Detektory kontaktných informácií v Mail a iChat – zmena nastavenia

Zaujímavou a praktickou funkciou dostupnou v Mac OS X Leopard sú detektory kontaktných informácií (Data Detectors). Tie dokážu v aplikácii Mail.app automaticky rozpoznať údaje ako napríklad telefónne čísla či dátumy. Po kliknutí na malý trojuholník pri rozpoznaných údajoch môžete rýchlo pridať nový kontakt do Address Booku alebo schôdzku do iCalu. Ako to už býva, aj pri tejto funkcii existujú dva „tábory“ ľudí. Prvá skupina ľudí funkciu nikdy nepoužíva a najradšej by ju vypla. Druhá si ju naopak nevie vynachváliť a chcela by ju vo viacerých aplikáciách. V tomto článku si ten správny tip nájdu ľudia z oboch táborov.

Ako zrušiť detektory kontaktných informácií v Mail.app

Pre zrušenie automatického rozpoznávania informácií ako dátumov a telefónnych čísel do Terminalu zadajte:

defaults write com.apple.mail DisableDataDetectors YES

Ak ich budete chcieť opäť povoliť zameňte „YES“ za „NO“. Pred zmenami vždy najprv vypnite program Mail.

Ako spustiť dátové detektory v iChate

Dátové detektory sú oficiálne dostupné len v Mail-e, no pomocou Terminalu je možné ich aktivovať aj v iChate.

Do Terminalu zadajte:

defaults write com.apple.iChat EnableDataDetectors 1

Pre ich zrušenie namiesto jednotky použite nulu. Opäť nezabudnite pred zmenami vypnúť iChat.

Dátové detektory vám budú informácie automaticky rozpoznávať aj v iChate. Bohužiaľ, nie sú tak spoľahlivé ako v Mail.app. Niekedy sa stáva, že po istej dobe prestanú fungovať, pravdepodobne pri aktualizácii alebo zmenách v niektorých nastaveniach. Pre ich opätovné sfunkčnenie stačí dočasne zmeniť možnosti zobrazenia, ktoré následne môžete vrátiť na pôvodné nastavenie (Menu → View → Messages → Show as …).

komentáre
  1. Vie niekto ako zmenit vzor podla ktoreho sa informacie rozoznavaju? Napr. slovensky format datumu Mail.app nerozozna ako datum. Cim je cela funkcia dost nepouzitelna…

    0
    0
  2. Přidávám se k Peterovi. Občas se ta funkce chytí (zpravidla u času), ale že by rozpoznala všechno, co má, to se říct rozhodně nedá.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.