Tip: Zablokujte svoj Mac cez Bluetooth pomocou Airlocku

Firma The MHA poskytuje zaujímavú aplikáciu s názvom Airlock. Pomocou nového panelu v System Preferences dokáže zablokovať operačný systém Mac OS X v závislosti od vzdialenosti nakonfigurovaného iPhonu alebo iPodu touch s Bluetooth. Ak teda nosíte svoj iPhone/iPod touch stále so sebou, akonáhle sa vzdialite od svojho Macu na nastavenú vzdialenosť, počítač sa automaticky zablokuje.

Takto vyzerá Mac zablokovaný Airlockom

Odblokovanie funguje rovnako jednoducho. Stačí s iPhonom/iPodom touch prísť opäť k Macu a ten sa sám odblokuje. Pre prípad, že sa iPhone/iPod touch vybije, je stále k dispozícii možnosť odomknúť Mac základným užívateľským heslom. Inštalácia je úplne jednoduchá, všetko čo treba urobiť je nainštalovať Airlock do System Preferences, a zároveň nakonfigurovať mobilné zariadenie na Bluetooth pripojenie. Airlock následne ponúka nastavenie vzdialenosti potrebnej pre zablokovanie, frekvencie (ako často) zisťovania prítomnosti mobilného zariadenia (toto nastavenie je dôležité z hľadiska výdrže batérie). Zaujímavou možnosťou je nastavenie rôznych akcií v závislosti od prítomnosti iPhonu/iPodu touch. Mac potom môže po za/odblokovaní spustiť napríklad iChat alebo inú vybranú aplikáciu.

Airlock Nastavenia

Panel nastavení Airlock v System Preferences

Airlock stojí 7,77 USD. Nakupovať môžete na oficiálnych stránkach. Je kompatibilný s Mac OS X Leopard a novšími. Bezplatná demo verzia funguje tri hodiny. Upozorňujeme na problém s bezdrôtovými Bluetooth klávesnicami a myšami, pri ktorých Airlock nefunguje. Podľa vývojárov však už tento problém riešia v spolupráci s Apple, no nie je isté kedy a či vôbec bude riešenie dostupné.

komentárov
  1. Ono by to bolo super, keby to fungovalo aj na wifi (tu pouziva urcite viac ludi), teda pokial sa telefon aj mac nachadzaju na rovnakej wifine tak by sa podla toho zamykal. A bluetooth by bol len ako secondary moznost.

    Inak ako napad je to super.

    0
    0
  2. Ono to má s bluetooth väčší zmysel ako s wifinou, pretože na rovnakej wifi môžu byť (iPhone a Mac) aj povedzme v celej budove, ale pri bluetooth ide práve o princíp malej vzdialenosti — vzdiališ sa od počítača na viac ako 7m a počitač sa zamkne.
    Pri viac useroch na jednom stroji to je ale kontraproduktívne, pretože keď odíde práve aktívny user dajme tomu na WC na konci chodby, tak sa iný user z toho istého Macu nemôže nalogovať, pretože Mac je jednoducho zamknutý…
    Inak pri jednom userovi fakt veľmi dobrá a elegantná vecička.

    0
    0
  3. no funguje to hezky az na tu spotrebu, jooo kdyby byla v MB podpora pro RFID chipy aby to validovalo ten co mam na iphonu to by byla jina, to bych si chrochtal

    0
    0
  4. …super vecička, no po troch hodinách skúšania váham o zakúpení. Všetko fungovalo super, ale pár krát sa stalo, že sa mi MB zablokoval aj napriek tomu ze iPhone bol v dostatočnej vzialenosti a práve som na MB niečo robil. Musel som počkať 5-10s a opäť sa odblokoval, no samo že ma to hnevalo. Problém bol evidentne v iPhone 2G, bo zrejme na chvíľu štrajkoval s BT. Každopádne, úžasná vec do kanclu, keď si človek vybehne na cigu, do iného kanclu či 00 :)) Doposial som musel vždy lockovať MB, a takto je to podstatne jednoduchšie kedže iPhone mám neustále pri sebe. Za tých cca 5 Eur to asi risknem a ak ma bude často hnevať tak počkám na update or prestanem používať :)

    0
    0
  5. Uz bolo par softov s rovnakou funkcionalitou ale vacsina zatial skoncila s tym, ze BT ani wifi sa proste na taketo nieco nehodi – komplikovane zistovanie zariadeni v dosahu, prilis velka spotreba, problem so samotnym OS ako implementuje tieto veci… Napad je to pekny, ale bohuzial som ho nikdy nevidel dotiahnuty do plne funkcneho vysledku.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť