Čo so starým iPodom?

Ak máte doma starý iPod a neviete, čo s ním, tu je zopár rád, ako ho ešte využiť a nenechať ho ležať v zásuvke.

Starý iPod – nový disk

iPod môžete použiť ako externý disk, či už na zálohovanie vašich dokumentov alebo na prenos dát, napr. medzi vašim pracoviskom a domovom. Aj keď je už batéria nefunkčná, starý iPod (podobne ako nový) môže uchovávať dáta. Hneď ako ho pripojíte k vášmu Macu (alebo obyčajnému počítaču), dostane energiu z USB alebo z FireWire portu, a vy môžete začať s prenosom dát doň alebo z neho.Ak chcete použiť iPod ako prenosný disk, pripojte ho k vášmu počítaču a otvorte iTunes (pokiaľ nie je už otvorený alebo sa automaticky neotvorí po zapojení iPodu do docku). Kliknite na ikonu vášho iPodu pod zložkou Devices, a potom vyberte záložku Settings; teraz zaškrtnite Enable Disk Use v časti Options, a kliknite na Apply. Odteraz je váš iPod použiteľný ako normály disk.

Ak plánujete používať starý iPod len ako externý disk – v prípade, že batéria je celkom vybitá, alebo ide o iPod, ktorý viac nebude používaný na počúvanie hudby – zrušte Open iTunes When This iPod Is Connected (Device>Settin­gs>Options), čo vás ušetrí automatického spúšťania iTunes pri každom zapojení. Ak ešte máte na iPode nejaké dáta, kliknite na ikonu Restore pod záložkou Settings v oblasti Version. Najskôr sa ale ubezpečte, či máte dáta zálohované, alebo či ich už vôbec nepotrebujete – funkcia Restore preformátuje iPod (čím sa z neho zmažú všetky dáta).

Disk s nástrojmi

Keďže iPod funguje ako disk, dokáže tiež veci, ktoré dokážu prenosné disky. Jeden zo spôsobov, ako predĺžiť životnosť starého iPodu (prípadne vylepšiť váš terajší model) je zmeniť ho na nástroj na údržbu vášho počítača. Môžete tak spraviť skopírovaním obľúbených nástrojov na iPod, čiže ich budete mať vždy poruke, alebo používaním špeciálneho alebo opravujúceho softvéru, ktorým môžete bootovať počítač z iPodu a môžete ho s jeho pomocou „rozchodiť“. Táto funkcia môže byť výhodou najmä ak váš Mac potrebuje naliehavé opravy, alebo vám môže ušetriť veľa času ak spravujete viacero Macov.

Nasledujúca utility môže bootovať aj PowerPC, aj Intel Mac. Intel Mac môžete bootovať pomocou FireWire alebo USB kábla, ale nezabúdajte, že ak máte PowerPC Mac, budete potrebovať iPod, ktorý funguje s FireWire káblom; majte ale na pamäti, že s FireWire káblom fungujú len prvá a druhá generácia iPodov; tretia a štvrtá generácia klasických iPodov a prvá a druhá generácia iPodov mini fungujú s FireWire alebo USB 2.0. Prvá generácia iPodov nano a všetky ostatné novšie modely – zahŕňajúc oba typy iPodu shuffle – fungujú len s USB 2.0.

Das Boot

Ak máte softvér na údržbu či opravu počítača, ktorý bol spolu s bootovateľným CD – ako napríklad Disk Warrior 4 od Alsoftu alebo TechTool Pro 4.5 od spoločnosti Micromat – prípadne freeware DasBoot 1.0.2, teraz ho môžete vhodne využiť. Tento program zabezpečuje inštaláciu väčšiny bootovateľných CD na iPod (alebo na iný disk či flashové zariadenie) a vy môžete iPod použiť ako bootovateľný, diagnostický alebo opravovací nástroj.

Použitie programu DasBoot na nastavenie vášho iPodu je jednoduché; spustite program, do mechaniky vložte bootovateľný disk (CD alebo DVD), ktorý bol priložený k softvéru na údržbu disku, vyberte daný disk ako zdroj a iPod ako miesto určenia. Naviac môžete zvoliť inštaláciu iných užitočných programov a utilít, ktoré máte na vašom Macu zahŕňajúc základné nástroje ako napr. Terminal, Console, Disk, Utility a Preview. (Nezabudnite, že ak inštalujete tieto nástroje z Intel Mac-u, nebude možné ich použiť na PowerPC Macoch; niektoré programy Intel verzií OS X nie sú univerzálne. Ak spravujete viacero Mac-ov, vykonajte túto inštaláciu z PowerPC Macu, aby všetky utility fungovali na všetkých typoch Macov.)

A hudba hrá ďalej…

Každá batéria iPodu sa koniec koncov úplne opotrebuje a vybije. Za normálnych okolností vydržia dva či tri roky, záleží od používanosti iPodu. U nás sa podľa zákona vzťahuje záruka na produkty Apple (ako na všetky iné výrobky na slovenskom trhu) na dobu dvoch rokov na rozdiel od jednoročnej záruky pre iné členské štáty EU. Záruka na iPody trvá teda tiež po dobu dvoch rokov, takže je možné, že sa vaša batéria vybije skôr (a vy ju môžete dať vymeniť v záručnej lehote), ale to sa stať nemusí.

Samozrejme, že batériu môžete vymeniť, ale nedá sa povedať, že toto je riešenie pre každého. Slovenskí predajcovia ponúkajú batérie s poskytnutím servisných služieb (za poplatok približne 1000,– SKK), čo môže byť vhodné pre ľudí, ktorí nie sú príliš technicky založení.

Ak nechcete vymeniť batériu, stále môžete iPod použiť ako zdroj hudby, pokiaľ je zapojený do elektrického zdroju – iPod môžete podobne zapojiť napr. do autonabíjačky a využívať ho ako autorádio.

Ďalším využitím je iPod ako zdroj hudby pre iTunes na vašom počítači doma alebo v práci. Hudbu musíte kopírovať do iPodu (pokiaľ je iPod pripojený na zdroj), a potom môžete pripojiť iPod na akýkoľvek počítač spustením iTunes. Keď toto spravíte, iPod sa zjaví pod Devices a vy máte prístup k hudbe presne akoby bola v iTunes Library.

Jednoduchý predaj

Ak nemáte v pláne využiť iPod ani na jeden z vyššie uvedených spôsobov a máte pocit, že už skutočne len zavadzia, môžete ho predať. Stránka buymybrokenipod­.com odkúpi váš starý iPod (všetky modely okrem modelov shuffle), nech už má vybitú batériu, je úplne doškriabaný alebo má poškodený displej. Na predaj je potrebný PayPal účet.

Zdroj: playlistmag.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.