Nezáleží na platforme, phishing je rovnako nebezpečný pre Mac i PC

TLAČOVÁ SPRÁVA, Bratislava, 23. 11. 2009 – Spoločnosť ESET si nechala v Competitive Edge Research and Communications, Inc. vypracovať štúdiu o postojoch, predstavách a skúsenostiach amerických používateľov týkajúcich sa kyberkriminality.

  • 57 % používateľov počítačov Mac v USA si myslí, že je bezpečné používať svoj počítač bez antivírusového softvéru
  • Nadpolovičná väčšina nevie, že existuje phishing

Väčšina respondentov si neuvedomuje previazanosť kyberkriminality s organizovaným zločinom. Zďaleka nie tak prekvapivá je skutočnosť, že stále väčšina PC i Mac používateľov verí vo vyššiu bezpečnosť platformy Mac, aj keď štatistiky ukazujú, že používatelia počítačov Macintosh sú obeťami kyberzločinov rovnako často ako používatelia PC. Najpravdepodob­nejšie vysvetlenie tohto fenoménu vidí Randy Abrams, riaditeľ technického vzdelávania ESET, v spájaní vírusov a iných hrozieb s kyberzločinom. V tejto súvislosti sa objavuje aj údaj, že viac ako 50 % respondentov nevie, čo je phishing.

57 % používateľov počítačov Mac stále cíti, že je bezpečné používať počítač bez antivírusového softvéru, kdežto len 27 % používateľov PC si myslí to isté. Veľké množstvo škôd spájaných s kyberzločinom spôsobujú phishingové útoky. Tie sú rovnako efektívne, či už používate Mac, Linux, Solaris, Windows či iný operačný systém.

Kyberzločin v podobe phishingu sa totiž spolieha na oklamanie používateľa a nie na malware alebo iné zraniteľnosti používaného softvéru. Mac neposkytuje žiadnu špeciálnu imunitu voči phishingovým útokom, a preto existuje približne rovnaké percento obetí naprieč celým spektrom používateľov.

Štúdia pomohola nájsť aj skupinu používateľov s nižšou pravdepodobnosťou stať sa obeťou kyberzločinu. Sú to tí, ktorí používajú obe platformy – Mac aj Windows. Je to pravdepodobne vďaka ich všeobecne vyššej úrovni počítačových a internetových znalostí. „Byť oboznámený s každodennými hrozbami a obranou proti nim v prostredí, v ktorom sa pohybujeme, je jednoducho efektívne a znižuje to šance používateľov stať sa obeťami kyberzločinu.“ – dodáva Randy Abrams.

O spoločnosti ESET

Spoločnosť ESET, založená v roku 1992, je svetovým výrobcom bezpečnostného softvéru pre firemnú klientelu a domácnosti a venuje sa celosvetovému boju proti vznikajúcim počítačovým hrozbám. Je lídrom na trhu proaktívnej detekcie počítačových hrozieb. Vďaka technológii ThreatSense.Net® zbiera ESET dáta od dobrovoľných používateľov z celého sveta, a tak okamžite reaguje na nové hrozby. ESET NOD32 Antivirus je podľa nezávislej organizácie AV-Comparatives najlepším antivírusovým produktom na svetovom trhu za roky 2006 a 2007. ESET sídli v Bratislave, pobočky má v Prahe, ČR; San Diegu, USA; Buenos Aires, AR; a má zastúpenie vo viac ako 160 krajinách sveta. V roku 2008 otvoril ESET vývojové centrum v poľskom Krakove. Firma patrí podľa rebríčka Deloitte Technology Fast 500 EMEA medzi najrýchlejšie rastúce technologické spoločnosti v regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky. Týždenník Trend ocenil ESET v rokoch 2008 a 2009 titulom Firma roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.