Prečo iPhone nemá 3G

Prvá negatívna kritika z Európy, ktorá padla na iPhone sa týkala hlavne absencie 3G pripojenia na internet. EDGE konektivita je na moderný internet plný multimédií nedostačujúca a aj najlacnejšie Smartphone telefóny už dávno 3G čip(y) obsahujú.

Steve Jobs sa v interview vyjadril, že pridaním 3G modulu by sa iPhone musel fyzicky zväčšovať a výrazne by klesla aj výdrž batérie. Na Jobsove tvrdenie tvrdo zareagovali hlavne kontroverznejší blogeri a mnoho „osvedčených“ „všeobecne uznávaných internetových autorít“. Ak obsahujú ostatné telefóny 3G čipy bez problému, prečo ich nemôže mať iPhone?

Ak si to zhrnieme hneď na začiatku: iPhone je dotykové zariadenie a (nie len) na komfortné ovládanie potrebuje veľký displej, ktorý má väčšie energetické nároky ako nedotykové menšie displeje u iných Smartphonov. 3G čipy sú dnes skutočne náročné na priestor a preto ich Apple nahradil jedným malým Wi-Fi čipom, ktorý „nežerie“ toľko energie a poskytuje rýchlejšie pripojenie (samozrejme len pokiaľ máte v okolí hotspoty/access pointy).

Celé si to v praxi overil Anandtech a výsledok je nasledujúci.

Samsung Blackjack dopadol relatívne zle. iPhone vydrží pri browsovaní webu na EDGE viac ako dvojnásobnú dobu oproti Samsungu s 3G. Taktiež vydrží o 40 % dlhšie, aj keď na Samsungu 3G vypneme. S Wi-Fi pripojením vydrží iPhone browsovať až 2,5 krát dlhšie ako Samsung s 3G. Škoda len, že u nás nie je toľko Wi-Fi hotspotov ako v USA.

V tomto teste sťahovali telefóny každých 15 minút z Gmail účtu 10 až 15 emailov. Výdrž batérie je vyrovnaná, Samsung však má mierne navrch. Znova platí, že ak máte v okolí Wi-Fi hotspoty, tak ste v jednoznačnej výhode. Ak nie, na e-maily bude musieť stačiť aj EDGE (do 20KB/s) pripojenie a výdrž sa potom pohybuje v úrovni Samsung Blackjack-u resp. ostatných Smartphonov.

Zhrnutie testov: ak veľa browsujete, iPhone vydrží 2 až 2,5 krát dlhšie. 3G je pri konštantných transferoch dát veľký žrút energie. Ak sťahujete skôr len e-maily, na Smartphonoch ich budete sťahovať rýchlejšie.

Pozrime si ešte veľkosť čipov potrebných pre 3G:

Vľavo iPhone s GSM/EDGE čipmi a zeleným Wi-Fi. Vpravo Blackjack s vyznačenými čipmi GSM/EDGE/3G UMTS. Ak by mal iPhone obsahovať aj 3G UMTS čipy, musel by byť viditeľne väčší.

Vyjadrenie S. Jobsa sa teda potvrdilo. Apple podstúpil určité obmedzenia a vyvážil plusy a mínusy zariadenia. Marketingové „ťažisko“ iPhonu je jeho ovládanie a UI. Osobne si myslím, že vzhľadom na aktuálne technologické nedostatky (3G čipy náročné na priestor, relatívne slabé Li-ion batérie) urobil Apple správne rozhodnutie. Pozornosť bola upriamená na trh v USA, kde je Wi-Fi hotspotov viac, a užívatelia si vo voľnom čase v podnikoch v kľude streamujú aj YouTube videá v špeciálnej vyššej kvalite len pre iPhone. S prichádzajúcimi modernejšími technológiami v nasledujúcich rokoch snáď už tieto obmedzenia nebudeme musieť vôbec riešiť a kompenzovať.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.