Ovečky Apple

Komunita Apple bola vždy zástancami konkurenčných platforiem označovaná ako uzavretý „underground“. Na oboch stranách sú vždy ľudia, ktorí sa cítia ako vojaci a neustále musia vyvolávať vojnu v diskusiách. Je to už dnes v móde, hádať sa na operačných systémoch. Fakt je, že Apple komunitu má, a aj keď je pre Mac OS X „len“ niekoľko tisíc aplikácii, Microsoft platí daň za rozšírenosť práve miliónmi nestabilných programov a ovládačov, ktoré určitým spôsobom v očiach neskúseného užívateľa dobrý Windows potápajú. Tí neskúsení ľudia začali kvôli jenoduchosti kupovať počítače Apple (v USA), a keďže sa už vďaka miliardovému biznisu s hudbou nedá nazvať Apple undergroundom, svet (skôr Európa) pre nich vymyslel nové meno – ovce.

Keď sa ľudia vysmievajú jeden druhému kvôli operačnému systému, ktorý preferujú, vnímam to už viacmenej normálne. Je tu veľká koncentrácia neznášanlivosti a netolerancie. Ľudia nedokážu myslieť uvoľnene a tolerovať názory a preferencie, prakticky ani na nepodstatné veci.

Pozrime sa na to z hľadiska konkrétnych produktov spoločností. Ak ste zaneprázdnení podnikatelia, potrebujete samozrejme Smart Phone s Windows Mobile. Pripúšťam to a úplne tolerujem. Ak ste teenager alebo so sebou chcete nosiť jednoduchý a štýlový komunikátor s hudbou, kúpite si iPhone. Nie je nič zlé na tom, cítiť sa fajn kvôli veciam, ktoré kupujete. Ľudia sa z vecí tešia odjakživa. Niekto si ako teenager kúpi červenú Corvette a teší sa z rýchlej jazdy a predvádza sa na dialnici. Iní sa tešia z dotykového displeja iPhone a predvádzajú sa v spoločnosti. O 40 rokov budete zas chcieť dať svetu vedieť, že cestujete do vesmíru vlastnou raketou.

Ak si potrpíte na najkvalitnejší zvuk, potrebujete prehrávač z brúseného hliníka, chcete rádio, wi-fi, podporu 10 formátov (ktoré o 5 rokov už asi nikde neprehráte), tak si kúpte nejaký iRiver, slúchadlá za 10 000 SK/KČ, a doma prehrávajte kvalitné vinyly… Väčšina sveta však toto všetko nepotrebuje. Potrebujú len ľahko nakupovať hudbu a preto je iPod úspešný. Je jednoduchý a má revolučné ovládanie. Menej je v dnešnom biznise viac.

Robte všetko tak jednoduché ako to len ide, ale nie jednoduchšie. – Albert Einstein

Zdá sa, že dokonalosť sa nedosahuje vtedy, keď už niet čo pridať, ale vtedy, keď sa už nedá nič odobrať. – Antoine de Saint-Exupéry

Design sa podľa Steva Jobsa nemá chápať ako vzhľad. Dizajn je podľa jeho slov to, „ako to celé funguje“. Napriek rôznym narážkam na uzavretosť Apple a jeho komunistický prístup je potrebné si uvedomiť dôležitú vec – každá spoločnosť sa správa rovnako, Microsoft doteraz nepovoľuje odinštalovať Internet Explorer. Je preto Bill Gates komunista? 80% hier beží na DirectX od Microsoftu a iná možnosť ako hrať na PC takmer nie je. Potrebujete Windows, nemáte možnosť výberu hrania hier na OS akom chcete. DirectX10 naviac dokáže presne to, čo by dokázala aj stará deviatka, len to robí omnoho rýchlejšie, čo znamená, že Microsoft s výrobcami grafických kariet umelo (zámerne?) spomaľoval výkon hardware. Microsoft tiež dúfal, že bude Zune úspešný. Nepodarilo sa, majú však úspešný XBox 360. Microsoft dávno nie je len počítačová spoločnosť, no keď Apple vyhodí z názvu slovo „computer“, hneď je to len masový marketér, ktorý s počítačmi nemá nič spoločné.

Obe spoločnosti potrebujú osloviť najširšiu skupinu ľudí, skoro nezávisle na produkte. Oslovovať malú komunitu špecializovaných ľudí môžete vyvíjaním serverovej distribúcie Linuxu alebo programovaním pre Solaris… Pre nás užívateľov je však dôležíté dokázať tolerovať ostatných a rozdielne preferencie ľudí. Mac OS X bol vo verzii 10.0 a 10.1 fakt takmer nepoužiteľný, a je už v štandardnej vlastnosti človeka, že ak dá šancu dvakrát a zostane sklamaný, tretíkrát už neskúša a rozširuje negatívnu mienku – či ide o značku auta, počítača alebo bežnú elektroniku. Vývoj sa zmenil, Mac OS X pokročil, Unix sa osvečil ako slušná architektúra a dnes Mac OS X technologicky konkurenciu predbieha.

Ak ste sa v poslednom čase cítili dotknutí kvôli narážkam a vojnám okolo Apple, nezapájajte sa do diskusie a radšej trom kamarátom predstavte Mac OS X Tiger/Leopard, oboznámte ich s aplikáciami a výhodami, odporúčajte dobré weby. Či to už budete robiť len pre dobrú radu a dobrý pocit, alebo to budete považovať za vojnu, stále len vyhráte. Diplomaticky.

komentárov
  1. Kdepak tady máte hodnocení kvality blogspotů? Rád bych zvlášť tento článek ocenit, protože si to určitě zaslouží.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?