Výber správneho 7200rpm a SSD disku pre MacBook 13″ Unibody

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Výber správneho 7200rpm a SSD disku pre MacBook 13″ Unibody

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 27 )
  • Autor
    Xorpi
    Účastník (Participant)

Výber správneho 7200rpm disku pre MacBook 13″ (Pro) Unibody

Ahojte

Aký 7200rpm disk si do MacBooku 13″ (Pro) Unibody vybrať? Zaujímali by ma i hybridné disky, ktoré majú z časti flashku a či túto technológiu podporuje Mac OS X.

Ďakujem, Martin

mynick
    Účastník (Participant)

preco tam chces 7200ot HDD? neuvazoval si nad SSD a popripade nejaky ext HDD na data?

blackbonez
    Účastník (Participant)

ako pise mynick, ak nepotrebujes extra kapacitu disku tak chod do SSD

bawy
    Moderátor

Xorpi: tiež sa pridám na stranu za SSD, menil som v macbooku 5400 za 7200 a ľutoval som, nakoniec som vrátil 5400rpm kvôli hluku, vibráciam a takmer žiadnemu nárastu výkonu(resp. nevšimol som si žiaden nárast) ..potom som skúsil SSD a nie je čo riešiť, je to stíhačka..pri dnešných cenách SSD by som neváhal..

baracudaz
    Účastník (Participant)

ked chces „upgrade“ tak potom jednoznacne SSD

slavozv
    Účastník (Participant)

pridavam sa tiez na stranu SSD, vymenil som v iMacu aj MacBooku a neskutocny rozdiel

Xorpi
    Účastník (Participant)

Tak čo ja počujem od iných, je to v celku dobrá voľba 7200rpm pre lacnejšie urýchlenie Macu… SSD s kapacitami ako 500Gb sú stále ešte drahšia záležitosť…

Aj keď alternativa použiť SSD okolo 60GB kapacity a klasicky disk na miesto 100 rokov nepoužívanej mechaniky…

Aký SSD vybrať (idealne linky z agemu), lebo do SSD sa moc nevyznám, ak aby som kúpil i ten, čo podporuje plne systém. Viem, že v minulosti OS X nepodportoval u inektorých diskov TRIM.

bawy
    Moderátor

Xorpi: bojím sa že budeš ľutovať, teda, ja som menil práve za 500gb 7200 a ako vravím, šiel behom 24 hodín preč..nárast výkonu nenastal. žiaden. možno nejaké čísla/štatistiky/benchmark ti ukáže rozdiel, ale pocitovo nič..teda oproti SSD tak 1% :D odporúčam SSD + nejaký externý HDD… btw rečiam o tom aký výkon pridáva SSD som neveril kým som si to reálne neskúsil..ale tak samozrejme je to na tebe, keď potrebuješ interne veľký objem dát nie je čo riešiť..a čo sa týka hybridu, videl som nejaký 750gb + 8Gb SSD, no 8gb mi príde na system veľmi málo a neviem či sa do macbooku vojde.

eraserv6
    Účastník (Participant)

Tiez sa jednoznacne priklanam k SSD. V minulosti som kupil 7200rpm klasicky disk a koli vibraciam v MB vydrzal par hodin a letel prec.
    Potom som kupil SSD najprv v kapacite 30Gb, neskor 60Gb a kedze oba mi klakli z toho nastastie jeden bol v zaruke tak som kupil treti – http://www.agem.sk/produkt/ocz-ssd2-agility3-240gb-sata3-25-17557262.html

Rychlosti su oproti 7200rpm disku absolutne neporovnatelne, 1Gb subor kopirovany z particie na particiu trva niekolko sekund, start MB cca 20 sekund a spustanie aplikacii su takmer okamzite.
    Jednu z mala nevyhod zatial vidim v cenach a hlavne ze su nachylne na „bezdovodne poskodenie“ co sa mi vazne stalo u dvoch roznych SSD diskov co asi spociva v tom ze maju limitovany pocet prepisu. Neviem, mozno som mal len smolu na ciernu ovcu vo vyrobnej linke.
    Jednoznacne by som ale doporucil SSD

addam.s
    Účastník (Participant)

Mám zkušenosti s oběma přechody: 5400rpm->7200rpm i 7200rpm–>SSD. Netvrdím, že nárůst výkonu při koupi 7200rpm nenastal, ale jedná se o zanedbatelný nárust. Všechno je sice svižnější, ale pořád to není „ono“. Při přechodu na SSD však nastal naprostý WOW efekt. Celý počítač najednou ožil a SSD doslova vdechl mému notebooku nový život. Nyní 4 roky starý MacBook je stále ve skvělé kondici a díky SSD disku šlape jak hodinky. Ani heavy multitasking mu nedělá žádný problém.

Co se týče malé kapacity, vyřešil jsem to přesně tak, jak jsi zmínil. SSD disk šel místo 7200rpm a 7200 diskem jsem nahradil DVD mechaniku, kterou jsem stejně využíval jednou za uherský rok. DVD mechaniku jsem dal do externího boxu, kdyby byla potřeba, ale od té doby mi stejně leží zaprášená v šuplíku. Jediné negativum je nyní výdrž baterie, která se citelně v této konfiguraci snížila, ale už jsem si zvykl. (Pokud by sis nechal jenom SSD, tak bys mohl očekávat spíše opačný efekt.)

Jinak volbu konkrétní značky nebo typu nechávám na tobě, popř. na ostatních. Sám mám Intel 320 160GB a spokojenost. TRIM pokud vím není oficiálně povolen na žádném non-Apple SSD disku, ale existuje jednoduchá utilita, kterou se dá povolit.

Benne
    Účastník (Participant)

ale najlepsie ked budete pisat ci mate SATA II alebo SATA III, to urobi tiez dost velky rozdiel ;)

Xorpi
    Účastník (Participant)
    eraserv6
    Účastník (Participant)

addam.s : Aku utilitu myslis? Mohol by si dat tip?

edit: Vyriesene

Benne
    Účastník (Participant)

@Xorpi, prve co mi udrelo do oci bola rychlost zapisovania a citania ;) Ale aky mas rok MBP ?

Lukkas
    Účastník (Participant)

Ja mam konkretne hybridny disk od Seagate 7200RPM a slape to ako gula. Samozrejme musim vyskusat aj SSD :) len otazka financi kedy zozeniem nejaky suci. Uvazoval som nad SSD od Intelu 330 series 180gb co poviete?

mmacoo
    Účastník (Participant)

Dobryý deň, veľmi nerád tu dávam, pre mnohých z Vás určite nezmyselnú, otázku, ale snáď sa nájde niekto, kto sa zľutuje a zdravým spôsobom mi odpovie :) Mám MBP 13 MID 2012 a chcem vyhodiť Superdrive a namontovať SSD. Jediný problém, ktorý mám, spočíva v tom, že neviem, ako je to s tým SATA III, či to pripojenie dosiahnem aj výmenou SSD za Superdrive, alebo budem musieť vymeniť SSD za HDD a následne dať HDD do rámika namiesto Superdrive. Ak niekto môžete, tak pomôžte, budem vďačný :-)

gman
    Účastník (Participant)

rychlost SATA zbernice zistis vo vlastnostiach systemu

Xorpi
    Účastník (Participant)
    Xorpi
    Účastník (Participant)

Tu som našiel link na recenzie SSD: http://www.tomshardware.com/reviews/m4-ssd-capacity-comparison,2957.html tak uvidíme…

blackbonez
    Účastník (Participant)

@mmacoo osobne by som vymenil hdd za ssd a ten disk co ti ostane dal do ramika

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 27 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.