Airport Extreme Base Station v USA už v predaji

9. januára 2007 sa počas keynote Steva Jobsa objavil na Apple Storespomínaný nový bezdrôtový router Airport Extreme Base Station. V tom čase ale ešte nebol na skladoch a dodacia doba bola niekoľko týždňov. Dnes v noci už Apple spustil na apple.com aj vlastnú stránku tohto produktu a router je v USA na skladoch. Veľmi pekne je zobrazené na stránke aj použitie a nové vymoženosti.

Zaujímavosť tohto routra je hlavne možnosť pripojiť naň pevný disk, na ktorý môžu ukladať dáta všetci užívatelia domácnosti alebo firmy. Protokol prenosu je zabezpečený automaticky podľa toho, na aký súborový systém je disk naformátovaný (HFS/FAT32). Zdieľať môžete samozrejme aj tlačiareň. S routrom sa dodáva CD s aktivátorom štandardu 802.11n pre niektoré Intel Macy. Oproti dnešným klasickým wireless routrom (802.11g) je Airport Extreme BS podľa Applu až 5× rýchlejší a má dvojnásobný dosah konektivity. Vzhľadom na obmedzenia v našej krajine však zatiaľ nedosiahnete s routrom až taký nárast výkonu. Použitím amerického firmwaru by sa to ale mohlo oklamať. Cena za tento router je 179 USD. Je kompatibilný s Macmi aj s PC. O dostupnosti a cene na Slovensku a v Česku budeme okamžite informovať.

Detailná technická špecifikácia je na stránke produktu.

Pre menej zbehlých užívateľov: router umožňuje napojiť desiatky počítačov v domácnosti alebo firme na jedno internetové pripojenie. Všetky počítače zdieľajú pripojenie DSL/káblového modemu alebo klasického Ethernetu. Naviac môžu zdieľat diskový priestor na ukladanie dát a všetci môžu posielať dokumenty na tlač do jednej hlavnej tlačiarne.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.