 2.2.1 pre iPhone/iPod touch, Emoji emotikony na iPhone, patent proti Palm Pre, aktualizácie…

  • Majiteľom iPhone/iPod touch by nemala uniknúť nová aktualizácia firmvéru 2.2.1 od Apple, tradične dostupná cez iTunes. Nová verzia prináša opravu známych chýb a niekoľko vylepšení. Výsledkom toho by mala byť zlepšená stabilita internetového prehliadača Safari pre iPhone/iPod touch. Taktiež bol vyriešený problém, pri ktorom sa niektoré obrázky uložené z aplikácie Mail nesprávne zobrazovali v Camera Roll.
  • Ako ste si mohli všimnúť v bleskovkách, multimediálny balík aplikácií iLife ’09 sa začal dodávať prvým užívateľom. V zahraničných Apple Store obchodoch by mal byť dostupný už dnes. V našich obchodoch zatiaľ dostupný nie je, no čerstvých majiteľov Mac počítačov (po 6. 1. 2009) určite poteší takmer bezplatná aktualizácia na novšiu verziu, ktorá bude možná aj u nás. Cena zahŕňa len logistické poplatky.
  • Počítače iMac, ktorých aktualizácia sa očakávala už na MacWorld 2009, by podľa špekulácií mohla byť zdržaná z dôvodu technických a  strategických rozhodnutí Apple. Údajne by mohlo ísť o nerozhodnosť vo výbere medzi Dual Core a Quad Core riešením. S výkonnejšími procesormi však prichádza aj väčší nárok na chladenie, ktoré sa pravdepodobne bude musieť prispôsobiť vyšším teplotám.
  • Apple Macintosh len pred pár dňami oslávil svoje 25. narodeniny. Tým, ktorým angličtina nerobí problémy, odporúčame články vydané serverom MacWorld. Cyklus článkov venovaných týmto narodeninám prináša zaujímavé informácie o zmenách v oblastiach ako ukladanie dát, užívateľské prostredie, procesory, prenosnosť, ikony, softvér a iné, za ostatné štvrťročie Macov.
  • Software Update ponúka dve nové aktualizácie, konkrétne pre iLife a iDVD 7.0.3. iLife Media Browser Update prináša zlepšenie v celkovej stabilite a opravu známych chýb. iDVD update má už tradične totožný popis zmien. Ak preferujete sťahovanie aktualizácií bez použitia Software Update, môžete tak urobiť cez Apple centrum podpory. Tieto aktualizácie sa netýkajú novej verzie iLife ’09.
  • V pirátskych Mac vodách sa podľa spoločnosti Intego objavil ďalší trójsky kôň nebezpečný pre Mac systémy. Konkrétne by sa mal vyskytovať pri cracku pre balík aplikácií Adobe CS4, ktorý sa šíri cez BitTorrentové siete. Zdá sa, že pre užívateľov nelegálnych kópií programov nie je bezpečná ani platforma Mac OS X.
  • Pre podporu predajov iPhone boli zverejnené dve nové reklamy – TV spoty. Môžete si ich pozrieť na Apple stránkach. Jedna nesie názov „Fix“, druhá „Read“. Tá novšia s názvom „Fix“ odkazuje na riešenie problémov pomocou iPhone v rôznych situáciách.
  • Apple oznámil, že Mark Papermaster začne pracovať v spoločnosti na pozícii Vice President of Devices Hardware Engineering od 24.4.2009. Mark Papermaster predtým pracoval pre IBM. To sa konkurenčné IBM snažilo napadnúť tým, že prechodom k Apple porušil pracovnú zmluvu. Tento spor bol však vyriešený, a tak mu už nič nebráni začať pracovať pre Apple.
  • Konečne schválený patent týkajúci sa iPhone/iPod touch dotykového ovládania s grafickým prostredím má až 358 strán. Spísaný so žiadosťou bol už od septembra 2006, s pôvodným názvom iPhone patent. Patent môže pomôcť agresívnemu chráneniu myšlienkového vlastníctva iPhone/iPod touch Applom, napríklad v boji proti konkurencii, medzi ktorú určite patrí Palm Pre.
  • Na záver odporúčame zaujímavú tému na fórach MacTalk. V nej nájdete podrobný návod na to, ako spustiť japonské Emoji ikony (obdoba našich emotikon) na iPhonoch, ktoré nie sú japonské. Pôvodne je táto funkcia dostupná len pre japonský trh. K úspešnému používaniu Emoji ikon na nie japonských iPhonoch bude potrebné zakúpiť RSS čítačku pre iPhone v hodnote 0.79 EUR.
komentárov
  1. crosspost s iTunes store od autorov Frostyplace ktorym sa Emoji aktivovat:

    IMPORTANT NOTE: Because of the recent iPhone OS 2.2.1 Update, one of the MOST POPULAR feature DO NOT work on the current version (1.1.1) of the Frostyplace app. We have already submitted a newer version (1.1.2) which is compatible with iPhone OS 2.2.1 and it is currently under Apple’s review. Please kindly wait for the free update.

    0
    0
  2. Emoji uz fungovali po jailbreaku aj pod fw 2.2. Nevyhodou vsak je, ze sa nezobrazuju na ziadnom iPhone, ktory ich nema povolene, nehovoriac o inych telefonoch. Kedze su to obrazky, tak sa pochopitelne neposielaju ako sucast sms. Co ma vsak prekvapilo, ze sa nezobrazuju ani pri prezerani mailov mimo iPhonu s podporou Emoji (Mail, Outlook, etc.) Cakal som, ze budu sucastou tela spravy. Takze suma sumarum su na Slovensku dost nepouzitelne.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.