24. januára 1984

Uplynulo už 23 rokov od premiéry legendárnej reklamy Riddleyho Scotta a uvedenia počítača Apple Macintosh na trh za cenu 2495 dolárov.

Ďna 22.1 1984 cez prestávku Superbowlu mala premiéru legendárna reklama na Apple Macintosh. V ňom atlétka s veľkým kladivom rozbíja obrovský obraz krutého diktátora vymývajuceho mozog ľudom vo velkej sále, ktorý znázorňoval veľkého brata z knihy od Georga Orwella – 1984 to nepriama narážka na IBM, ktoré bolo vtedy známe ako Veľká Modrá a Apple tak symbolicky ukončilo éru vymývania mozgov a započalo revolúciu, ktorá trvá dodnes. Z reklamy sa stala legenda a z Macintoshu tiež.

Reklama na Macintosh z roku 1984

O dva dni neskor – 24.1.1984 Bol na trh uvedený počítač Apple Macintosh. Ten bol revolučný svojim grafickým rozhraním, mal procesor Motorola 68000 a frekvenciu 8MHz.

Apple so svojim revolučným, jednoduchým, pomocou myši ovládaným prostredím zmenil svet osobných počítačov raz a navždy.

Predstavenie Macintoshu od Steva Jobsa 1984

komentárov
  1. Jj. Nechápu to v době kdy jsem já nebyl ani na světě. a o spoustu let později jsem psal v dosu příkazy. Na Mackovi si lidi hráli a tvořili co potřebovali. Jj, je to paradox. :)

    0
    0
  2. Krásné retro. V roce ’84 byl pro mě vrcholem techniky Sinclair Spectrum a několik let mi trvalo, než mi naši konečně sehnali z Tuzexu kalkulačku Casio (!)… DOS byl v té době málem ještě na houbách, naše výpočetní pracoviště zahřívala IQ 151 a ještě v roce 1988 jsem na matfyzu děroval programy v Pascalu pro sálové EC1040…

    Skoro neuvěřitelné mi ovšem připadá, jak málo se za ty roky změnily ty Jobsovy keynoty =)

    0
    0
  3. Sice uz jsem v minulosti tu prvni keynote videl, ale znovu mne to udelalo radost… je moc fajn byt soucasti tehle komunity… A pixy ma recht… Jobs se moc za tu dobu nezmenil :)

    0
    0
  4. Mno nic..jdu si koupit knizku od Orwella (:
    Apple…to je neco jako Amiga, ale ta mela smulu i kdyz v nekterych vecech byla lepsi, nez Apple…

    0
    0
  5. tou reklamou Steve genialne vystihol myslienku oslobodenia otrokov IBM priatelskym a lahko pouzivatelnym Macom a ako smutne sa to skoncilo, ze nakoniec odisiel ale pocas rokov jeho nepritomnosti to bolo jasne citit no chvalabohu ze sa potom vratil

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?