WD v starších C2D MBP

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware WD v starších C2D MBP

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 20 )
  • Autor
    Príspevky
  • #68855
    dex
    Účastník (Participant)

    Dlho som sa neozval, chýbalo mi to XD

    Svoj starý dobrý, polorozpadnutý MBP z 2007 som dal trochu dokopy. Má už novú baterku, vymenil som HDD… a tu je kameň úrazu. Starú 120GB Toshibku som odložil do externej skrinky a namiesto nej vmontoval do MBP 500GB Scorpio blue od WD. Dal som mu prednosť pred Seagatemi, v testoch totiž vždy chválili tichú prevádzku, nízku spotrebu… a keďže stále bol v testoch aj tak výrazne rýchlejší ako stará Toshiba, rozhodol som sa pre kultivovanosť. Teda, kultivovanosť.

    Hučí akoby som pridal tretí ventilátor. To je však najmenej. Oveľa viac mi píli nervy strašné správanie HDD. Nie je akceptovateľné, že počas písania textu mi bežne zamŕza obraz, kým sa roztočí HDD, nie je akceptovateľné, že seká video (nepravidelne, podľa toho, ako sa “uspí” a prebudí HDD), nie je akceptovateľné, že priečinky otvára niekoľko sekúnd. Pri zapisovaní veľkých súborov nemám problém, HDD je rýchly, ale pri bežnej práci tieto lagy neskutočne znervózňujú.

    Tak čo s tým? Je to normálne správanie väčších HDD? Po tejto skúsenosti naozaj nemám chuť kupovať klasické magnetické disky a radšej si kúpim 60GB SSD na OS, kým dokumenty budem držať v HDD namiesto Superdriveu.

    P.S. V energy saver som vypol uspávanie diskov. Nepomohlo.

    #205756
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Ten disk ma nejaku vlastnu technologiu ochrany pri pade – ShockGuard – nemoze byt v tom problem a nekompatibilita s ochranou v Mac OS X? Len sa mi nezda, ze ho opisujes ako velmi hlucny, lebo by to mal byt ozaj jeden z tych tichsich diskov… Nemoze sa jednat o vadny kus?

    EDIT: kamarat ma v Mac Mini presne tento disk a nie su s nim ziadne problemy. Opisuje ho ako tichy a studeny… :-) Asi fakt vadny kus.

    #205768
    dex
    Účastník (Participant)

    Tomu sa mi z pochopiteľných dôvodov nechce veriť, fakt pri väčších súboroch frčí veľmi dobre. Hluk je relatívna veličina, oproti starej Toshibe je výrazne hlučnejší, no oproti bežným 3,5″ je samozrejme tichší. V notebooku ma to vyrušuje, je uložený blízko k ušiam. A zdá sa, že nie som sám. Veľmi podobné problémy má kopa ľudí:

    http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2250690&start=75&tstart=0

    Prčic, teraz aby som kupoval jedno SSD a jeden rámček so SATA/IDE prevodníkom a vopchal túto 500-vku na miesto mechaniky.

    #205770
    termix
    Účastník (Participant)

    Za to co do toho vrazis si mohol mat pomaly aj novy :D

    #205772
    mrzo
    Účastník (Participant)

    No co som pochopil z tej diskusie tak je problem s niektorymi verziami EFI prave ako som pisal kvoli tej vlastnej technologii ochrany disku pred padom a otrasmi – disk neustale parkuje hlavicky, ak sa nepouziva. Riesenia tam spominali rollbacknut na starsi EFI alebo pouzit nejaky program, ktory by mal zabranit tomu parkovaniu hlaviciek. Ten hluk je skutocne relativny ale ak ho niekto opise ako hluk ventilatora… V tom Mac Mini ho takmer nie je pocut… A rozhodne v nom neparkuje hlavicky stale :-) Sprava sa normalne…

    #205774
    dex
    Účastník (Participant)

    termix, to je relatívne :D Nový ktovieako nepotrebujem a tento už je dosť obitý na to, aby som sa oň nebál ;) Batéria ma vyšla 50, disk 60, takže ok… Teraz namiesto mechaniky (ktorá aj tak nejde) toto: http://newmodeus.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=258 + 130 € za 64 GB SSD Patriot… ešte relatívne znesiteľná a do budúcna užitočná investícia.

    mrzo, mhm, uvažujem nad downgrade EFI. Ale chcel som vedieť, či s tým má niekto iný na fóre skúsenosti. Ale skôr starosti. Proste či si niekto namontoval tento WD do MB a nefunguje tak ako by teoreticky HDD mal.

    Ostatné problémy môjho hliníka ani neriešim… To, že procesor sa zahreje bežne na 100° alebo že na displeji na objavujú podivuhodné fľaky ničím expplicitne nespôsobené už ma netrápi :D

    No nemožné, ako tu píšem, presviedčam pomaly sám seba, že sa oplatí poobzerať po niečom novom XD

    #205776
    wlamik
    Účastník (Participant)

    ja ho mam tiez a tiez sommal ten problem, tak som downgradol EFI a aspon stale neparkuje

    #206422
    dex
    Účastník (Participant)

    Tak som použil SMART utility a dostal som takýto report:
    http://grab.by/49bb

    Žiaľ, neviem, čo presne znamenajú jednotlivé výsledky, ale toto je disk, ktorý má ledva mesiac…
    Idem zhodiť efi na 1.6, uvidím, čo to spraví.

    #206849
    jan ban
    Účastník (Participant)

    Tip: Tri mesiace používam 500 GB Seagate Momentus ST9500420ASG s G-protection a úplná spokojnosť. Oproti pôvodnej TOSH. 160GB síce mierne hlučnejší, ale inak samé pozitíva. Vyšiel ma cez velkoob. 100 éčok.

    #206853
    dex
    Účastník (Participant)

    @jan

    A typ notebooku?

    #206874
    termix
    Účastník (Participant)

    Naco si si kupoval model s G protection? Vsak macbook ma uz integrovanu podobnu ochranu a akurat sa to moze byt.

    #206884
    wlamik
    Účastník (Participant)

    to dex:
    vobec sa v om nevyznam, takze su to nejake zle cisla?

    #206980
    jan ban
    Účastník (Participant)

    to dex: model 13″ Macbook white 9/2009, C2D 2,13, RAM 2GB, 160GB, nVidia 9400. Leopard 10.6.1

    #207090
    dex
    Účastník (Participant)

    wlamik, asi áno, keď všade vyhodil “old age”. Vyzerá to tak, že to parkovanie/roztáčanie ho stálo niekoľko rokov životnosti.

    jan, to všetko vysvetľuje, novšie počítače s tým už problémy nemali. Ja mám MBP Santa Rosa 2007.

    termix, to asi nebolo mne, ale odpoviem tak, že Apple – vraj – odstránil problémy s G prot.

    #207099
    termix
    Účastník (Participant)

    Ja viem ze sa to uz akurat nebije navzajom, ale neviem ci to ma nejaku funcionalitu navyse.

    #207102
    wlamik
    Účastník (Participant)

    to dex:
    no mne to hodilo podobne hodnoty, tiez tam mam skoro same old-age a to ho mam tiez asi len dva mesiace, tak neviem co s tym, ci to nic neznamena, alebo ci to treba zaniest vymenit. ma s tym niekto skusenosti?

    #207105
    dex
    Účastník (Participant)

    Najlepšie by bolo zmerať počet cyklov start/stop. Neviem, ktorý program to ale dokáže. Na fórach Apple Support boli ľudia zhrození, že po mesiaci mal ich disk nabehaných toľko cyklov ako by mal 2 roky.

    #207108
    DoubleJ
    Účastník (Participant)

    Mam rovnaky disk, povodne som chcel kupit 500GB 7200ku Seagate, no podla testov daval WD lepsie vysledky v real-life pouzivani, takze som opat siahol po WD. Predtym som mal paradny Scorpio Black (este lepsi ako sucasny Scorpio Blue), no uz mi nestacil kapacitou a poslednu dobu zacal blbnut, tak som ho vymenil. No a s novym WD som mal rovnake problemy ake popisujete, riesil som to asi 2 dni a tak sa podelim o info… Vsetko potrebne sa da vycitat na tychto 3ch linkoch:

    http://mymacfixes.blogspot.com/2009/06/how-do-i-stop-clicking-noise-from-hard.html
    http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=601219
    http://support.apple.com/kb/HT1934 (toto v mojom pripade nijak nepomohlo, takze som motion senzor opat zapol)

    Vysledok? Disk ide uplne tichucko, Mac mam sice dalej od seba zapojeny na externy monitor, no aj tak je tichsi ako predosly Scorpio Black, ziadne parkovanie hlaviciek kazdych par sekund, ziadne zamrzanie, ide skvelo… WD je znamy tym, ze ich technologie a neviem co prilis Mac OS nesvedcia a potom su s tym taketo problemy, ale radsej si tie problemy vyriesim, ako kupovat nejaky Seagate, ktory bude drahsi a pomalsi…

    a zabudol som, mam minulorocny MBP 13,3 – 2.53

    #207116
    dex
    Účastník (Participant)

    Tak HDAPM nie je riešením v pravom zmysle slova, ale ako núdzovka OK. Akurát, že sa mi ho nepodarilo spustiť, skúsim podľa tých návodov. Ď. za skúsenosti ;)

    #207163
    wlamik
    Účastník (Participant)

    tak ja som nahodil starsie EFI, 1.6 uz to ide v pohode, man skor iba zaujimaju tie statistiky v SMART utility, ci je to vobec normalne

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 20 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.