HD kvalita videa: Apple TV 2 vs. Blu-Ray vs. DVD vs. káblová HD

Server iLounge spravil zaujímavý porovnávací test kvality videa medzi Apple TV Take 2, Blu-Ray, DVD a káblovou TV v HD kvalite.

Test prebehol na 40″ LCD TV Sony Bravia XBR4 Full HD 1080p (120 Hz), ako prehrávač bola použitá Sony Playstation 3 pripojená cez HDMI kábel, teda digitálne. Obraz bol upscalovaný na 1080p HD nezávisle na zdroji a následne sa porovnali najzaujímavejšie snímky z filmu Die Hard 4, kde je možné vidieť rýchlu akciu, exteriéry aj detaily. iLounge zakúpil z tohto filmu DVD verziu (480i), Blu-Ray verziu (1080p), na iTunes si film zapožičali v štandardnej SD kvalite (480p) aj HD kvalite (720p) a u amerického providera káblovej televízie prehrávali HD kvalitu (1080i). Fotky framov vznikli pomocou fotoaparátu Nikon s nastaveným časom 1/80 sekundy.

Ako vidíte, celá HD situácia nie je veľmi jednoduchá – nie je HD ako HD a záleží na viacerých faktoroch, ako váš film vlastne vyzerá. V podstate najbezpečnejšie, najdrahšie a najkvalitnejšie riešenie je práve Blu-ray prehrávač, Blu-ray film a Full HD televízor. Jedine v tejto kombinácii si užijete skutočné maximum, aké papierovo poskytuje HD špecifikácia 1080p, bez trikov alebo ďalšej pridanej kompresie.

V skratke však treba povedať, že napriek zníženému bitrate zapožičaných HD filmov cez Apple TV/iTunes a len 720p rozlíšeniu si toto zariadenie v teste viedlo veľmi dobre. V podstate sa dá skonštatovať, že Apple TV obsadzuje v teste druhú pozíciu. Apple urobil dobrý kompromis medzi veľkosťou, kompresiou a kvalitou, takže sťahovanie filmu netrvá dlho a za dobrú prenajímaciu cenu (4,99 USD) získate veľmi slušnú kvalitu videa na HD Ready televízore, aké u nás momentálne letia. Nedá sa však zaručiť rovnaký výsledok u všetkých filmov, keďže rôzne filmy rôznych vydavateľstiev môžu byť na iTunes komprimované trochu odlišne, a naviac niektoré trailery sú enkódované v inej kvalite ako samotný film, takže váš nákup ani nemôžete dopredu overiť.

DVD kvalita je zatiaľ stále celkom postačujúca, trochu smutné však je, že Apple svoj SD obsah v čase neprítomnosti HD označoval ako „near DVD quality“, čo z testov vychádza ako malá lož. Prenajímané alebo zakúpené SD filmy na iTunes/cez Apple TV sú ďalej za kvalitou DVD ako len „near“. Naopak HD je tesne za Blu-Ray a o niečo vyššie ako DVD, takže rozumný kompromis.

Pozrite si viac obrázkov a celý článok iLounge. Rozdiel medzi Blu-ray a Apple TV vidieť celkom dobre na detailoch tváre herca Bruce-a Willis-a.

Osobne prehrávam najčastejšie DVD filmy na bežnom HD Ready LCD televízore a kvalita je pre mňa dostačujúca, aj keď uznávam, že 1080p trailery stiahnuté z internetu vyzerajú veľmi pekne. Aké máte skúsenosti s kvalitou videa a HD filmami vy?

komentárov
  1. Som vedel ze Blu ray vyhra to treba zazit. akurat lutujem ludi co si kupili HD player od thomson akurat ho mozu vyhodit

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.