Apple chce zabrániť krádeži prenosných zariadení

Apple prišiel pred troma týždňami (ospravedlňujem sa za „nečerstvosť“ tejto informácie) so skutočne zaujímavým patentom. Ak chodíte s iPodom, ktorý je ľahko registrovateľný kvôli jeho typickým bielym slúchadlám, alebo vaším notebookom po meste s obavami, po aplikácii tohto patentu by ste ich mali stratiť – najmä ak by sám zlodej vedel, že krádež je zbytočná, lebo po vybití sa hardware nebude dať použiť.Patent s názvom „Ochrana elektronických zariadení pred rozšírením neautorizovaného použitia“ hovorí o spôsobe, pri ktorom by určité zariadenie vedelo potvrdiť pravdivosť s určitým, užívateľom potvrdeným zdrojom energie (nabíjačkou), čiže by mohlo byť nabité len týmto zdrojom. Ak zariadenie rozpozná neautorizované použitie, mechanizmus na nabíjanie sa znefunkční. Majiteľ by dokonca mal možnosť nastavenia viacerých podmienok ako napr. časovača s časovým obmedzením použitia, alebo dokonca obmedziť použitie na „určenú geografickú hranicu“. Pri použití zariadenia v týchto vyššie stanovených podmienkach by si zariadenie pýtalo prednastavený bezpečnostný kód. Ak je zadaný správne, autorizácia je úspešná a všetko bude fungovať ako predtým. Ak je zadaný kód nesprávny, zariadenie sa nenabije dovtedy, kým nie je autorizované pôvodným majiteľom.

V zázname sa neuvádza, čo sa stane v prípade, ak je zariadenie resetované alebo ak sa stratí heslo. Systém by však mal byť efektívny pre užívateľov a náročný na jeho zneužitie, no nie náročný natoľko, aby „zábudlivých“ užívateľov priviedol do problémov.

Ak ste jeden z tých, ktorí si myslia, že Apple chce z prevádzky vyradiť ostatných predajcov nabíjačiek, patent toto tvrdenie popiera. Právoplatný majiteľ zariadenia by totiž mohol nastaviť prístroj tak, aby pracoval s akýmkoľvek autorizovaným zariadením, ktoré mu majiteľ vyberie. Otázna je však len kompatibilita zariadení. Užívateľom by sa potom mohlo stať, že namiesto ochrany (z rozčúlenia) povolia autorizáciu hociktorému zariadeniu, čím by sa patent stal zbytočný.

Je síce pravda, že ukradnutý iPod by vám jeho „neschopnosť znovu sa nabiť“ nevrátila, ale predsa – ak by sami zlodeji vedeli, že po pár hodinách bude nefunkčný, dali by si vôbec tú námahu?

komentárov
  1. no napad mozna dobrej, ale uz vidim tu bandu fetaku a dalsich “skupin” tady, jak ji rika neco apple. Ty to slohnou i kdyby tam bylo ticic patentu. Jim to totiz nic nerika a nikdy rikat nebude. Kdyz to neudaj, tak to vyhodej.

    0
    0
  2. No nedali. Dobry napad.

    LENZE!

    Kto mi zaruci, ze zlodeji o tom budu informovani? Predsalen, nie sme vo svete Thomasa Crowna, elegantneho zlodeja, ktory sa na vas este aj usmeje.

    Budem snad nejakemu fetakovi vykladat technicke zabezpecenie a hned mu aj na notebooku ukazem ten patent? :D

    To asi nie. Okrem toho, kradez by bola stale lukrativna. Uz len kvoli komponentom. Ved mu staci vymenit zdroj a ide alebo z neho vyberie vsetko okrem zdroja a preda.

    Prejdu este dlhe roky, kym sa svet preformuje na utopisticky ideal. :)

    0
    0
  3. Jak bylo napsáno výše, málokterý “čodkař” ví o těchto technických ochranách. Nemluvě o tom, že s notebookem často nosím v batohu i adaptér k němu.
    Spíše bych uvítal nějakou ochranu, která by v daných intervalech posílala přes GSM svou GPS polohu a měla i svou vlastní baterii, protože kdekdo z ukradeného mobilu hned vytáhne baterku.

    0
    0
  4. Ja som obcas dost zabudlivy, zide sa, ked mozem nabit notebook z cudzieho adaptera. Tiez neverim, ze by to vazne zabranilo kradeziam, ci zlepsilo vyhladanie ukradnuteho produktu. Mne napriklad vyhovuje, ze sa iPod da nabit cez hociktory USB port.

    0
    0
  5. No a je tu hned nova prilezitost pre programatorov napisat soft na odblokovanie kradnuteho ipodu je to len otazka casu

    0
    0
  6. V takom pripade by to bola somarina. Oni to urcite planuju urobit na hardwareovej urovni. Nieco ako zamky a kluce. Rozhodne sa tak urobit da.

    0
    0
  7. Nikto nepovedal, ze sa tieto zariadenia prestanu uplne kradnut, ale som si isty, ze ak sa niekomu podari ukradnut zopar zablokovanych, ktore nemoze nijako spenazit, tak ho to velmi rychlo prejde a zameria sa na nieco ine. Mozno to aspon trochu znizi kradeze a ja, aj ked nebudem dvakrat stastny, budem mat aspon lepsi pocit z toho, ze to nemohol predat.

    0
    0
  8. Tiez si myslim ze je to dost somarina a neni to az take efektivne. To s tou GPS polohou je uz lepsie. Ale tiez sa to bude dat obijst. Najlepsie je si na veci davat pozor a nedavat ich na miesta kde by mohli zlodejov provokovat. Ked si date ipod na krk pod tricko, tak tam vam ho urcite nikto neukradne.

    0
    0
  9. mi to prijde ako hracka, ktora bude obmedzovat pohodlie uzivatelov; kazda ochrana sa skor ci neskor da obist a ako uz bolo povedane, zlodej vacsinou ani nemusi vediet co kradne. podla mna je nalepsie ich zmiast a posobit, ze nic extra, co stoji za ukradnutie, clovek nema.

    ja som si k ipodu kupil sluchatka ne-apple znacky aj z toho dovodu, ze co ma kto vediet, ze mam vo vrecku nejaku hodnotnu masinku, nech si radsej myslia, ze mam “len” ‘nejaky bezny prehravac. navyse tie original sluchatka aj tak nestoja za vela… :(

    notebook nosim vylucne v taskach ktore nevyzeraju, ze by v nich nieco take mohlo byt: kozena aktovka na biznis, sportovy ruksak na sport a kapsa s casual look-om na bezne nosenie

    0
    0
  10. No nechcem nic nikomu hovorit ale posledne prispevky to vystihli… kupil som niekolko veci z “divneho” zdroja a poviem Vam ze oni skor kradnu a potom rozmyslaju ci to ma cenu a ci sa do da predat ! ak to nespenzia tak to zahodia pripadne rozoberu na suciastky(od HDD cez pamat po …) ale ziadna ochrana ich nezastavi pred tym aby neukradli dalsi ! a kedn ani ten nepojde ? tak opat zopakuju postup. Pozrite IBM od rady T30 myslim zacalo osadzovat security chipy (potom aj DELL aj HP) a co viem ze niekde pri Brne je chlapik co vam ten chip vymeni na pockanie a aha notebook je plne funkcny a casom ci to SW alebo HW ochrana najde sa sposob ako ju obist a preco? lebo stale budu fetaci co kradu pre fet ci corkery co sa tym bezne zivia , kedze vzdy je lahsie nieco ukradnut ako si na to zarobit poctiviou pracov a to hlavne ak je clovek supernepozorny a necha notebook na sedadle auta ked ide na nakup do TESCA a podobne :)))))

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.