Prvý mediálne silný konkurent iPhone – T-Mobile G1 Android od Google

Google a T-Mobile predstavili svojho priameho konkurenta pre iPhone, telefón zvaný T-Mobile G1 (model Dream od firmy HTC). Operačný systém tohto telefónu je tzv. Android. Oproti iPhonu bude ponúkať hlavne sťahovanie a inštalovanie aplikácií, ktoré nebudú musieť prechádzať schvaľovacím procesom, ako je tomu v App Store. G1 bude v predaji od 22. októbra v USA, a postupne by sa mal rozšíriť aj do ostatných zemí, kde pôsobí T-Mobile.

Pozrime sa na najzaujímavejšie informácie ohľadom tejto novinky:

  • V telefóne bude predinštalovaný Amazon mobile music store (konkurencia iTunes Store)
  • Android Market sľubuje otvorenosť platformy (spočiatku len bezplatné aplikácie, časom by mala pribudnúť podpora platených)
  • Vysúvacia HW klávesnica (nie dotyková ako pri iPhone)
  • Výrazné previazanie s Google službami (mapy, emaily s push funkcionalitou, kontakty, kalendár), možnosť používať aj email iných poskytovateľov
  • Ani v T-Mobile G1 nenájdete možnosť tetheringu (pripojenie na internet z počítača prostredníctvom telefónu)
  • Bude blokovaný na používanie len s T-Mobile SIM kartami
  • Nepodporuje Exchange (aplikácie tretích strán túto funkciu môžu pridať)
  • Dokáže čítať Word, Excel a PDF súbory
  • Nie je dostupná žiadna počítačová aplikácia pre synchronizáciu
  • Fotoaparát 3,1 MPX, 5 hodinová výdrž pre telefonovaní, 1GB MicroSD karta (možnosť rozšírenia až na 8GB), GPS, akcelerometer, Wi-Fi, 3G, Bluetooth
  • Podporuje aj v iPhone nedostupnú funkciu Copy & Paste
  • Batéria je vymeniteľná
  • Telefón nemá 3.5mm konektor pre slúchadlá (bude potrebné zakúpiť si špeciálny adaptér alebo slúchadlá na ExtUSB konektor)

Telefón bude v USA stáť 179 USD s podpísaním kontraktu na dva roky. Je už na samotnom užívateľovi, či uprednostní subjektívne slabší dizajn a otvorenosť platformy alebo kontrolu aplikácií a pre Apple typický zmysel pre detail. O svoj názor sa neváhajte podeliť v diskusii. Ak sa o telefóne chcete dozvedieť, viac odporúčame oficiálnu stránku, prípadne video z prezentácie na YouTube.

komentárov
  1. to sa neda porovnat s iPhonom,
    mozno ze open source je vyhoda, ale pozrite ako to vyzera ,,

    iPhone mozno nema 100% najmodernejsich funkcii co su momentalne na trhu, (video, mms, bla bla) ale ja som si ho kupil hlavne koli 2 veciam a to :
    1) dizajn
    2) ovladatelnost

    staci sa pozriet na counter strike :) je to vynikajuca hra, ale nie koli najnovsiemu source enginu alebo neviem akym vymozenostiam , ale koli tomu ze ma brutalnu hratelnost ! krasne prehladne ovladanie a je to proste ikona, tak isto ako iPhone, tie okliestene telefony “konkurenti” pre iPhone od Samsungu alebo inych, oni stracaju nie na funkciach, ale na prevedeni, dizajne a DETAILE spracovania ! v tom to je :)

    0
    0
  2. ale ludia si ho budu kupovat,lebo bude lacnejsie a dokaze niektore veci, ktore iphone nie, takze do daleka by sa dalo predpokladat, ze iphone ceny pojdu urcite dole, takze cim viac je takychto ja to volam kopie, lebo toto su len dobri umelci ktori kopiruju a nie kradnu, takze cim viac je na svete takychto junk kopii, tym je pravdepodobnejsie, ze apple znizi cenu. a iphone bude lacnejsie.

    inac akoze,strasni su ti ludia. akoze jedina vyhoda co moze byt je ta klavestnica, lebo je velka, lenze sa mi to vobec nepaci.

    iphone je omnoho krajsi, teda podla mna, nadchyna ma viac ako tieto shity. ale myslim,ze to chapu vsetci. nuz, tento telefon mi prijde ako nedopracovany, teda co sa tyka len vonkajsieho dizajnu, ako poskladana plastova hracka. no uvidime co sa bude diat dalej :)..

    btw..podla mojho nazoru ma cs hratelnost urcenu pre 8 rocne deti – subjektivny nazor ;)

    0
    0
  3. no tak je to zas riesenie pre podnikatelov…
    a ja som este dost malo takych stretol (myslim podnikatelov) ktory maju v kancelarii iMac-y a na nom maju otvorene Pages, a z iTunes-u pocuvaju hudbu a sekretarka tiez robi na iMac-u a vola z iPhonu…to je jednina nevyhoda, ze vsetci maju windowsi, a na Mac-och vacsina dokumentov funguje z windowsu, ale opacne to stale tak neni, ale ak hej tak su rozbyte, a ked to zoberete, luida ktory si kupuju PDA-cka potrebuju zosynchronizovat stretnutia, pripomienky atd atd….sice da sa to aj s spocitacom with windows, ale problematicke i ked cez otulook sa da zevraj vsetko, ja som to neskusal ani nechcem, ale ked pripojite na Mac iPhone alebo iPod, citite ten rozdiel ze co sa neda beznemu uzivatelovy na PC-cku co beznemu uzivatelovi na Mac-u ANO!!!! Proste synch z iPhoto, iCal, Mailove ucty, Adress Book, a presne tak isto to mate ako v Macu…
    cize mozno niekomu to bude iste lepsia volba ako iPhone…Sice PDA-cka su uz niektore teraz lepsie ako naprikal tento :)

    0
    0
  4. 2 psychodiagnostic: Mať PDA na synchronizovanie strtnutí a kontaktov… no to je dosť silná utópia. osobne som toto chcel riašiť s prvým iPaq-om, potom Q-teckom …. výsledok, s Ipaqom sa mi to reálne nepodarilo rozchodiť, kôli chýbajúcemu dátovemu prenosu a s mobilom cez BT to nešlo ( vypadávanie pri telefonovani…. manuálne štartovanie..) Q-teck – to bolo lepšie, len sa s tým telefonovať nedalo – 3-4 rebooty počas dňa a vždy pri hovore…. nie moc optimálne. Riešenie ktoré fungovalo na 95% bolo Blackberry – nevýhody – nutný administrátor – pretože to potrebuje kopec nastavovačiek ( a verte mi inštaláciou to nekončí), drahý BB Enterprice server, drahá služba u operátora.
    iPhone – telefon super – negatívne hodnotím nutnosť častého dobíjania, ale dá še – treba mať držiak. Vysoko hodnotim, že mi synchronizuje kalendáre a adresare nielen z Exchange v jednej firme, ale aj z Mobile.me v 2. firme ( Tu prezbrojujem na Leopard server)- asistentka mi ich drží aktuálne a ja ich mám takisto aktuálne. Pre mňa iPhone bol konečne riešením, ktoré mi funguje a je to aj telefón a šetrí mi kopec bubákov či na prevádzke, či na software.
    Apropo mac v kancelárií – Ono sa o mení. Aj v 1. firme, založenej na Exchange už terminálysú z 50% Mac-ky ( väčšina MB, potom iMac, a MbPro) A postupne meníme terminály na Mac Mini… Ono to nie je až taká utópia

    Inak na tému IPhone a G1. Osobne vítam akúkoľvek schopnú a zdatnú konkurenciu- v konečnom dôsledku je to iba plus pre užívateľov iPhone – Apple sa bude musieť viac snažiť a nebude monopólny…

    0
    0
  5. No vypadá to jako z doby kamené, kdy telefony vypadali tak nějak stejně. Prostě je to jeden velký kámen. Ano má to funkce, ale jak t někdo pravil. Jde o kvalitu. Víte možná to je pro někoho důležité, ale já jsem posílal MMS snad někdy před rokem. A ono ani není skoro komu, nikdo z mého okolí to nerado čte(dívá). Proč to je otázka, ale faktem zůstává že ani mě MMS neuchvátilo. A mohl bych pokračovat ( kamera, video.

    0
    0
  6. Pouzivam iPhone hlavne koli SYNCHRONIZACII. Ta na WinMobile nikdy poriadne nefungovala. Kaslem na MMS, nahravanie videa a 10mpx fotak. Potrebuje msi v terene napisat poznamku, ktoru potom bez problemu dostanem do kompu a tam ju rozpracujem a zavery zas natrieskam do telefonu aby som ich mal stale pri sebe. Toto robit s Win pocitacmi je utrpenie (uz len pouzitie ActiveSync s jednym PDA + viac PC je zabava). Pokial Android nebude mat synchronizaciu, tak je pre biznis sferu uplne na nic. Nedava to nic viac ako obycajny telefon. 8GB karty na 150 hodin mp3 su mi skutocne ukradnute. Je to ale otvorene, takze da sa ocakavat ze nieco take bude postupne vznikat.

    0
    0
  7. kolko ludi, tolko chutí. záleží na každého prioritách. Jednou z mojich najhlavnejsích je design a prevedenie. tu sa o peknom designe hovorit nedá… darmo to ma ktovie ake funkcie ale ked to vyzerá ako z roku 5 u mna to úspech nemá..

    0
    0
  8. Chlapci. PDA a iPhone sa neda porovnavat. Na pracu mam PDA, na zábavu iPhone. Mam obe. A obe musim nosit. iPhone je ozaj len na zabavu. Manazer si s tym vystaci len na kalendar a max poznamky. Synchronizacia PDA s Win je taka ista ako iPhone. Dokonca sync s Win mobile a Mac je podobna. Kontakty v adresary, ulohy v maily a akcie v iCal. S win je to to iste, len to je všetko v outlooku. Ak chcem, tak si viem nastaviť sync hudby, fotiek, videa. Je to len o tom čo chcem. Do iPhone si neviem napisat vlastnu aplikaciu, ktoru vyuzijem. Neviem pracovat s databazami, s CAD planmi, neviem tam pripojit čítačku čiarových kódov. S iPhonom neviem skoro nič. Je to len na zábavu a nie na prácu. U neho ide o image a jednoduchosť ovladania. O nič viac.

    0
    0
  9. To Pepignon:
    Nesouhlasím, že je jen na zábavu, já ho k pracovním věcem užiji skvěle a žádné PDA nepostrádám. Tak je to asi člověk od člověka. A na databáze, CAD (obzvláště) bych to viděl na nějaký NTB, na to je snad i PDA malé. Nebo možná záleží na aplikaci, ale editovat nějaké stavební plány na PDA by mě hráblo.

    0
    0
  10. G1 bude mat uspech len vdaka reklamnej kampani a ze je to “GooglePhone”, po pol roku ked ho uz vsteci budu mat ho nikdo nebude chciet lebo uz proste nebude in. iPhone prvej generacie je aj po roku a pol stale vynimocny a to aj preto lebo sa predval len v 6-tych krajinach. Na G1 sa mi nepaci uzivatelske prostredie pripada mi na Google, ktory sa snazi vsetko ulahcovat prilis komplikovane, dizajn sa moc nelisi od inych HTC a najhnusnejsi dizajnovy prvok aky moze na mobilnom telefone byt je logo operatora.
    iPhone – G1
    1 – 0

    0
    0
  11. Asi nemá zmysel tuto na apple fóre diskutovať o produkte Googlu..Keď už len z článku cítíť že “je to šmejd”, aspoň redaktor by sa mohol zamyslieť nad slovným spojením “slabší design”.

    0
    0
  12. Paradicka, sam pouzivam Windows Mobile 6 a ked som sa hral s iPhonom tak som nechapal ako sa moze predavat … Mne synchronizacia a vsetko funguje bez problemov, krasne s Outlookom a OneNote …

    Pre jednoduchsich jedincov moze byt iPhone dostatocny, hlavne ze ma jablko v logu. Pre tych co hladaju funkcie, stabilitu, moznosti jednoznacne Windows Mobile … a nieje to len o fotaku, pametovych kartach ci nebodaj o mnozstve aplikacii …

    0
    0
  13. Ludia. Fakty. Telefon nevyrobil Google ale HTC, Taiwan (sorry, mam rad HTC ale toto nevyslo). Android je system ktory urcite nic nekopiruje, a uz vôbec nie software v iPhone. Je to super myslienka postavit OS pre mobily na baze linuxu a opensource, a pravda je taka ze je to urcite perspektivnejsie ked sa takeho projektu ujme firma ako Google (pokusy uz v minulosti boli ale vsetci sa vykaslu ked tu mame Microsoft a Nokiu). Realita je ze G1 bude konkurovat iPhone, no necakam od toho zazraky. Tak isto ako u iPhonu, aj v Androide sa urcite vyskytne vela bugov, ktore sa budu musiet odladit. Preto G1, tak isto ako iPhone chapem ako “testovacie verzie” niecoho noveho, kam sa v buducnosti bude uberat trend mobilnych telefonov. OpenSource ma jednoznacne buducnost, je len otazka casu ked si ludia konecne vsimnu ze to za co sa doteraz muselo platit (alebo kradnut) im niekto v porovnatelnej (v poslednom case dokonca lepsej) kvalite da zadarmo

    0
    0
  14. Nechci tady hodnotit ten telefon o kterém je řeč, nezajímá mě, stejně jako mě nezajímají jiné telefony kromě iPhone. Také mám firmu, takže synch.kalendáře a kontaktů je pro mě jednou z nejvíce využívaných funkcí, samozřejmě email a jsem rád že konečně mám iPhone, telefon který funguje jak má, jednoduše a bez problémů a s 2.1 i dlouho vydrží na jedno nabití. Design a ovladatelnost klasika Apple, takže co chtít víc?

    0
    0
  15. Hardwarovú klávesnicu majstre, to chýba iPhonu k tomu, aby sa o ňom mohlo začať hovoriť ako o smartphone, dovtedy to stále bude len imidžovka pre detičky (hele! když ťapneš tady, tak to udělá tuhletu hustou animaci!)…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.