Zhrnutie noviniek

Prinášam 5 noviniek z oblasti Apple:

  1. Mesiac Apple bugov, záplata pre bezpečnostnú dieru v QuickTime
  2. Vylepšený displej v MacBook Pro 15″
  3. Kompatibilita štandardu 802.11n v Intel Macoch
  4. Vylepšené rýchle diskové pole XServe RAID
  5. Bude BootCamp zdarma?1) Mesiac Apple bugov sme na MacBlogu už spomínali. Odhalilo sa nakoniec slušné množstvo bugov týkajúcich sa vnútra Mac OS X. Taktiež bolo odhalených niekoľko chýb v software tretích strán pre Mac OS X. Napriek tomu, že sú chyby relatívne kritické, žiadna neumožňuje prienik do systému z internetu alebo lokálnej siete. Apple zatiaľ na tento projekt odpovedal len vydaním záplaty pre QuickTime. Update je k dispozícii na stiahnutie cez automatické aktualizácie systému v Mac OS X.
  6. LCD displeje vo vylepšených 15 palcových MacBookoch Pro už budú podsvietené LED technológiou. Oproti súčasným bežne používaným CCFL podsvieteniam prináša LED technológia kvalitnejšie a rovnomernejšie podsvietenie, dlhšiu životnosť, menšiu spotrebu o niekoľko percent a  lepšie podanie farieb. Zatiaľ sa nevie, kedy (a či vôbec) budú touto technológiou vybavené aj ostatné MacBooky.
  7. Súčasná technológia bezdrôtovej siete 802.11n, ktorá je oproti 802.11g omnoho rýchlejšia a zvládne aj prenos HD videa v reálnom čase, je stále len vo vývojovej fáze. Potešujúce však je, že skupina IEEE už súčasný stav vývoja schválila a v čipoch nebude potrebné robiť žiadne zmeny. Všetky Intel Macy s 802.11g bude možné upgradovať špeciálnym softwarom na CD na verziu 802.11n za približne 60–100 SK/KČ.
  8. V XServe RAID sa potichu upgradli čipy a pevné disky boli vymenené za nové Serial-ATA. XServe je diskové pole pre servery alebo video štúdiá, ktoré dokáže prijímať alebo odosielať dáta (zápis/čitanie) až rýchlosťou cez 400MB/s. Najväčšia kapacita je dostupná v prevedení so 14timi pevnými diskami o celkovej kapacite 7 terabajtov s cenou 12 400 USD. V akcii ho môžete vidieť v špeciále 5 mýtov o Apple alebo priamo tu.
  9. Software od Apple, BootCamp, umožňuje zvoliť pri štarte Intel Macu, či chcete spustiť systém Windows alebo Mac OS X. V súčasnosti je len v betaverzii na stiahnutie zdarma pre všetkých majiteľov Mac OS X Tiger. „Trpí“ zatiaľ niekoľkými problémami, napr. 24 palcový iMac nezobrazí po štarte Windows nič, len prázdnu obrazovku a musí sa použiť externý LCD monitor. Všetky nedostatky sa do finálnej verzie BootCamp-u vyriešia, no pravdepodobne už táto verzia nebude zdarma. Neviem, či kvôli tomu, že do vývoja musel Apple veľa investovať, alebo je to znova nejaký problém so zákonom. BootCamp však bude už súčasť systému Mac OS X Leopard.
komentárov
  1. len k bodu c.3….nie VSETKY intel macy…napr. ja mam MBP s Intel Core Duo a tam to nepojde…:-( iba na tych s Core2Duo

    0
    0
  2. 2. LED-lit displaye v MBP. to vobec nie je overena informacia. hovori sa o tom,ze by mali byt, ale nic nikto nic oficialne nepovedal.
    3. ako Pedro napisal. jedna sa iba o Intel Core2Duo.. CoreDuo su vybavene 802.11g kartou.
    4. toto tiez nie je overena informacia. apple nic oficialne nepovedalo. v predaji su stale stare XServerRaid s UltraATA a nie SATA radicmi.

    0
    0
  3. Dik za info. Rumory prave nemame velmi v umysle publikovat pokial to nie su informacie s vysokou pravdepodobnostou skutocnosti. Tieto vyzeraju byt dost vieryhodne, co musite uznat vzhladom na informacie od vyrobcov LED a detailnych fotiek SATA XServe. A zial, aj oficialne nepotvrdene informacie su casto velmi zaujimave a su sucastou diania okolo Apple, takze si obcas dovolime (aj v buducnosti) informovat aj o nich, pokial je nas subjektivny pocit k ich pravdivosti kladny.

    Nemali by vsak presiahnut male percento celeho blogu, ktore sme si zadefinovali interne, vramci redakcie.

    Inak k bodu 2 – presne info podporovanych Macov je v clanku, na ktory bod odkazuje.

    0
    0
  4. pre: rumors? nie. – mas niekde oficialne stanovisko apple? apple si napriklad dalo panetnovat vela veci ale niektore z nich v zivote nepouzili. takze pokial apple tie stroje nevyda, stale to ostava iba rumorsom. a neviem o tom,ze by sa http://www.appleinsider.com dal povazovat ako 100% doveryhodny zdroj ;-)

    0
    0
  5. Dominik:

    jasne,ze aj rumorsy patria k dianku. tomu sa vyhnut neda. len to trosku rozlisujte a neuverejnujte tieto “neoficialne” informacie ako oficialne.

    0
    0
  6. Predchádzajúci anonym, ďakujeme za informáciu, postupne dopilovávame detaily MacBlogu, takže každú radu si ceníme.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?