Udrzba OSX?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Udrzba OSX?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 27 )
  • Autor
    Príspevky
  • #72501
    mmhardky
    Účastník (Participant)

    Mam MBP 13″ 2.54GHz a OSX 10.6.4. Po roku pouzivania sa mi OSX naozaj dost spomalil. Nerobim ziadne psie kusy, som bezny pouzivatel co fici hlavne na iLife a Office, na pozadi mi bezi akurat tak bettertouch, no OSX ide zo dna na den pomalsie a farebne koliecko je mojim hlavnym spolocnikom.

    Ake zakladne typy by ste mi vedeli poradit na osviezenie systemu? Pomoze naozaj iba komplet reinstall, ako u Windows? Pocitovo bezi moj Mac o 50% pomalsie ako pred rokom…

    #231987
    Red01
    Účastník (Participant)

    Mam ten isty mac a presne rovnaky problem. Mal som tam nahadzane hluposti. Tak som si zalohoval data cez Time machine( ale len hudbu fotky a dolezity soft) a urobil som si reinstall. Po reinstalle to slape ako nove pekne rychlo sa zapne a uz sa konecne aj rychlo vypne. Bo to ma hnevalo najviac stale pred reinstallom dlho rozmyslal a bol fajne spomaleny aj ked istat mi vypisoval 2,5 gb ramky volnej a procas siel na par percentach. Teraz to slape naozaj fajn. Haha a ked som skusal nod32 beta antivirus kokso totalne mi zmrzol( to som skusal pred reinstallom). Ale moc ten antivir ani clovek nepotrebuje treba stahovat aplikacie( software) cez original stranky a bude to v pohode. Osobny nazor na vec

    #231994
    igino
    Účastník (Participant)

    mmhardky: preinstalovanie nemusi byt prvym riesenim. Skus najskor povyhadzovat zbytocnosti typu nepotrebne ovladace k tlaciarnam, potom pomocou freeware-oveho “Monolingual” odstran zbytocne jazykove mutacie aplikacii a nasledne tym istym programom strukturu PPC (druha zalozka). Vycisti Cache programu Safari (zvycajne po dni browsovania zaberie 500-700MB). Osobne pouzivam este program CleanMyMac. Nie na cistenie systemu, ako je clovek zvyknuty na inom OS. Ale pri ostraneni nepotrebnej aplikacie (napr. skusobnej verzie) najde aj miesta, kam si takato aplikacia pri cisteni “poodkladala” nejake svoje casti. CleanMyMac je plateny soft, da sa vsak stiahnut a vyskusat skusobna verzia. Funguje plnohodnotne, obmedzenie je v max mnozstve odstranitelneho “odpadu”. Tym limitom je 200MB (teda bolo pred pol rokom, potom som kupil plnu verziu).

    #232013
    win2mac
    Účastník (Participant)

    Raz za tyzden ho precistim Onyxom a aj po cca 2 rokoch slape ako novy.

    #232042
    Anonymný
    Neaktívny

    mam podobdny problem, preto planujem kupu externeho disku na zalohu a potom reinstall.
    je to dost smutne. vsetci hovoria ako sa o mac netreba starat, ze sa stara sam o seba, ze ani po roku-dvoch sa nespomaly ako windows, nebude zaberat viac miesta ako windows atd, len skoda ze nic z toho neni pravda.
    jeden maze drivre a podobne co su defaultne nainstalvoane, dalsi musia pravidelne pouzivat 3rd aplikacie aby to islo ako ma…

    #232048
    dubak
    Účastník (Participant)

    win2mac, mas nejaku radu ako precistit cez onyx? treba tam nieco nastavovat?

    #232054
    igino
    Účastník (Participant)

    nuda7: mac si toho cisti na pozadi a v pravidelnych intervaloch docela dost. akurat to robi na pozadi bez toho, aby daval hlasku uzivatelovi. Cistu instalaciu som robil len vtedy, ked som menil disk za vacsi. Odvtedy ide system tak ako ma. Je pravda, ze kazdu chvilu neinstalujem skusobny soft a nedavam ho po tyzdni prec. Mam len ten soft co mam osvedceny, ze na moju pracu mi vyhovuje a s inymi neexperimentujem. 3rd aplikaciu ako pises pouzivam len kvoli mojej pohodlnosti. Presne tu istu pracu dokaze skusenejsi uzivatel robit priamo v systeme. “Jeden maze drivre”- po vybaleni z krabice tam su, to je pravda (aj ked pri predvadzani SL bolo tvrdene, ze uz ziadne kvanta ovladacov, ze vsetko si pocitac stiahne z webu) ale pri cistej instalacii si mozes urcit, ze ziadne ovladace nechces a skutocne si nainstaluje system len tu tlaciaren, ktoru pripojis.
    To mas ako s autami, nezalezi ako drahe auto si kupit, tak ci tak vyzaduje pravidelnu udrzbu. Pri predaji napr. Volva, Mercedesu, BMW ti mozu povedat, ze ziadnu udrzbu nepotrebuje, pravidelne vsak treba skontrolovat to, vymenit hento atd. A tak je to so vsetkym. Udrziavam v rodine viacero pocitacov, mnohe maju WinXP, Vistu a najnovsie sa trapim aj so 7-ckami. Doma som vsak vymenil vsetko za Macovske veci a nelutujem. Zostanem pri nich aj napriek vyssie spominanym “nerestiam”.

    #232057
    petiar
    Účastník (Participant)

    Ja súhlasím s Iginom, najmä v tom že nejaká tá údržba občas pomôže a taktiež v tom, že prístup k software na počítači by mal byť: “Potrebujem software ktorý robí to a to -> nájdem -> stiahnem ->používam” a nie ako býva zvykom “Toto by sa mi možno niekedy mohlo zísť/toto vyzerá dobre/toto je v akcii/zadarmo -> stiahnem -> pridám si do počítača ďalší balast, ktorý možno raz niekedy snáď aj použijem”. Potom rozhodne treba aj nejaký “čistiaci” sw. ;-)

    #232058
    win2mac
    Účastník (Participant)

    nuda7: aj Mac je len pocitac, a MacOS X nie je zazracny, ale je to v mnohych ohladoch urcite lepsi OS ako Win o tom niet pochyb.

    dubak: treba si to preklikat, mazem viac menej len stare logy, temp files, cache, checknem preference files, necham skontrolovat permissions. Malo by ti stacit ist do Automation a tam zakliknut to co chces aby robil. Sorry nemam teraz Mac pred sebou (som este v praci) :(

    igino: presne tak

    #232066
    Sagittarius
    Účastník (Participant)

    Bezplatne riesenie je OnyX.

    Platene napr. CleanMyMac, MacCleanse, atd…

    Je pravda, ze aj os X, sa trosku zaprace blbostami, ale nie tak ako Windows.

    #232068
    mmhardky
    Účastník (Participant)

    Dik za rady. Rozmyslam ale aj tak nad reinstallom. Aka je najlepsia cesta to urobit, ale tak aby som si potom napriklad mohol nahodit naspat PLEX aj s temami a nastaveniami ako mam teraz a pod?

    #232070
    scenic
    Účastník (Participant)

    Hmm, ja mam iMac uz cez dva roky a odkedy som ho postavil na stol som s nim nic nerobil a on slape rovnako…Ziadne mazanie cash ani registrov alebo inych veci. Proste ho pouzivam… Nemam ani sajnu co vy doma robite s tymi vasimi Mac-mi…

    #232071
    poper
    Účastník (Participant)

    ale nezda sa mi ten 10.7.4 . kde si nabral leva?

    #232072
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Skusim si aj ja povedat svoje aj ked podla prispevkov v tejto teme asi moc sympatizantov mat nebudem :-) Osobne nemam vobec dobre skusenosti s programami typu Onyx (aj s nim konkretne). Nikdy mi ziadny problem so sytemom vyriesit nepomohli, skor mam pocit, ze ho par krat este viac “rozsahali”… Overenym sposobom je skusit najst konkretny sposob ako nieco vyriesit a nie riesit vsetko… Ak sa nepodari – zalozenie noveho konta, ak nepomoze – reinstal OS. Mozno nie je Mac OS X lepsi od Windows co sa tyka “nezasierania sa” (nesuhlasim), ale rozhodne je ovela lepsi v obnove zo zalohy. Nahodit system po reinstale zo zalohy do povodneho stavu je aj manualnym sposobom hracka.

    #232073
    igino
    Účastník (Participant)

    mrzo: Onyx som pouzil 2-3x a bohuzial to dopadlo tak, ze mi tiez system skor rozhasil, ako upratal. Ale myslim si, ze to bolo skor tym, ze je v nom az prilis moznosti nastaveni, co uzivatela na mojej urovni (nie profi, ale ani nie mala) skor zmatie, ako by mi mala zlepsit prehlad o funkciach, Takze vo finale nemozem vlastne povedat, ze mi to pos.al ONYX, ale ja jeho nastavenim. Takkze opat sa priznavam k pohodlnosti a to je dovod, preco som zvolil CleanMyMac.

    #232080
    danocoys
    Účastník (Participant)

    MAC pouzivam od 2006 a nemal som problem… jedine v pripadoch ze sa rapidne znizilo volne miesto na HDD vznikal problemy ale pokial som mal dostatok volneho miesta a pamate tak problem nebol. A to som na MAC instaloval kadejake pokusne veci, povacsine si system svojou “samocistiacou schopnostou” udrzal prevadzky schopnost sam. Onyx ani iny soft som nemusel pouzivat, plus nato raz za cas restartnem MAC a to je cele staranie sa…

    #232092
    jurajB
    Účastník (Participant)

    Vypinas ho na noc? Vraj v noci pusta sam skripty ktore OSX opravuju…

    #232097
    danocoys
    Účastník (Participant)

    Nie len ho necham uspat, o polnoci sa vzdy spusti skript a inak je v klude. A potom raz za cas pripadne ked pridu aktualizacie tak restartujem.

    #232100
    petiar
    Účastník (Participant)

    No ja som si teraz pokusne pustil ten CleanMyMac, len scan, pretože ma zaujíma ako je na tom Mac s tou samočistiacou schopnosťou. Zaklikol som nech skontroluje len Cache a s prehľadom vyhrala aplikácia… drumroll please… Safari!!! Táto pomsta Steva Jobsa nemá s 822MB cache konkurenta! :-)

    To ale zároveň znamená že napríklad v mojom prípade stačí premazať cache Safari a som zahojený.

    #232102
    mmiikkii
    Účastník (Participant)

    pokial dobre viem tak od verzie 10.6 si os spusta cistenie vzdy po zobudeni zo spanku. ja mac na noc vypinam, vadi mi ledka :)

    inak cistiace skripty mozno spustim manualne:

    At the Terminal prompt, type the following, exactly as written:

    sudo periodic daily weekly monthly

    Press Return.

    Type your Admin password when prompted, then press Return


    @petiar
    velkost safari cache maju myslim na svedomy nahlaady web stranok, ktore si uklada – dan za pekne vymalovanu hystoriu :)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 27 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.