Adobe odhaľuje Creative Suite CS4

Spoločnosť Adobe uviedla novú verziu multimediálneho balíka Creative Suite CS4. Medzi najzaujímavejšie zmeny patria:

  • Väčšie využitie výpočtovej sily grafických kariet
  • Zlepšená integrácia s Adobe Lightroom
  • Pokročilé 3D funkcie vo Photoshop „Extended“ verzii
  • Nové užívateľské prostredie s využitím záložiek

Adobe Photoshop CS4 bude dostupný v októbri za 699 USD, pre majiteľov Photoshopu CS3/CS2/CS bude aktualizácia dostupná za 199 USD. Adobe Photoshop Extended bude stáť 999 USD, pre aktualizáciu z predchádzajúcich verzií budete musieť zaplatiť 349 USD.

Samozrejme, v balíčku sa nenachádza len Photoshop, ale aj aplikácie Indesign, Illustrator, After Effects, Premiere Pro a SoundBooth, všetky vo verzii CS4. V období do vydania balíka CS4 platí ochranná lehota, pri ktorej ak si zakúpite balík CS3, budete mať nárok na CS4 zadarmo. Photoshop pre Mac je zatiaľ stále „len“ 32 bitovou aplikáciou. Názory užívateľov na CS4 (beta) sú zatiaľ rôzne, všeobecne je však CS4 považovaný za balík neuhurujúci novinkami, aj keď užívateľské prostredie značne pokročilo. CS4 by mal byť rýchlosťou v Mac OS X viac optimalizovaný (eliminácia známeho balónika smrti). Vylepšené bolo aj prepojenie s bývalymi produktami spoločnosti Macromedia (Flash, Dreamweaver, Fireworks). Podrobnejšie informácie nájdete na oficiálnej stránke. Adobe podporil CS4 kampaňou Shortcut to Brilliant, kde rôzni grafici z USA predvádzajú nové funkcie a vychytávky balíka v praxi.

UPDATE: Nové funkcie detialne opísal aj manažér John Nack zo spoločnosti Adobe na svojom blogu.

komentárov
  1. Pisal som to aj v zhrnuti noviniek, ale sem sa to viac hodi

    Bol som minuly w.end na IBC v amsterdame a v stanku Adobe som si vypocul viacero zaujimavych prezentacii noveho cs4. Urcite zaujimave vylepsenia budu cakat Flash. Konecne budu plne funkcne blending mody pri vsetkych objektoch, zlepsenie prepojenia s photoshopom a illustratorom, urcite bude zaujimava funkcia fyziky pre objekty, zlepsenie scalingu bitmapovych objektov (statika aj video), ktory nebude vyrabat ten bordel ako doteraz a bude sa dat scaleovat nie len proporcne ale aj disproporcne (ako vo photoshope so stlacenym jablckom po pripade ctrl na win), vypluvat aplikacie s nastavitelnou transparenciou okna priamo z flashu ako pri pouziti vmode=„transparent“ na webe. Trakovanie po krivke sa zmeni a bude vyzerat ako v aftroch a natiahnutie animacie s podrzanim altu tiez ako v aftroch bez nutnosti posuvat rucne vsetky keyframes. Dalej pribudne do flashu motion editor ako je v aftroch a rychlost animacie sa bude dat nastavit krivkou a nie iba hodnotami od –100 po 100.
    Co sa tyka afterEffect okrem par novych efektov stoji za zmienku hlavne moznost pouzivat 3d objekty ako na Flame. Fungovat to bude tak, ze 3d objekt si natiahnete do photoshopu ako sa to dalo aj v cs3, kde si ho natexturujete a cele psd natiahnete do aftrov. Tam sa da tento otexturovany objekt rotovat, nasvetlit pouzit kamery a pod. takze to posunie aftre dost velkym sposobom dalej.

    Z aftrov sa bude dat v pohode exportovat aj swf a bude sa priamo v aftroch dat aj programovat actionscript, takze nebude to len na nejaky banner ako indesign alebo quark. A taktiez vsetky produkty cs4 budu poprepajane metadatami a bude sa dat pekne vyhladavat v onLocation vyhladavat na zaklade metadat vsetko co sa nachadza vo vasich projektoch pouzitych v celom cs4.

    Na mna pri tych prezentaciach urobilo cs4 dobry dojem. Nerobili sa nejake extra nove vymyslene veci, ale spravili sa veci, ktore bolo treba vyriesit a cs4 oproti cs3 dost zjednodusia robotu a posuva moznosti tam, kam to v podstate uzivatela chceli, co je pre mna urcite pozitivnejsie, ako keby vydali milion novych funkcii, s ktorymi by zo zaciatku nikto nevedel pracovat a trvalo by nejaku dobu, kym by si ludia na to zvykli. V konecnom dosledku by dlho vsetci vyuzivali to, co bolo uz v cs3. Najviac ma oslovili 3d objekty v aftroch, blendingmody, motion editor a scalleovanie vo flashi.

    0
    0
  2. Pominuly fakt, že verze stíhá verzi a my platíme odstraňování problémů, jako nějaký zázračný bonus. Jsem především zvědavý na tu cenu (např. upgrade), zda bude sedět alespoň přibližně na USD, nebo si z nás zase udělají dobrý den a dojnou krávu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.