Nový Perian 1.1.3 – funkčné titulky vo FrontRow a tip pre jednoduché prezeranie vlastných videí

K dispozícii je nová verzia obľubenej utility Perian, ktorá rozširuje možnosti prehrávania cez QuickTime alebo FrontRow (podpora DivX, FLV, AVI…). Zmien obsiahnutých v ostatnej verzii je hneď niekoľko.

  • Povolené Indeo 2/3 dekodéry
  • Pridaná externá idx/sub (VobSub) podpora
  • Pridaná podpora pre H.264 a H.263 vo FLV kontajneroch
  • Dekodér Apple teraz zvládne Baseline/Main­Profile H.264
  • Opravený import viackanálového zvuku
  • Znížená záťaž pamäte pre streamovanie
  • Odteraz sa bude kontrolovať logickosť všetkých nastavení
  • Opravené negatívne hodnoty v SSA \frz tagoch
  • Opravený VSFilter bug a jeho kompatibilita s \an
  • Hack umožňujúci zobrazovanie titulkov vo FrontRow

Pre väčšinu slovákov a čechov je pravdepodobne najzaujímavejšou novinkou podpora titulkov vo FrontRow. Táto podpora bola jedným z hlavných dôvodov prečo sa Perian stal u nás tak populárnym. Nanešťastie, po niekoľkých aktualizáciach FrontRow a QuickTime už titulky zobrazované vo FrontRow neboli. Namiesto toho sa v častiach filmu, kedy mali byť zobrazené titulky, nezobrazilo nič len čierna obrazovka. Dúfajme, že tento hack pre zobrazovanie titulkov vo FrontRow nebude opäť zablokovaný najbližšou aktualizáciou od Apple.

Pre úplný zoznam zmien v Perian 1.1.3 navštívte oficiálnu stránku.

Ako jednoducho prezerať vlastné filmy cez FrontRow

Na záver, keď už nám titulky fungujú, si ukážeme jednoduchý tip ako mať prístup ku svojim filmom priamo cez FrontRow bez toho, aby sme ich museli kopírovať do priečinku Movies. Do priečinku Movies namiesto filmu stačí pridať alias (odkaz) na priečinok, v ktorom máte film(y) uložené (napr. na externom disku a pod.).

DVD movies alias

Po pridaní aliasu spustite FrontRow, zvolte Movies, Movies folder a v ňom uvidíte vytvorený alias ako ďalší priečinok. Otvorením aliasu vo FrontRow budete prehliadať priamo priečinok s vašimi videami.

komentárov
  1. No, kým to nevie seekovať v MKV je človek aj tak odkázaný na mplayer/vlc. A toho seekovania sa asi dočkáme najskôr v QuickTimeX, keďže podľa všetkého je to obmedzenie QT.
    Inak odporúčam do pozornosti Chroma Player, hlavne kvôli tomu, že titulky nie sú napevno klúčované do videa, takže pri zoome sa nedegraduje kvalita.

    0
    0
  2. Ak má naištalovaný oficiálny DivX kodek, netreba ho odstrániť pred inštaláciou Perianu? Čo otázky ohľadom stability systému a podobne? Bol tu článok o tom, že je lepšie používať oficiálny DivX kodek kôli stabilite systému.

    0
    0
  3. Mám QT Pro 7.5.5, Leopard 10.5.5 lokalizovaný do češtiny, no titulky mi v ňom nie a nie prehrať ani z Perianom 1.1.3. Neviem v čom robím chybu. Keby náhodou niekto poznal liek dajte vedieť. Dik.

    0
    0
  4. Marek Olejár: Právě Perian 1.1.3 by měl přidávat podporu i pro .sub titulky, vizte článek. Je ale pravda, že jsem ji zatím nezkoušel, takže netuším, nakolik funkční to je.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť