Windows vs. Leopard

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Windows vs. Leopard

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 70 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55993
    mylanko
    Účastník (Participant)
    #114930
    mayoxy
    Účastník (Participant)

    heh dobra blbost

    #114931
    Vojtin
    Účastník (Participant)

    Já bych rád věděl jestli se testovali windows po instalaci (neobsahují téměř žádné programové vybavení) nebo se testovali windows se všemi pluginy a aspoň podobnými programy co obsahuje po instalaci OSX, který si lidi musí instalovat aby mohli wondows používat.

    #114942
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Zabudli preložiť časť, ktorá hovorí, že šéfom tímu je pán Radek Hulán. Na jeho blogu sú veľmi podobné texty.

    Leopard je síce momentálne horší ako Vista, pretože Vista aspoň nejako funguje. Po piatom update to však bude vyzerať inak…

    #114968
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Vravi sa hlupeho nechaj a mudremu napomoz a tiez sa vravi Kazdemu podla chuti.

    Robil som spravcu systemov dlhsi cas (internet caffe a tak podobne). Hadam od windowsu 3.1 az doteraz. Mam 3 ne-mac notebooky, ku kazdemu bola vista kupovana. Nie je ani na jednom. Su tam XP cka, a aj to je volba mensieho zla.

    Moct tam dat mac OS , tak neriesim a sup ho tam. Ale ze je to dobra volba, je skoda vnucovat niekomu, kto pozna len windowsy. “Hlupeho nechaj” “ked mu to je podla chuti, tak nech to ma” V zivote ma nikto nepresvedci, ze je to lepsia volba, dat si windowsy, je to z nudze cnost, to je vsetko ako … bieda ako cely mikrosoft.

    #114980
    mylanko
    Účastník (Participant)

    Osobne si myslim, ze nieco na tom moze byt, ale len preto ze Leopard je este novy system a apdejtami sa chyby odstrania. A tvrdenie ze Win je bezpecnejsi ako MacOS je podla mna odvazne tvrdenie. Windows je sam o sebe jeden makrovirus. Keby som si obcas rad nezahral a nepotreboval ho kvoli par veciam do skoly tak ho ani nemam. MacOS som si velmi oblubil a to ho pouzivam len velmi kratko

    #115056
    dzankou
    Účastník (Participant)

    Mna len udivuje ye trab na OSX záplaty ako drivery klavesnice, praskanie v reprakoch, padanie Airport atd …drivery vo final boocampe nejdu vo windows(trackpad, hradwarove ovl klavesnice, isight)…(zeby preto ze by XP boli supersystemom na mojom MBP)
    neviem, ale verim ze sa to zlepsi, hoci ma fakt udivuju tieto ZAKLADNE veci

    OSX je fajn…10.4.8 je stabilny najviac

    #115119
    Jalko
    Účastník (Participant)

    MLN: no zas on tiez tak uplne nekeca, vo vela veciach ma pravdu. Aplikacie pod OS X padaju jedna basen, co ta ergonomia ovladania ? osobne si myslim, ze je hrozna, ak clovek pracuje na vavsom/viacerych monitoroch je to priam sialene. Windows proste niesu zlym systemom, s tou bezpecnostou je to uz tiez daleko lepsie ako niekedy a tie “reci” skor pretrvavaju zo starych cias(napr. o sprave aplikacii si tiez myslim, ze princip vo win je drtivo efektivnejsi ako v OS X)

    inak ten clanok s porovnanim bezpecnosti bol aj tuna: http://blogs.zdnet.com/security/?p=758

    #115120
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Jalko: Ja som Windows ani neodsúdil. Posledné kroky Apple boli oveľa horšie, ako u Microsoft. Celá tá ich súčasná politika je zrelá do výslužby. Apple sa stáva komerčný shit, namiesto toho, aby si zachoval povesť exkluzívnej značky, ktorá je vždy o krok vpred.

    Avšak späť by som neprešiel. To by musel Apple klesnúť ešte nižšie, alebo Microsoft postúpiť vyššie. Apple má ešte v rukáve Mac Pro. Ten jediný ma v súčasnosti núti rozmýšľať o Apple aj do budúcnosti. Donedávna to bola aj Apple Cinema HD, no ako sa tak teraz zamýšľam, potrebovala by poriadnu revíziu a vynovenie.

    Na Windows ma najviac hnevá to kopírovanie a komplikovanosť. Systém sám o sebe nie je najhorší, no jeho GUI by som kompletne prerobil. Bezpečnosť… čo už… vyplýva to z povahy dnešnej spoločnosti. Keby neboli kriminálnici, ktorí sa okolie snažia infikovať, nebol by ani problém vo Windowsoch.

    #115124
    Jalko
    Účastník (Participant)

    MLN: nehovorim, ze si Windows odsudzoval. Skor som reagoval na to, ze si o onom Hulanovi pisal, akoby vsetko coho je sucastou bola hned demagogia.

    MacPro, je to pekne, je to vykonne, ale pre bezneho pouzivatela myslim nedostupne a nepotrebne. No a Cinema ? ja som si jednu HD kupil, mal som ju tak po mesiaci v reklamacii(=6 tyzdnov som ju nemal) sice mi nakoniec dali druhu, no ale na tej mam po chvili hned niekolko stuck pixelov. Je to pekne, je to drahe, ale je to aj kvalitne ? Znova by som uz skoro s urcitostou siahol po niecom inom :)

    #115125
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Ahá, Ty si myslel Hulana. Nejako som si stál na kábli, prepáč. Ja by som jeho argumenty bral, ak by k problémom a testom pristupoval objektívne. To on ale nerobí, takže jeho prehlásenia neberiem do úvahy.

    Cinema – dobre že hovoríš. Už aj kvalitu to Apple stráca…

    #115132
    dex
    Účastník (Participant)

    V podstate sa môžem považovať za oldschool mackera, takže vidím, že to s mladou generáciou máva. Nenechajte sa zlákať pozlátkom Visty, pod ktorým je hniloba! Zostante verní Applu a Steve vás odmení!

    A teraz vážne: Vista je jeden z najhorších operačných systémov, ktoré som mal tú “česť” kedy vyskúšať. V histórii Windowsov ju radím za ME na druhú pozíciu najhoršieho Windowsu vôbec. Prečo…? Tak len tak z pohľadu koncového užívateľa: UGLY (dizajn je NEpodarene a až príliš okato /že sa nehanbia :-P/ okopírovaný OS X), zložitosť ovládania, nastavenia; odporne anti user-friendly, keď takmer neprestajne otravuje nevypnuteľnými varovaniami o bezpečnosti a robí v pozadí veci, o ktorých bežný užívateľ nemá ani poňatia a len sa môže zrazu diviť, prečo má napr. tak rýchlo prekročený limit na internet; v porovnaní s OS X pomalá a náročná (neveríte? pozrite si konkrétne speed testy napr. na http://www.barefeats.com); drahá a v porovnaní s OS X nevybavená dostatočne; podstatne ľahšie ohroziteľná vírusmi a kadejakými habaďúrami (a reporty tvrdiace, že je bezpečnejšia, sú takmer určite na objednávku Microsoftu, lebo to jednoducho nie je pravda).
    To bol veľmi stručný výpočet, prečo Vista NIE JE a NEMÔŽE BYŤ lepším OS ako OS X. (V prípade XP by to až také zlé pre Windows nebolo, ale ten zas stráca v iných oblastiach…)

    #115133
    Jalko
    Účastník (Participant)

    dex: No v jednom mas pravdu, ty si presny obraz “mackera” so slovami “OS X je proste dokonaly, ma vsetko co chces, co nema, to vlastne ani nechces, len si na to este neprisiel”. my ostatni, co mame aj vlastny rozum sa na to pozerame triezvejsie :)

    OS X Leopard sa rovno dodava s vypnutym firewalom, tolko na temu bezpecnost. “lebo to tak nemoze byt” je tiez uzasny argument z tvojej strany.

    Pomalost ? Leopard tiez nieje jeden z najskromnejsich systemov. Dodatocna RAM nieje dnes ziadnou sialenou polozkou na ucte.

    Okopirovany dizajn ? Neprehanaj, Vista si pozicala par napadov z Tigera, noa ? Leopard si zase co to pozical z Visty – koho to zaujima ? Mne system lepsie nefunguje ak sa zamyslam nad tym, kto co a od koho ma, neviem ako tebe no.

    Dizajn je myslim porovnatelny, k tomu si este Vistu ak chces jednoduchsie naskinujes podla gusta. Na okraj by ma zaujimalo, preco si v Leopardovi plno ludi vypina ten 3D dock ci meni ikonky ked to ma tak uzasny dizajn :)

    Ze Windows otravuje bezpecnostnym varovanim s kazdou blbostou z internetu ? No neviem co pouzivas, ale to uz Leopard teda otravuje tiez.

    Pohodlnost ovladania ? uz som to tu pisal, OS X je v ergonomii ovladania kruto hlupy. Co tak sprava aplikacii(spustanie/vyhladavanie/odinstalacia ?) znova vo vsetkom vytazi windows zatial co na OS X si treba hladat hore dole po internete soft aby sa dali aplikacie vobec rozumne odstranit .. pohodlne co ? A Doc v porovnani s windows listou ? No minimalizuj si do Docu 5 rovnakych dokumentov, 3 pdf, zopar tabuliek a skus s tym pracovat ked vidis x rovnakych ikoniek a netusis ktora je ktora kym na nu nezaides mysou … Urob to iste vo windows a pouvazuj, co je pohodlnejsie. Tych veci by bolo ..

    Stabilita ? to v OS X padaju este aj Apple aplikacie a taky “Force Quit” coby nahrada za spravcu uloh ci ako to je vo windowsoch .. ved ten je schopny bez problemov sam zamrznut :)

    Takto by sme mohli pokracovat o spomalovani systemu, restartoch, divnych procesoch na pozadi, atd, atd. Nechapem, ako mozes byt takto zaslepeny ..

    Je tazke povedat, ktory system je lepsi, kazdy ma inak zoradene preferencie,jeden ma dobre to, druhy zas ono. ale urcite to nieje tak, ze je na stupnici OS X dlho dlho nic a potom kdesi vzadu Windows.

    #115135
    dex
    Účastník (Participant)

    Tak si kúp Vistu a predaj Maca. Prečo to neurobíš? Mal by si, ak sa ti zdá byť lepšia. Práve si ju tu totiž obhajoval, a to dosť obšírne (hoci nepodarene). Teda ale argument, že Leopard je menej bepečný, lebo sa dodáva so štandardne vypnutým firewallom je… biedny. Môj príspevok si prečítaj lepšie, ohľadom bezpečnosti som sa vyjadril podstatne odlišne od toho, na čo si reagoval. Napísal som, že nie je pravda, že Vista je bezpečnejšia. A za to hovoria fakty, nie to, či je alebo nie je firewall štandardne zapnutý. Tieto fakty verím, že každý pozná (je zbytočné hovoriť o tom, koľko vírusov je pre Vistu, ako rýchlo sa dá hacknúť /viď bezpečnostný test na objednávku Microsoftu…/).

    Dizajn je porovnateľný? VEĎ TO JE TO! To nie je niekoľko prvkov z Tigera, to je 90% prvkov. Už iba odstrániť Start lištu a mohli by sme si myslieť, že ide o nejaký pre-release OS Xu. Leopard… si nepožičal nič, čo by bolo zrejmé (ja dokonca neviem ani o ničom, čo by zrejmé nebolo).

    Ergonómia je otázna, tiež poznám pár ľudí, čo nedajú dopustiť na ovládanie starých Siemensov, aj keď bolo objektívne podstatne komplikovanejšie ako to od Nokie… (Btw, ak máš problémy s Docom, použi Dock, mne vyhovuje, dokonca aj s tým 3D dizajnom.)

    O stabilite som sa nezmienil, napriek tomu som presvedčený, že OS X je podstatne stabilnejší. Nestabilné sú momentálne iba stále nedostatočne upravené aplikácie, ktoré neskoro reagovali na prechod Tiger->Leopard. Narozdiel od Visty som na Leoparde ešte BSoD nezažil, chvalabohu.

    Budem veľmi rád, ak budeš pokračovať o spomaľovaní systému, reštartoch a divných procesoch na pozadí, pretože som zrejme príliš zaslepený na to, aby som si niečo také na OS X všimol a rozhodnie nie je na zahodenie vedieť, čo zvláštneho mi systém robí, a čo ho spomaľuje.

    P.S. K rýchlosti Leopardu alebo Tigeru môžem dodať len to, že ak aj “nie je jeden z najskromnejších systémov”, je rozhodne skromnejší ako Vista, nehovoriac o výkone, ktorý “vyžmýka” z tvojho počítača – tam je to citeľný rozdiel.

    #115139
    nemo
    Účastník (Participant)

    Souhlasim s dexem.

    #115145
    marek
    Účastník (Participant)

    hadate sa ako deti, kto ma lepsiu hracku, kto ma vacsieho pindika
    kazdy nech robi na operacnom systeme aky mu vyhovuje
    tieto porovnavania su fakt detske

    #115149
    Jalko
    Účastník (Participant)

    Ano, tvoj argument o bezpecnosti bol uzasny, “to tak nemoze byt, to si kupil microsoft” microsoft podplatil internet! nic viac k nemu netreba dodat :)

    Preco nepredam Maca a nekupim si Vistu ? Co teba toto zaujima ? Mam ho, lebo mi zhodou okolnosti vyhovoval velkostou, konfiguraciu dizajnom a hlavne cenou pred ibm x-series. Neznamena to, ze musim byt posrany z celeho mac-sveta. Kupovat stroj dnes za rovnake peniaze, zrejme siahnem po latitude xt.

    A TO NIEJE ONO ? ze quicklook, transparentnost, ten uzasny novy finder, time machine – VED TO JE VSETKO Z VISTY. to ta uz ale akosi nezaujima :)

    ergonomia je proste odporna, zbytocne sa tu o tom s tebou budem natahovat, neuznas to, ja lepsie spavat nebudem ak to uznas, je mi to fuk. kludne si ty a zvysnych 10% macoidov myslite, ze je uzasna,

    Ano OS X je uplne stabilny, samozrejme, ze padaju iba nedostatocne upravene aplikacie akou je napriklad Safari

    A Safari ? hlupejsi browser som este nevidel(v porovnani s operou, FF a IE)
    Safari zobrazuje niektore stranky uplne priserne, niektore len trochu priserne. rozhodne je ich blbo zobrazenych celkom dost- preco ?
    Safari ma blbo rieseny autofill, neponukne moznosti, rovno doplni text, cize ak si nedate pozor, odoslete nieco uplne ine ako ste chceli. samozrejme da sa to vypnut, ale potom nedoplni vobec nic :)
    Safari ma pre mna nevyhovojuce vyhladavanie. nativne vyhladava iba cez google.com. Mozno sa to da zmenit aj inak, ja som to riesil cez inquisitor, ten je ale v leopardovi zakazany. Da sa povolit, ale to je znova dalsia praca naviac(hlavne ze zakazuju taketo kraviny a rovno vypnu firewall, nie ? oo velky Apple :) )
    Safari som nedokazal donutit, aby aktivne linky otvaral po kliknuti v novom tabe

    Nikdy si si nevsimol ziadne divne procesy ? to je skvele, ci nie ? :) Tak ti dam malu radu, skus si nainstalovat taky googledesktop(nemusis ho ani pustit!) otvor terminal a skus napisat “ps x” a aha ho ? hned 4 od googlu. A skus nieco lepsie, nainstaluj si parallels, odinstaluj(teda zmaz-uzasny mac stale nevie korektne odinstalovat aplikaciu) a pozri si procesy, ziadny paralles tam nieje, bude vsetko ok. ozaj ? tak schvalne, prepni sa do roota a urob to znova. a sakra, je tam! atd. atd. mohol by si sa dovtipit, ze divne procesy niesu obrazom systemu, ale aplikacii. narozdiel s tym, ze skus mi v macu v uzasnom system-preferences-accounts-login items tie procesy ukazat.

    Restarty ? ved ono to chce uz restart po minimalne kazdej 2 aktualizacii- oo, kolko ospevovana vyhoda, ze mac nemusite po aktualizaciach restartovat. taka jednoducha a banalna vec ako (este vo win 98) moznost “restart neskor” ? naco. proste sa chce restartnut a hotovo

    A ci Leopard zozerie o celych 200MB menej ram, wow. Koho to pri dnesnych velkostiach pamati zaujima ?

    Ale je zbytocne sa tu s tebou hadat, takze koncim seriu prispevkov. Kedze ja som v poslednych prispevkoch naznacil, preco apple nie, mozno by si ty mohol v odpovedi napisat cosi konkretnejsie, preco ano ako len to, ze je to proste uzasne a ak niekto hovori opak, tak je to zmanipulovane, co myslis ?

    #115150
    Jalko
    Účastník (Participant)

    marekv: je to taka tema nie ? tak som porovnal, nikto sa ostatne(teda aspon ja nie) nesnazi hadat

    #115157
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    ja len toľko že som mal možnosť od vydania do konca minulého roku pracovať s vistou home premium 64bit originálom a od konca minulého roku aj s leopardom… nebudem to písať konkrétne nie som natoľko znalý OSX ale už po takom krátkom čase som si istý že vista nie je lepším systémom rozhodne nie pre mňa…. vôbec neľutujem a leopard som si obľúbil AJ KEĎ aj leopard má nejaké vady občas mi aj niečo spadne či zmrzne no je to neporovnateľne rýchlejšie a pohodlnejšie praktickjšie atd atd ako vista… pre mňa opakujem… a to som mal na vistu lepšiu HW konfiguráciu ako mám na leoparda ….

    všetko je to môj názor a niekto môže mať iný ja už však aspoň teraz kým sa niečo radikálne nezmení nechcem vistu a aniwindows vidieť… (btw. prečo potom jeden z najväčších producentov PC dell sám stiahol vistu a väčšina ju neodporúča? microsoft robí čo môže a určite má v mnohom prsty len aby to vyzeralo že je vista super lebo ináč by to bol veľký prúser … musia sa ju snažiť presadiť čo majú robiť… a ani apple neprizná že je leopard s chybami … to nemôžme čakať

    #115158
    Jalko
    Účastník (Participant)

    Tommy_Verceti:no osobne si myslim, ze dell stiahol vistu koli nespokojnosti uzivatelov, ale nie v tom, ze by to bolo nutne horsie ako xp, ale skor z toho ohladu, ze je to nieco nove, treba vyskolit novych technikov pre velke firmy co kupuju dell stroje, starsi konzervativni zamestnanci si na to musia zase zvykat a ono ju nestiahol uplne, da ti ju, ak chces.

    jabko to ma v tomto smere jednoduhsie, on si tie stroje predava sam, takze ti toho leoparda nanuti a nevyberies si :))

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 70 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.