x

Zobrazuje sa 16 príspevkov - 1 až 16 (z celkového počtu 16 )
  • Autor
    igi-s
    Účastník (Participant)

x

peto01
    Účastník (Participant)

len tak zo zaujimavosti…kolko by ta vysiel? €1370?

igi-s
    Účastník (Participant)

x

romancvik
    Účastník (Participant)

Ja by som bral ten lepsi, lebo procesor nenahradis, a este asi aj podla toho by som sa rozhodol ze aky je tam rozdiel v cene …

igi-s
    Účastník (Participant)

x

Aleks
    Moderátor

Keby si kupoval 2.26 GHz (1090), dokúpil by si 4 GB RAM (1180) a 500 GB disk (1300), stál by o dvadsať menej.
    – Tento model by mal dvakrát taký disk (naproti tomu: 160 a 250 nie je až taký rozdiel)
    – Pri tejto možnosti by ti ostal naviac 1x 160 GB HDD (môžeš si kúpit enclosure a mať malý externý disk) a 2x 1 GB RAM (to môžeš zahodiť alebo si dať na kľúče, nemáš šancu to výhodne predať)
    – Tento model má o 266 MHz pomalší procesor

Hlavná otázka je: pocítiš ten 12% rozdiel v procesore? Ak sa venuješ takým veciam, kde by ti tých 12% pomohlo, tak ho zober, ináč si zober slabší a upgradni ho.

Cena ktorú ti dal kamarát je super, no ten model sa oproti tej 2.26ke beztak veľmi neoplatí.

renad
    Účastník (Participant)

igi-s
    Ide o to, čo požaduješ od počítača – ja osobne som posledné dva roky robil (do dnešného dňa) na MB white 2.2 GHz/4 GB RAM/200 GB 7200 rpm disk. Na tejto zostave robím komplet reklamu od vizitky po billboard, weby, audiorecording, úpravy RAW foto, sem tam nejaké to video, proste všetko …
    Výkonovo by mi stačil aj na ďalšie obdobie, ale keďže som vôbec nepoužíval jeho displej a klávesnicu a potrebujem počítač prenášať (3 pracoviská s monitormi) – dal som ho synovi a kúpil som dnes lacnejší MacMini 2.0 GHz + 4 GB RAM + 500 GB 7200 rpm disk … + ešte pre mňa veľmi „dôležitá“ zmena – možnosť pripojiť dva externé monitory … výkonovo som takisto – dokonca sa mi MM oproti MB zdá niekedy svižnejší … som s ním už 10 hodín maximálne spokojný.

U mňa výkon kompu totiž nie je všetko, mám aj iné aktivity – ako je foto, čo tiež žerie veľa peňazí ako objektívy, svetlá, doplnky, … či teraz posledne audiorecording – nejakú dobu bude teda ťahať štafetu MM :)

igi-s
    Účastník (Participant)

x

DoubleJ
    Účastník (Participant)

Ak tam das rychly disk, teda nejake SSD (ak chces fakt rychly disk za ktory si aj viac zaplatis), alebo povedzme „len“ WD Scorpio Black 320GB ci Seagate 7200.4 500GB, tak pochybujem, ze ten rozdiel pocitis. Ja mam tu vykonnejsiu variantu MacBooku Pro a kupoval som ju kvoli renderingu Full HD videa, kde jadra idu na 100% aj hodiny, a tam uz ten rychlejsi takt citit. Pri tvojej praci ten rozdiel na 99% nepocitis (to 1% je tam preto, ze s takouto pracou nemam skusenosti, takze neviem, ako je to na procesor narocne). No a co sa tyka tych diskov, tak ja osobne preferujem Scorpio Black (pokial sa nebavime o SSD). Seagate 7200.4 je sice vacsi, novsi a dosahuje vyssie prenosove rychlosti (teda ideal na kopirovanie velkych blokov dat), no WD zase podava lepsie vysledky pri beznej praci a pracou s mensimi/beznymi subormi. Este su aj Scorpio Blue, nejake modely od Hitachi, ale ja som sa zaujimal hlavne o Scorpio Black a Seagate 7200.4, ked som kupoval co najlepsi disk do MacBooku. Ked si prebehnes aj ine fora (notebookreview.com napr.), tak ludia vacsinou radia slabsi model a dokupit RAM a poriadny disk, vykonnejsi model len vtedy, ked to fakt dotycny potrebuje.

renad
    Účastník (Participant)

Keďže oba procesory 2,26 aj 2,53 majú zhodnú L2 cache (3MB) – rozdiel výkonu by si možno pocítil pri prácach ako konvertovanie videa, 3D rendering a podobné práce na „procesor“, kde je aj 12% rozdielu vo výkone procesora prínosom … V 2D grafike je to nepodstatný rozdiel …
    Po mojom „downgrade“ z 2.2 GHz (macbook) na 2.0 Ghz (macmini) ale na druhej strane „upgrade“ zbernice z 800 MHz (macbook) na 1066 MHz (macmini) – môžem povedať, že oba počítače sú výkonovo zhodné …

Možnou otázkou je či spracovávaš 100-vky RAW fotiek alebo len 10-ky RAW fotiek.

Celkovo by som však povedal, že foto/grafika/web vyžaduje aj svoj čas pri práci, teda myslím tým, že pri týchto činnostiach nejdeš „ako človek“ na plný výkon – príklad: pri prevode z RAW predsa upravuješ expozíciu, krivky, šum, blabla – a potom ti môže byť jedno či konverzia trvá povedzme 8 sekúnd alebo 9 sekúnd, nie je tak ?

igi-s
    Účastník (Participant)

x

renad
    Účastník (Participant)

Tak potom už záleží len na tvojej peňaženke … :)

DoubleJ
    Účastník (Participant)

Skok z 8:30 na slabsom, na 6 minut na silnejsom je dost nerealny by som povedal, myslim, ze viac ako minutu to nemoze dat a aj na tu minutu sa pozeram dost optimisticky. Tu su nejake benchmarky aktualnych 13″ MacBookov Pro a su tam aj varianty, nad ktorymi uvazujes – http://www.macworld.com/article/141144/2009/06/macbook_pro_benchmarks.html

Ako uz bolo vyssie spomenute, zalezi na penazenke, minimalny rozdiel pocitis az pri renderingu, na sviznosti celkovej prace to vela, resp. nic, neprida.

peto01
    Účastník (Participant)

v SWP (a možno aj inde) majú MBP 13“ 2,26 EDU s diskom 250GB za tu istu cenu…takže dalsi bonus.

xRiCky
    Účastník (Participant)

Tak aj podla toho Benchmarku od Doublej-a je jasne vidiet to co ti tu vsetci vravia ze rozdiel je minimalny priam ziadny…takze jednoznacne podla penazenky..ja osobne by som isiel do lacnejsieho modelu…ten „vyssi“ strati casom viac na cene…

igi-s
    Účastník (Participant)

x

Zobrazuje sa 16 príspevkov - 1 až 16 (z celkového počtu 16 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.