Presunutie Time Machine záloh na iný disk

Ak používate na zálohovanie obľúbený automatický systém Time Machine zabudovaný v operačnom systéme Mac OS X Leopard, môže sa stať, že jedného dňa budete chcieť zálohu presunúť na nový, väčší disk, ale budete chcieť zachovať zálohy, ktoré sa dovtedy vytvorili. Kedže má záloha veľmi zložitú štruktúru a skladá sa z rôznych hardlinkov (ak vás zaujíma ako funguje Time Machine, prečítajte si kolegov článok prípadne článok na serveri Arstechnica), jednoduchý drag-&-drop presun vo Finderi fungovať nebude, ale budete musieť nakopírovať (lepšie povedané naklonovať) celý disk. Ako teda na to?

  1. Vypnite Time Machine a zrušte doterajší disk ako cieľ záloh. Teraz by  disk už nemal mať modro-šedú ikonku Time Machine, ale štandardnú  oranžovú ikonku externého disku.
  2. Spustite Disk Utility, kliknite na ľubovoľný disk a potom na tab  „Restore“. Zo sidebaru potiahnite do políčka Source zdrojový disk  (odkadiaľ chcete presunúť zálohy) a do políčka Target cieľový disk.  Zaškrtnite checkbox Erase destination, toto je dôležité aby  sa vykonala kópia po blokoch, nie kópia po súboroch a teda aby sa disk úplne  zachoval. Následne kliknite na tlačidlo Restore.
  3. Počkajte kým sa ukončí kopírovanie (môj disk, kde bolo približne  80 GB záloh asi za 4 mesiace používania, sa kopíroval 1 a pol hodiny).  Počkajte kým sa ukončí kontrola (toto trvalo v mojom prípade  45 minút).
  4. Ak chcete pôvodný hard disk so zálohami používať na niečo iné,  najlepšie bude, ak ho naformátujete. Ak si chcete pre istotu nechať druhú  kópiu zálohy, disk aspoň premenujte (nie len aby ste ho odlíšili vy, ale aj  Time Machine a samotný systém, keďže nový disk bude mať rovnaké meno ako  starý – prakticky by však problém nemal vzniknúť ani s rovnakými  menami).
  5. Otvorte System Preferences → Time Machine a vyberte ako cieľ zálohy novo  nakopírovaný disk, Time Machine ho rozozná a bude spoľahlivo pracovať so  starými zálohami, rovnako ako bude pridávať nové. Pozor, prvá záloha na  nový disk trvala dlhšie ako zvyčajne, majte trpezlivosť s hláškou  „Preparing to backup“.
komentárov
  1. Potřebuji drobet jinou službu. Vymazat ze záloh určitý podadresář. Celou jeho historii bez ovlivnění ostatních dat. Jsou vůbec možné manipulace s archivovanými daty? Nebo jen čtení a obnova dat?

  2. To MartensPh: Díky, tož jsem za malého Jardy :) Hledal jsem nějaké vychytávky někde jinde nebo nějakou utilitu. Na zuby jsem si ale nevzpoměl. Díky

  3. 2Melebius: Zalezi aj na tom co zalohujes. Ak zalohujes cely disk tak sa nemas comu cudovat. Ak len dokumenty, projekty,fotky…..tak to bude menej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Inštalovať iOS 14 alebo nie?

Nový iOS prináša viacero zaujímavých zmien aj nových funkcií. Dôležitá je však aj otázka: aktualizovať už teraz alebo radšej ešte počkať?