Google kúpil AdMob za 750 mil. USD, Intel Nahalem aj v MBA a MBP, Apple hľadá herných vývojárov, Psystar prehral v súdnom spore

  • Podľa neoficiálnych informácií Apple zvažoval kúpu reklamnej spoločnosti AdMob ešte týždeň predtým, ako ju nakoniec kúpil Google za 750 miliiónov dolárov. AdMob poskytuje reklamu v aplikáciách pre iPhone. Záujem Applu o takúto spoločnosť naznačuje tendencie expandovať pôsobenie spoločnosti aj do oblasti reklamy. Veľké množstvo dát prechádza cez zariadenia Apple, byť prostredníkom v poskytovaní reklamy by bolo s platformou AdMob jednoduché.
  • Intel podľa dohadov začne už v januári ponúkať nové mobilné procesory postavené na pokročilej „Nehalem“ architektúre, ktorá už bola predstavená v Macoch skôr tento rok. Tieto procesory budú dostupné vo verziách vhodných pre MacBooky Pro, ale aj pre ultra tenké MacBooky Air. Hlavným prínosom by mal byť výrazný nárast výkonu týchto procesorov.
  • Apple hľadá vývojárov hier pre iPhone a iPod touch. Nie je ničím novým, že sa snaží pretlačiť iPod touch ako herné zariadenie. Zdá sa, že do toho plánuje investovať ešte viac prostriedkov ako doteraz, čím bude zároveň konkurovať handheldom Nintendo DS a Sony PSP. iPod touch a  iPhone majú podporu aj spomedzi veľkých spoločností na hernom trhu ako napríklad id Software (Doom), ktorý obmedzuje vývoj BREW/Java hier pre ostatné mobilné telefóny v prospech ponúkania hier cez App Store. Ponuka pracovných miest pre herných vývojárov od Apple vyžaduje aspoň 3 až 4 roky skúseností s vývojom aspoň jedného úspešného titulu. Jedinou hrou vydanou pod značkou Apple bol zatiaľ Texas Hold’em pri spustení App Store. Pre Apple už v tejto oblasti pracuje aj Graeme Devine, herný vývojár, ktorý bol hlavným dizajnérom úspešnej hry Halo Wars.
  • Zdá sa, že Apple konečne vyhral súdny spor so spoločnosťou Psystar vyrábajúcou Mac klony. Vyhliadky na úspech Psystaru na tomto trhu sú takmer nulové.
  • Nové 27″ iMacy s procesormi Core i7 od Intelu prinášajú podľa testov veľký skok vo výkone oproti slabším Core 2 Duo iMacom s uhlopriečkou 21,5″. Oproti procesorom Core i5 ide o nárast výkonu až o 35 %, pričom rozdiel v cene je okolo 200 USD. Grafické porovnanie výkonu ponúkajú stránky Timon-Royer.com.

Zdroj: MacRumors.com

komentárov
  1. Neviem, prečo, ale mám z tohto článku pocit, ako keby to bol anglický originál preložený google translatorom. Veľmi “robotické” vety…

    0
    0
  2. mam objednanu i5
    velmi dlho som zvazoval ktory zoberiem. i7 som povazoval za troska zbytocny, podobne ako predtym extreme radu procakov.

    nemyslim si ale, ze rozdiel medzi nimi bude az tak tragicky.
    tak ci onak – obe su dobrou volbou :)

    0
    0
  3. trilobite: tiez si myslim, ze 4jadrove procaky nemaju na desktopoch zatial velky vyznam. Samozrejme, ked sa najde aplikacia, co je fakt dobre napisana na beh na viacero cores (ci uz ma multiple proceses, alebo threads), tak bude mat aj i7 fakt vyznam, hlavne ak bude mat aplikacia dost instrukcii, ktore sa daju vyuzit paralene cez hyperthreading na jednom core (potom ma i7 vlastne akoby 8 procakov, samozrejme).
    Drviva vacsina aj profesionalnych aplikacii zatial ale nevie fungovat na viacerych procesoroch a ak nahodou ano, tak na dvoch. Potom maju i5 alebo i7 vyznam len ak bezi na desktope vela procesne narocnych aplikacii naraz, co nebyva castym zvykom (na to su servre, vsak ano).

    Dvojjadrove i5 ale v MBP, MBA (ten Air ma trochu prekvapuje) urcite novych kupcov potesia… :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.