Arogantná reakcia Steva Jobsa na kauzu ohľadom aplikácie “iPodRip”

Internet obletel prípad malej firmy The Little App Factory, ktorá dostala od Apple žiadosť na zmenu názvu ich produktu iPodRip. Ten bez povolenia nesie názov produktu Apple. Účelom aplikácie je umožniť užívateľom prenášať súbory z a do iPod-u. Spolumajiteľ firmy, John Devor, poslal priamo S. Jobsovi e-mail, v ktorom obhajoval tento názov a pokúšal sa vysvetliť celú situáciu. Dlhý opis obsahuje informácie o tom, ako je celá firma obrovským fanúšikom produktov Apple, že ich produkt len rozširuje možnosti iPodu, a taktiež skutočnosť, že zmena názvu by ich oslabila v silnej konkurencii. Steve Jobs bol ďalej označený ako zdroj inšpirácie pre spolumajiteľa The Little App Factory, ktorý len teraz odišiel zo školy. Skrátka, e-mail takmer až vlezlo a ponižujúco prosí S. Jobsa, aby im dovolil ponechať názov produktu „iPodRip“.

Jobsova odpoveď na dlhý prosebný e-mail mala len 3 riadky a bola odoslaná priamo z jeho iPhonu.

~~Change your apps name. Not that big of a deal.~~

~~Steve~~

~~Sent from my iPhone~~

Prekladať tento e-mail hádam nemá zmysel, stratí svoje pôvodné čaro. Študenti manažmentu na prednáškach určite počuli o tom, aký má byť manažér nekompromisný. Úspech Steva Jobsa možno pramení práve zo striktného dodržiavania týchto pravidiel.

komentárov
  1. Nie som slepy obdivovatel Steva Jobsa, ale urobil by som to iste :) . Len sa mi nechce verit, ze to riesil osobne S. J. a este k tomu zo svojho iPhone. Na mieste toho Devora by som si ten mail dobre ulozil na pamiatku.

    0
    0
  2. vzdyt je to tak v poradku. Profituji ze slavneho nazvu. Kdybych nazval svuj produkt Windows Vista Tool, tak mam asi taky problem. Pokud firma neni schopna obstat v konkurenci a nutne pro udrzeni na trhu potrebuje parazitovat na uspechu produktu, at se po ni zavre voda.

    0
    0
  3. Me to az tak arogantni neprijde. Kdyby se mel Jobs vybavovat s kazdym vyvojarem a resil jejich prosby o poruseni pravidel tak nedela nic jinyho. Pak by o neco podobneho zadala i ta konkurence a k cemu by to bylo? :)

    0
    0
  4. no veď dostal stručnú a jasnú odpoveď, tak čo by ešte chcel? Ja som tiež Stevovi písal a nedostal som nič. TO je arogancia. :-)

    0
    0
  5. Tiez by som im tak odpisal… Si myslia, ze napisu par teplych slov a je to?

    A tiez by ma zaujimalo, ci to naozaj bol SJ – nie som si isty, ze by sa zaoberal tymito vecami… Podla mna to prechadza filtrom jeho managemantu, ktori odpovedaju v jeho mene…

    Ale tak ci tak, suhlasim. Predstavte si, ako by to vyzeralo, keby SJ posielal na kazdy mail a kazdu prkotinu dvojstranovy email s odpovedou. A este z iPhone…

    (Zaujimalo by ma, ci ma jailbreak:D)

    0
    0
  6. Neviem co ocakavali.. Podla mna je naivne cakat ze ked pouzijem ochrannu znamku nejakej renomovanej firmy, ze sa to nejak prepecie a ked uz nahodou nato dakto pride si vymysliet nejake argumenty, hoc mozno aj pravdive (a tlacit kaleraby). Ale ani mne by sa nepacilo keby cely zivot driem a robim znacku svojej firme a potom si niekto bez mojho dovolenia z fleku pouzije moju ochrannu znamku na svoj produkt.. Asi zaspali dobu a nedivim sa, ze s nimi nik nic neriesi.
    Ked chcu vytvorit super apliakciu predsa nemusia pouzivat ochrannu znamku Apple.. Napriklad taky Things.. super aplikacia. A pritom sa nevola iThings ani iPhoneThings.. a myslim, ze firme sa dari..

    0
    0
  7. a co mu měl Steve napsat? Díky že mi lezete do pr****, název používající naši ochranné znaky si klidně nechte? BLBOOOST!!! Kam by Apple přišel, kdyby všem dovolil používat svoje názvy! ach jo… ach jo…

    0
    0
  8. Vdaka tomuto clanku som si spomenul na jeden program ktory tak fungoval s iPhonom.Len neviem jeho nazov lebo som ho pouzival davno pred rokom asi skusal som ako to funguje.Medzicasom mi odisiel HDD v mojom MBW a ted neviem co to bolo za program.A potreboval by so mho skusit koli foto.lebo mam problem s iPhonom ze ked odfotim tak v zloske foto je ako nahlad ale nezobrazuju sa mi tam foto ani cez iPhoto..A stale tam mam 145 fotiek ktore nejdu zmazat ani cez iphone ani iphoto..Dufam ze mi to vyriesi FW 3.1.2 ale dovtedy by som xel dako ziskat tie fotky s iphona.Poradte.vdaka

    0
    0
  9. mohol este dopisat Mr. Jobs, ze : “”PS: kolko stoji ta vasa “The Little App Factory”? zobral by som rovno dve a dajte mi pokoj.”” :))

    0
    0
  10. To není arogantní, jen oprávněně tvrdé. Cena ochranných známek produktů Apple jde do milionů dolarů, a firma si je musí chránit před neoprávněným používáním.

    0
    0
  11. Takže celý článek je o tom, jak si u Apple nelze nic vyplakat. Že by bylo evidentní, jak název iPod pomáhá v marketingu (rozuměj vydělávání peněz) té malé uplakané sw společnosti. Mimochodem, velká nebo malá firma to je fuk.

    A navíc všechny blogy a stránky o Apple/Mac/iPod/iPhone přímo těží z profláknutých názvů značek (ovšem zde je to Apple evidentně k dobru = reklama zdarma).

    0
    0
  12. Myslim si, ze mohl Steve aspon napsat neco jako “Vazim si vasi prizne, ale….” + to co napsal, kdyz uz dostal takovej dlouhej a prosebnej email. Urcite by to pusobilo lepsi a melo by to porad stejny vyznam.

    0
    0
  13. No mna by tiez nasvalo byt Jobsom a citat 4 stranovy riťolezecky mail ktory ma chce využiť…
    Inak tiez ma napadlo ci ma Jobs jailbreaknuty telefon :D
    A este by ma zaujimalo ako by reagoval microsoft keby niekto chcel ZuneRiP

    0
    0
  14. Nie je na tom nic arogantne ani egoisticke. Ak to je skutocne a nie fake, tak to chlapciatko usate ma vobec stastie, ze Jobs to s nim riesil napriamo a nie teamom 50 pravnikov, ktori by z neho zodrali aj posledne trenky.

    Ale podla mojho nazoru aj tak ide o fake, legendu alebo aspon marketing.

    0
    0
  15. Stačí se podívat na simpsny 20.serii 7.díl tak je na konci jak Lisa jde za p. Mobsem prosit o soucit při placení dluhu za 1000$ a on ji místo toho řakne ať pracuje pro apple. Končíto jak rozdává letáky oblečená jako iPod se slovy “Think differently” :D

    0
    0
  16. Ako switcherovi mi este utkvela v pamati podobna “afera”, ked Christian Ghisler musel premenovat svoj program Windows Commander… Inak si tiez nemyslim, ze by reakcia SJ bola arogantna…

    0
    0
  17. To Michal:
    Ukazuje sa, ze SJ bol strucny prezieravo. Ta “priazen” totiz vzapäti vyustila do zverejnenia vpodstate sukromnej korespodencie. Pochybujem, ze ju zverejnil Jobs.

    0
    0
  18. To Michal:
    A kto zverejnil tuto v podstate sukromnu korepodenciu? Jobs, alebo jeho zboznovatel, ktoreho priazen si ma vazit?

    0
    0
  19. A?
    tak cely zivot stavia firmu a jej image a po tom vsetkom sa zacne niekto schovavat pod ich image aby prerazil v konkurencii?
    Ako ta firma prospela tvorbe image applu??????????

    0
    0
  20. Arogantní? Proboha proč? Ta firma evidentně rýžuje ze slavného názvu. Kdyby Apple iPod značku nevymyslel kopírovali by jinou? Tady není o ničem. Skoro se divím, že na ně SJ vůbec reagoval, ale utřel je pěkně.

    0
    0
  21. podla mna je to jednoznacne fake.
    1. preco by odpovedal na tuto somarinu priamo boss Jobs….
    2. odkial by mal cislo Jobsa….
    3. ked mal Jobs pri sebe mobil tak asi nebol v praci…
    4. uz vobec nie by neriesil pracovne maily….
    5. a uz absolutne nie na iphone….

    teraz sa prespekulovana firma the little app factory stala znamou po celom svete a ma uzasnu reklamu.

    0
    0
  22. To není vůbec arogantní přeci :-)

    Co se týče rekací – myslím, že iPhone má Steve u sebe vždy a 2 minuty na takový stručný mail si klidně najít mohl..

    0
    0
  23. Juraj Ivan
    23.11.2009 o 18:45
    on nebol arogantny, ale strucny..

    Lukáš
    23.11.2009 o 20:50
    To není arogantní, jen oprávněně tvrdé. Cena ochranných známek produktů Apple jde do milionů dolarů, a firma si je musí chránit před neoprávněným používáním.

    Dovolim si pripomenut,ze ked apple ustami El Jobsa ohlasil v januari iPhone este stale nemali pravo slovo iPhone pouzivat,napriek tomu ho pouzili …
    Podla mna to bol skutocny prejav arogancie a neucty k ochranym znamkam zo strany apple, nie nejaky chudaci co robia iPodRip. Inak skvely softik.

    0
    0
  24. No já to zaslech hlavně z toho pohledu že jim šlo o ten iPod a RIP v jedný větě…. Nevim jak moc maj název iPod patentovanej ale je pro mně logický že aplikace pro iPod se klidně můžou jmenovat iPod kulečník iPod texťák a klidně i iPod odemykač.
    Windows defenderů, windows toolbarů a všeho možnýho windowsware všude je…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.