Welcome to Macintosh – nový dokumentárny film o spoločnosti Apple

Za značkou Apple stojí dlhá a komplikovaná história, zahrňujúca samozrejme aj vznik trhu domácich počítačov. Na túto tému bolo spracovaných niekoľko dokumentárnych filmov. Welcome To Macintosh je názov ďalšieho z nich.

Vo filme sú zobrazené kroky spoločnosti Apple Computer (v súčasnosti už Apple, Inc.), ktorými zmenila svet, už od začiatkov s počítačom Apple I. Dokument sa nezameriava na konkrétne obdobie, naopak, mieša históriu s kritikou. Režisérom je Robert Baca a vo filme sa objaví množstvo ľudí rozprávajúcich o histórii Macintoshov, ktorú zažili na vlastnej koži v strede diania – v Apple. Od úplných začiatkov, s mnohými prekážkami, ktorým Apple čelil až k budúcemu vývoju spoločnosti. Zamestnanci, technici a ostatní členovia komunity vám ponúknu pohľad zvnútra na všetky inovácie, vplyv na kultúru, a samozrejme aj prešľapy a odhady, kam asi bude spoločnosť smerovať ďalej bez S. Jobsa. Medzi slávne osobnosti, ktoré budete mať možnosť vo filme vidieť, patria Andy Hertzfeld, spolutvoriteľ originálneho Macintoshu, Guy Kawasaki, dlhoročný nadšenec, Leander Kahney, autor knihy Cult of Mac, Jim Reekes, ktorý vytvoril známu bootovaciu zvučku a Ron Wayne, pôvodný spoluzakladateľ Apple Computer Company. Vo filme však neuvidíte S. Jobsa ani S. Wozniaka. Sám Steve Wozniak však označil dokument ako najlepší nezávislý projekt venujúci sa tejto problematike. Pravý Apple fanúšik by si tento film nemal nechať ujsť.

Ak sa o histórii spoločnosti Apple chcete dozvedieť ešte viac (v komerčnejšej a zábavnejšej forme), určite si pozrite aj starší, no stále zaujímavý film Pirates of Silicon Valley. Ten sa zameriava na príchod počítačov do domácností z trochu širšieho hľadiska, nazriete tak do histórie Apple, IBM, Microsoftu a tiež Xeroxu.

komentárov
  1. Film som videl a bol som velmi sklamany. Velmi amatersky natoceny, velmi rozvlacne a nezazivne. Chyba viac faktov a znamych osobnosti, ktore boli pri tom (je tam defakto len Guy Kawasaki). Ron Wayne tam sice je, ale na vyvoj Apple nemal ziadny vplyv a na Mac uz vobec nie – odisiel po mesiaci od zalozenia Apple.

    Ak chcete kvalitny dokument o pociatkoch Apple a Microsoftu, pokuste sa zohnat 3 dielny film „Triumph of nerds“, resp. „Triumf kockacov“. Kedysi bezal na STV 2, mozno ho niekde najdete na „znamych“ strankach.

    Obsahuje priamo vypovede ludi z diania – Jobsa, Gatesa, Ballmera, Woza, pracovnikov Xerox PARC, IBM, 3com, Compaq atd.

    0
    0
  2. tak som sa pustil do tituliek, ale bude to mozno trvat dlhsie, kedze vela volneho casu teraz nemam a bude to moja prvotina, ale posnazim sa :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.