Apple notebooky až štvrté naj(ne)spoľahlivejšie – Asus, Toshiba a Sony vedú rebríček kvality

Firma SquareTrade, ktorá sa zaoberá poskytovaním dodatočnej záruky k elektronike, vypracovala v novembri podrobnú štúdiu, v ktorej sa zaoberá poruchovosťou laptopov roznych typov a značiek. Analýza bola vykonaná na vzorke 30 000 kusov a závery sú vskutku zaujímavé.

Prvý graf ukazuje kazovosť laptopov počas troch rokov od kúpy. V rámci dvoch rokov, čo je zákonná záručná lehota v Slovenskej republike, sa vadou počítača pokazí v priemere 12,7 %, ďalších 7 % sa pokazí zavinením človeka.

Druhá časť ukazuje vady so zohľadnením ceny počítača. Ako sa dalo predpokladať, dá sa povedať, že čím je počítač drahší, tým je kvalitnejší a menej kazový. Netbooky (sem sú zahrnuté všetky laptopy s cenou pod $400) majú počas prvého roka mieru kazenia sa 5,8 %, z bežných notebookov ($400 – $1000) sa pokazí v prvých dvanástich meciacoch 4,7 % kusov a u vyššej triedy (nad $1000) je to len 4,2 %.

Kazovosť laptopovPosledná a zrejme najzaujímavejšia časť ukazuje kazovosť na základe značky. Dáta každej uvádzanej značky vychádzajú minimálne z tisícich kusov. Napriek tomu, že Apple sa zameriava prevažne na high-endové počítače a zvykne sa označovať ako symbol kvality, predbehli ho až traja výrobcovia. Na prvom mieste sa umiestnil prekvapivo Asus, za ním Toshiba a Sony. Rozdiely sú však len veľmi malé, počas prvých dvoch rokov sa zmestia do jedného percenta. Sklamaním sú značky HP, Gateway a Acer, ktorých kazovosť v rámci dvoch rokov sa pohybuje okolo 15 % a v troch okolo 25 %.

Kazovosť laptopov
komentárov
  1. Nejvíce mě překvapil Asus, že je tak vysoko a Dell, že je tak nízko… Dále také stojí za zmínku, že HP je horší než Acer, který je už léta symbolem odstrašujích případů…

    0
    0
  2. No neviem taketo testy ja som mal pred macbookom acer a asus a bola to hroza. Stale som nieco musel reklamovat na macbooku zatial musim zaklopat maximalna spokojnost a to nehovorim o krasnom dizajne.

    0
    0
  3. No tak teraz to ten Asus vsetkym riadne vytrel:D. A HP??? K tomu nemam slov. Mali by sa robit castejsie taketo studie, nech pri nakupe neprevladaju famy, ale fakty

    0
    0
  4. acer- za posledne dva roky zlepsil kvalitu svojich produktov a ich servisovanie,

    dell – aj ked sa kazi mozno viac, ma podla mna dobre prepracovane servisne sluzby, co v konecnom dosledku oceni kupujuci a v pripade poruchy je servis rychlejsi a pohodlnejsi nez u konkurencie….. pre mna to je + , dost si zaklad na servise a jeho dostupnosti, pretoze to vo velkem miere ovplyvnuje dobu servisovania pripadne naklady… ( samozrejme je to osobny nazor)

    asus je tiez pre mna prekvapenim…..

    u apple sa necudujem ze je na 4 mieste – zoberme si napr. ich plastovy mbw( mame doma dva) – takmer kazdy alebo drviva vacsina ma problem s plastami = servis, + ked sa ktomu pripocitaju ostatne produkty a ine vady, tak dostaneme tiez slusne cislo…. to cislo s narastajucim predajom sa bude len zvysovat….

    0
    0
  5. ASUS ma neprekvapuje. Už niekoľko rokov má ako prvý k dispozícii najmodernejšie súčiastky a dávajä si záležať na tom, čo robia. Sklamal ma Apple. Stále sa nevie poučiť z predchádzajúcich chýb.

    0
    0
  6. Asus a HP jsou pro mě velkým překvapením! Ve prospěch nic moc výsledku Dellu mluví aspoň jeho výborný servis…když už se něco pokazí, netrvá dlouho to dát do pořádku…

    0
    0
  7. Podľa mňa sú najlepšie Vaio (sony) (kvalitou vyhotovania a najmenej sa hrejú, tak že ak PC tak vaio inak asi macbook)s macom nemám skúsenosti (ale čakám na január :-) ). Tie HPčka tak to je v poslednej dobe hotová katastrofa, neuveriteľne sa prehrievajú. Toshiba a lenovo sú úplne ok. Inak ten asus ma tiež prekvapil. (pre nezainteresovaných, tá chybovosť vychádza z použitých komponent, pretože každý výrobca má stanovené limity čo tam ešte dá a čo už nie, a acer tam dáva snáď všetko preto tie ceny, napríklad Ačér je týmto dosť známy kamarát robí v jednom sklade a acer booky menili automaticky :D, ja som mal jeden a už nikdy viac).

    0
    0
  8. To není možné :D takové překvapení jsem opravdu nečekal. Já myslel že to bude Apple, Dell, Sony, HP, ASUS, ………………… a počítače Acer uplně nadné (s textem Acer se dává reklamovat hned při koupi) :D

    0
    0
  9. Nexistuje aby Asus bol najspolahlivejsi…Ved na vysokych skolach sa to len hemzi Asusmi a videl som nejeden Asus ako sa sprava a vyzera po dvoch rokoch pouzivania…Cisty skrep…

    0
    0
  10. Mna tento rebricek az tak moc neprekvapuje , asus sa casom hodne zlepsil , nastupom nizkych cien u notebookov sice zaznamenal pokles kvality ale casom sa v asuse naucili robit za malo penazi vela muziky a kvalita sla dost hore…notebook od hp som mal a predal som …mal som pavilion a boli tam sustavne problemy s uchladenim vnutornych komponentov plus mi odysla wifi karta .,..najhorsie vsak je ze na hp sa uz kvoli tomuto zniesla vlna kritiky a oni s tym absolutne nic nerobia ..cista ignoracia zakaznika …myslim ze aj preto som sa hpcka velmi rychlo zbavil ..aktualne mam asus aale po dobrych skusenostiach s roznymi mensimi produktami od apple by som siel aj do notebooku …premyslam nad unibody bielym macbookom tak dufam ze mi za tie peniaze bude sluzit dobre :)

    0
    0
  11. hm celkom zaujímavé, ale moja osobná skúsenosť po kúpe MB (alu 2,4) bola strašná….hned po kúpe a po prvom spusteni mi mrzol….a mrzol….ale “servis” to bolo super, vratene peniažky, max. spokojnost…ale teraz vaham, či sa mi to opäť nestane…lebo môj book už bude len mac… :) hmm ale proste ked som čítal tú reklamu na mac, že MAC NEMRZNE…som sa len pousmial…a svoje si pomyslel…ale asus lepší ako apple…hmmmmmm divnéé predivnéééé

    0
    0
  12. Apple čtvrtý – nedivím se, po nákupu MacBook Pro 13″ jsem šel za týden do servisu – levý speaker hrál potichu až přestal hrát úplně.

    Dell mě překvapil. Možná je to způsobeno tím, že jsem zvyklý na řadu Latitude, která má kvalitativní laťku hodně vysoko. Možná jiné řady, zvláště spotřební, mohou být s kvalitou hůř.

    Asus, Acer, HP – no nevím. K Acerům se raději nevyjadřovat – 2 měsíce v servisu mluví za vše. Asus mají většina spolužáků v aule, takže možná je na tom dobře. HP jsem vždycky doporučoval, proč je kazový netuším.

    0
    0
  13. maťo,
    to si mal proste smolu na zlu sucistku alebo zle nainstalovany OS,,,

    ja mam MBA ktory nema ani tolko RAM ako ten UB a slape a nemrzne odkedy ho mam – cca 2 roky tusim
    ja by som nevymenil MB(A) za iny aj preto ze teraz si kamarat kupil DELL 4jadrovy notebook, 6Gb RAM a neviem aka grafika, (ma 3,5Kg) ale proste ked ho chytim tak druhy koniec je ohnuty pod uhlom snad 30° a bojim sa ze sa prelomi :D
    a hrali sme na nom FSX (hra od microsoftu) na windows 7 (original – professional) a 3x nam to padlo zevraj program prestal pracovat :) tak som sa ja len pouzmial, a povedal si ze nikdy viac

    0
    0
  14. takže ja pracujem doma na MacBookPro 17 a v praci kvôli homebankingu a odtlačku prsta mam lenovo T 500. U mňa je všetko jasné. Po roku porovnavania toho, čo som musel investovať ja alebo firma do opráv PC oproti Apple, je u mňa jednoznačným víťazom apple. Nechcem tento test nejako spochybňovať, ale mám pocit, že sa tu porovnávalo niečo neporovnateľné. Počítače by mali byť rovnako zaťažované v teste a najlepšie viac typov rovnakým používateľom a žiaden z nich by nemal vedieť – počítač akej značky používa – teda mali by vyzerať úplne rovnako- dizajnovo, byť rovnako zaťažované , približne rovnakých HW parametrov a potom pri počte 30.000 kusov sa dá štatisticky niečo tvrdiť. Ale tieto grafy sú skôr polopravdy ako skutočná štúdia.

    0
    0
  15. Apple nepřekvapil. Mám v používání 5 strojů (PowerBookG4, MacBook Pro 15″, iMac 20″, iMac24″ a Mac Pro). A znich nebyl v servisu pouze MacPro.
    U notebooků vyměněny základní desky + u PowerBooky display (ten mi ale upadl ze schodů). U obou iMaců oprava CD/DVD mechaniky – nevysunovala média. Takže o Apple kvalitě si nedělám žádné iluze, dávno už to není co bývalo. Bohužel

    0
    0
  16. Tak muj MBPro 13 zatim dobrý, mam tu i 2 roky HP pavilion a ted to vzít do ruky je hrůza. plast prohybá se, řve jak pavián. zlatý unibody. Co se týče aceru taky sem měl osobní představy. ale poslední řady se mi zdaj bejt dobrý. Přitelkyni sem vybral timelinea a myslim že to bude dobrej book.

    0
    0
  17. Apple mne nepřekvapil, zkušenosti mám obdobné jako walk3r výše. Asus mi na prvním místě příliš nesedí, ale měl sem od nich 2 roky notas bez reklamace.

    0
    0
  18. Ja som mal napriklad Asus za dobru firmu produkujucu kvalitne spotrebne zariadenia. Chvilami (cca 2 roky dozadu) som cital a pocul od par ludi, ze Asus isiel kvalitou dole, ale mohla to byt zhoda nahod. Mal som od nich dosku do PC. Nestazoval som sa.
    Mna pozicia Apple neprekvapila. Okrem dizajnu a dobreho dielenskeho spracovania (za ktory si aj priplatime) ide predsa o uplne bezne suciastky. To ze nam tie veci dlhsie vydrzia prisudzujem aj tomu, ze o ne viac dbame a viac ich chranime. Ktovie ako by to bolo, keby som ten notebook nebalil do ochranneho obalu, nemal nalepene ochranne nalepky na zapastie a bral to naozaj ako spotrebny tovar. Presne tak ako predchadzajuce notebooky :)

    0
    0
  19. Asus??? Najspolahlivejsia znacka? :D:D:D To si snad robia prdel…Doma mame 3 asusy, 2 HPcka a 1 Acer uz 2 roky.
    Verdikt ASUS: jeden uz bol 2 krat v servise a 2 prisli z obchodu uz pokazene…
    VERDIKT HP: ziadny servis…
    VERDIKT ACER: ziadny servis…

    Ked pocujem meno ASUS tak mi pride az zle….bleee…

    Takze nech sa zamyslia aku to statistiku robia, pretoze toto nie je fakt realne.
    Osobne uz pokukujem po jablcku, ani nie tak po kvalite hardveru, lebo kvalitu vedia ponuknut aj ini vyrobcovia (Sony, Dell, HP elite book, Lenovo), ale po kvalite softveru…

    0
    0
  20. Suhlas Asus som mal X krat v rukach a vzdy to bol kus nekvalitneho zeleza ci uz šasi bol upny hnus ale aj pre ich vysoku (ne)spolahlivost som si vytvoril uplnu apatiu k tejto znacke po tom ako som musel neustale preinstalovavat systemy mojim kamaratom.. Pred 3 rokmi som presiel na MAC a od vtedy riesim problem akurat pri prechode na novsi OS a ziadne mravencie patalie s hardwarom ako pri ostatnych strojoch. Tak neviem kde a ako robili danu studiu. No urcite sa s nou nemozem stotoznit.

    0
    0
  21. ja sa nebudem orientovať podľa žiadnych testov. Môj plastový macbook bol síce v servise (odlupujúci sa plast), ale napriek tomu môj ďalší notebook bude od Apple.
    Odkedy som prešiel na produkty Apple, nemôžem sa sťažovať na kvalitu. Viem, o čom hovorím (macbook, iMac, iPhone).

    0
    0
  22. Uvaha na pobavenie: Asus sa mozno preto vysplhal tak vysoko, pretoze kazdy kto si ho kupil a pokazil sa mu, uz ho nereklamuje a kupi si radsej novy. :D :D

    0
    0
  23. Toshiba síce predbehla Apple, ale po pár mesiacoch používania mi odišla klávesa na klávesnici a ich pokus o reklamáciu bol riskantný (pošlú do servisu, ale ak sa neuzná reklamácia tak zaplatím 100 EUR ako náklady za kuriéra). Tak som si kúpil klávesnicu sám (relatívne veľmi lacný náhradný diel priamo od Toshiby, ktorá bola neporovnateľne lepšia ako originálna v notebooku ?!). Po pár mesiacoch sa jej dotkol môj ročný syn a tak ulomil klávesu, že je neopraviteľná.

    Myslím, že tie dobré čísla od Asusu sú vďaka ich Eee. Tie sú zrejme naozaj veľmi kvalitné.

    0
    0
  24. to HP vôbec nechápem? mal som nx6110, pavilion dv3 z usa, aj acer TM4502, všetky majú viac ako 5 rokov (okrem HP ten má 2 roky), prešli asi 3 rukami, nx6110 prešla rukami detí od 1-3 rokov, chýbajú jej tlačítka, ale to vytrhali deti :-D

    Apple ma sklamal na plnej čiare, asus prekvapil, toshiba je tým známa dávno, lenovo sklamalo, a dell za tú cenu by mal byť lepší

    0
    0
  25. Já tomu prostě nevěřím. Dělám v servise přes 3 roky – Acer se hodně zlepšil, HP hodně zhoršilo, ale ASUSy se kazí jak na běžícím pásu (můj osobní favorit co se týče nejporuchovějších notebooků).
    Nevím jaké byly podmínky měření, ale v mém okolí je několik ASUSů a drtivá většina už má za sebou minimálně jednu reklamaci.

    0
    0
  26. Neviděl bych to zase tak tragicky. Mezi prvním Asusem a pátým Dellem jsou v podstatě statisticky zanedbatelné rozdíly. Trochu větší odstup má až šesté Lenovo. Pozastavil bych se ale nad tím, když tady někdo píše, že měl pět počítaču a čtyři z toho už byly v servisu. Buď musel mít hroznou smůlu a nebo bych řekl, že je něco zásadně špatně (a chyba asi nebude v těch počítačích).

    0
    0
  27. Neviem ako je to s ostatnými značkami, ale v živote si už nekúpim hp. V priebehu dvoch rokov mi dvakrát odišla matičná doska, to hovorí samo za seba.
    Akurát dnes som si objednal vaio, takže tento rebríček ma trocha potešil. Dúfam, že tu takto nebudem písať do mesiaca o sony. :-)

    0
    0
  28. Kvalita Apple ide prudko dole. Macbook alu – klb, co drzi lcd je slaby a displej pada do zadu… iMac 24”- vymena LCD, ostavali stopy po programe … Toshiba notebook – bez straty kvality, ziaden problem, vsetko funguje ako ma… Niekedy som bol velmi Apple pozitivny, teraz zacinam pochybovat, ci naozaj za tym jablkom nie je len silny marketing a fanatizmus fanusikov Apple-u…. Uvidime… cas ukaze

    0
    0
  29. Titulok je popleteny…
    … až štvrté naj(ne)spoľahlivejšie …
    co jasne znamená, ze su 4 naspolahlivejsie, a zo spominanych 4 znaciek (ASUS, Toshiba, Sony a Apple) su je Apple prva najnespolahlivejsia

    0
    0
  30. mam jeden asus tri roky a bez problemu a pred pol rokom som kupil druhy a tiez zatial ziadny problem :) zatial dobre skuswnosti s asusom. kamarat kupil Lenovo think-pad a pol pol roku ho posielal do servisu nieeco mu odyslo a potom mu praskla umela hmota kolo displaya pri sasach. to su moje skusenosti

    0
    0
  31. Možná bynebylo od věci srovnat to s dalšími fakty, a sice jak často daná klienta dané značky produkty mění a jaké je jejich procentuální zastoupení na trhu.

    Teoretický příklad:

    Uživateli po záruční době (2 roky) asus úplně odejde, tak jej vyhodí a koupí nový, během té doby tedy reklamace nemusí být. A pokud má asus například jen 5% trhu a Dell 40%, pak je jasné kde budou statisticky reklamace častější. Je dobré tohle všechno zvážit.

    0
    0
  32. je blbost riesit kvalitu podla značky ide o skor o to ako je dobra ta ci ta seria notebookov a co sa tyka vnutornych komponentov tak tie vyrabaju vacsinou iny vyrobcovia nez samotnych notebookov cize hlavne je pri danom notebooku sa zaujimat o kvalitu sasi, chladenia a displeja + kvalitu servisu ostatne sa docitate z konfiguracie a je uplne jedno aka je to znacka.

    0
    0
  33. Ja som mal Acer niekolko rokov a bez nejakych vyraznych problemov, na rozdiel od bratovho HP, ktory stal vtedy 2x tolko ako moj Acer… Ale tiez suhlasim s tym, ze vela zalezi od pouzivania a zatazenia… A poznam viacero spokojnych zakaznikov Aceru… Takze mna prekvapuje ten negativny ohlas na Acer. Ja som ho kupil preto, lebo to bol v tom case najlepsi pomer cena-vykon-dizajn… Ono to ale moze niekedy suvisiet aj s tym, ze cim viac kvantity, tym menej kvality… Takze by sa mozno hodilo pridat este pocty kusov, vyrobenych jednotlivymi vyrobcami…

    0
    0
  34. Vo firme je asi 20 ks ASUS notebookov od 4 rokov do pol roka veku a ani s jedným žiadny problém. Pre mňa je ASUS favoritom pre nenáročné aplikácie office, web, mail.

    0
    0
  35. to ze tam pchate nejake debilne cracknute hry, to je vas problem a to, ze sa dell ohol o 30°, mozno si ho mal drzat v rukach, nie na nom stat :))))))))

    0
    0
  36. mal som acer- s nim problemy neboli, akurat som trochu prehrieval, no to sa dalo vydrzat… A co sa tyka toshiby mal som 2 kusy (L300D a U400). L300D je klasicky notebook 15,6 p lcd (cena okolo 500-600 EUR), pri nom som preveril servis (bol rychly, bez problemov)-3krat sa ulomilo prave mechanicke tlacidlo na touchpade, 2krat prestal nabíjat napajaci kabel, 2krat sa uvolnila zdierka pra napajaci kabel a popritom sa vsetky kryty a plasty nehorazne osuchali. Druhy model, U400 (13,3 p lcd display, cena 950)- nepokazilo sa nic, po dva a pol roka pouzivania vyzeral ako novy…

    0
    0
  37. Jaaa nwm ja notebuuk nemam :D
    ale podla mna tu ide o stastie ze si vyberete nepokazeny notebook
    niekto ma hp a asus a asus mal 2x v oprave cize by s tymto vobec nesuhlasil
    ale zas niekto to moze mat uplne naopak. Chcem si kupit Toshibu uz len pre ten nazov :D a tato tabulka ma uistila ze ten nazov je asi fakt dost dobryyy…

    0
    0
  38. Doma mám notebooky značky Panasonic CF-Y7D Lenovo T400 DELL Lautitude D530 ASUS K50IP Sony Vaio PCG-GRT 916 V D ktoré vlastním a veľa som ich (myslím tým iné) opravoval. Táto štúdia ma dosť prekvapila a potvrdila aj kvalitu HP. Áno HP i (Compaq akože lepšia trieda HP) by som nechcel ani zadarmo. Tie už radšej ani neopravujem a vlastníkom radím rozobrať rozpredať po súčiastkach a kúpiť hocičo iné. K tým ostatným Panasonic je totálna špička (to jediné sú notebooky ostatné sú slabé napodobeniny) skoro všetky spĺňajú najprísnejšiu normu USA NASA military čo je asi toľko že musia fungovať pri -50 stupňoch, kompletnom obliatí vody pádoch s neviem akej výšky a pod. Potom dlho predlho nič a ostatné značky. Najväčšia nevýhoda je strašne vysoká cena. Ďalšie z mojej zbierky je biznis trieda Lenovo T400 a DELL Lautitude D530. Lenovo po skúsenostiach s mojím by som už nikdy nekúpil. Nikdy síce nebol pokazený okrem HDD čiže nie jeho chybou ale od IBM je to na míle vzdialené použitím materiálov a výbavou. Toľko variacií u jedného modelu tak to klobúk dolu. Ani sám nebudete vedieť čo váš model fakt skrýva. A väčšinou sa opláchnete hneď po kúpe. Akože notebook do ťažkých podmienok na to tiež zabudnite (to nieje IBM) Vyzerá síce brutálne masívny ale po rozobratí sa divíte že to nevŕzga po dvoch dňoch. Komponenty nie sú v modeloch vôbec identické, ale záleží na snáď náhode čo tam vlastne máte. Môže sa stať že tam máte kvalitné veci od dobrého výrobcu napr display LG Philips s krásnym obrazom alebo (bohužiaľ môj prípad) Samsung a nerozoznáte modrú od zelenej jas v prdeli a podobne. Čiže aj s tým môžem súhlasiť podľa testu.Druhý biznis DELL Lautitude D530. Výborné spracovanie od dellu na to som si zvykol už dávno. Výborný prístup ku každému komponentu a to asi pre servis aby sa s tým netrápili sami servisáci. A poruchovosť, tak podľa mňa dosť prekvapujúca podľa testu.Mne sa do ruky dostalo viac DEllov ale všetky boli Lautitude alebo XPS a s tými vysoká spokojnosť. Na multimediálne Inspirion alebo Studio som počul trochu výčitiek ale bolo to v norme. A servis 100% ako vo Ferrari . Ďalej tu máme SONY ja ho volám multifunklčák a tú značku nechcem ani vidieť. Oni totiž nevedia vyrobiť už nič. Zlaté 80 roky keď mali aj kvalitu. Ani sa nedivím že skúpili skoro všetky hollywoodske filmové štúdia lebo ich výrobky sú ako s filmov SCI-FI. No a multifunkčák pre jeho výnimočnosť. Keď ho otvorím a namontujem v oblasti pántov porisko tak ho môžem používať ako snežnú lopatu. Skvostom na ňom je adaptér ktorý by som prirovnal k autonabíjačke keďže dáva 18V 7.7A !!!!! čo je skoro malá zváračka a majitelia dieselových tátošov by mohli s týmto čudom dobíjať baterky veselo. Ale to sú iba 2 výhody od tejto značky. V tom ma test zjavne položil na lopatky. No a ostala tu detská hračka menom ASUS. Vlastním aj starý model ASUS Lotus L8400 ktorý tu zámerne neuvádzam (lepšia trieda ASUS) no a k tomu iba toľko že od roku 1999 som nemal s ním najmenší problém akurát som menil HDD z dôvodu kapacity. Dnes keď ho zapnem baterka originál stále výdrž cca 30min čo je ohromné farbi sú s porovnaním s dnešnými strašné (ako na mojom Lenove ) pardón lepšie ako na Lenove. Ale venujme sa k synovmu ASUSU. Velké prekvapenie ma čakalo po kúpe. Parametre na papieri dobré a skutočnosť.Grafická karta nVidia 512Mb nezdielaná vravím si fajn ale na PC Wizard pozerám a išli mi oči vypadnúť ešte že som sedel 64bit to preboha ešte vyrábajú Dal som to na Everest ultimate a to isté. Kvalita spracovania celkom dobrá design strašný (ale to u každého nie busines notebooku v dnešnej dobe).Ale podla testu som sa tiež dosť divil ale rešpektujem to a mám na to svoj názor. APPLE notebook som nikdy nevlastnil a ani nechcem. Mám ešte ich desktop na svoju dobu bol revolučný aaspom pripojeniami neviem jeho presné označenie lebo sa povaluje niekde v pivnici ale v roku 2000 mal už WIFI tak to klobúk dolu nemal PS2 ale všetko cez USB zatiaľ super čo no ale k Hardware to už je omnnnnnoho horšie. Pamäť ram sice na tú dobu vysoká 512 SDRam 133Mh ale procák triedy F (čiže číry šunt nepracujúci zo žiadnym iným systémom okrem MAC -dokonca ani Bios to tuším nemalo voliteľný) slabých 600MH. A poruchovosťou sú čo viem s dobrých zdrojov od ludí čo ich vozia z USA citujem jedného z nich Trblietavá K….. u nás dobre predávajúca nad ktorou keď kýchneš tak zhasne. Sami ich nevlastnia ale dobre sa predávajú. A nedajte sa opiť suchým rožkom že je to najdrahšia značka na svete, veď donedávna to bola COCA COLA a predtím asi PEPSI COLA. Tu ide len o to koľko platia za ochrannú známku a na koľko rokou ju majú predplatenú, Čiže najdrahšia známka neznamená automaticky že sú najlepší. U mňa sú to črepy.

    0
    0
  39. Ja mám práve 7rokov Toshibu, bez jedinej závady, plne stíha terajším notebookom, a pikoška widnovs bol preinštalovaný za 7 rokov 1 krát, a žiadna vada, doma máme dva oba skvelé a jeden asus, ale zďaleka nemá šancu vyrovnať sa

    0
    0
  40. Ja som mal toshibu viac ako 5 rokov bez zavady.. a  isla nonstop. neviem ci to bola nahoda.. teraz planujem nieco nove ale je tazke opustit od toshiby .. planujem \dell alebo toshibu

    0
    0
  41. Prave vam pisem z notebooku Toshiba Satellite M70-340 kupena v 2006 a ide bez akejkolvek zavady uz viac ako 6 rokov bez preinstalovania windowsu a stale slape ako hodinky-samozrejme v ramci svojich softverovych a hardverovych moznosti :D
    Prave sa pozeram po novej masinke a vyberam z Toshiby a Dellu tak neviem.

    0
    0
  42. Nevedel by sa niekto z vás vyjadriť k notebooku asus k55vj-sx069h? Zvažujem jeho kupu… Už od viacerích som sa dozvedel, že parametrovo je to super, akurát podaktorý mali výhrady voči značke… Sám neviem, čo si mám o tom myslieť – jedný nanho nedaju dopustiť a iný ho zatracujú… Ale čo som si všimol, tak to asi u každej značky sa nájde niekto kto by ju vedel vychváliť, a potom samozrejme naopak neodporučiť… Vyjdrite sa prosím, váš názor rozhodne :D

    0
    0
  43. no ja mam ASUS uz 5 rokov a co sa tyka po systemovej stranke je vyborny a rozbehnem na nom este aj nove veci a to nebol drahy ked sa clovek stara o notebook a ma v nom dobre komponenty tak to dlho vydrzii

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.