Textovy editor – Webdesign

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Textovy editor – Webdesign

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 25 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55887
    mylanko
    Účastník (Participant)

    Ahojte, konecne mi dorazila masina.. Na macu len zacinam. Zaujimam sa o webdesign a chcel by som sa spytat, ci by ste mi nevedeli odporucit kvalitny textovy editor. Na win som vyuzival PHPEditor alebo PSPad (hoci ho tam casom aj tak nahodim, planujem ho vyuzivat len v nutnych pripadoch). Mojou poziadavkou je, aby zvyraznoval syntax (PHP,XHTML,CSS,JavaScript), bol prehladny, kvalitny, moznost roznych nastaveni by neuskodila a pomohlo by, ak by bol free a rychly. WYSIWYG editory moc neoblubujem. Kedze sa musim teraz ucit na skusky, tak ani moc nemam cas hladat to sam.. pohrajkam sa s tym v stredu:) ..tak dovtedy mozte pisat vase referencie. Dakujem;)

    #114281
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Na podobné účely používam TextMate, alebo Smultron.

    #114286
    markie
    Účastník (Participant)

    Jednoznacne TextMate. Pre mna to bol jeden z dvoch dovodov preco kupit Mac.
    Projektova organizacia, snippety, autocomplete, rozoznavanie kontextu kodu, integracia na Subversion a Transmit, prepojenie na shell, databazu, konfigurovatelne bundles. Absolutny must-have pre seriozneho kodera.

    #114287
    mylanko
    Účastník (Participant)

    Super, dakujem vam! Uz som si ho stiahol. V stredu to nahodim a potom napisem svoje dojmy ;) Ahojte.

    #114339
    mylanko
    Účastník (Participant)

    no.. pozrel som sa nanho zatial len tak zbezne.. musim sa priznat, ze spociatku sa mi zdal, az moc jednoduchy (GUI).. ale ked som si pozrel par veci, ktore poskytuje tak parada.. sice nie som expert, takze niektore veci asi nevyuzijem (zatial), ale bude super zdokonalovat sa v prostredi TextMate.. uz sa na to dost tesim ;) …len skusky porobit :D Este raz dik;)

    #114369
    dex
    Účastník (Participant)

    BBEdit je jednotka v oblasti…

    #114381
    RicCo
    Účastník (Participant)

    mne osobne sa pozdava Komodo edit a hlavne sa mi na nom paci ze je to opensource, textmate sa mi tiez celkom pozdaval ale skoda ze neni open a treba investovat peniazky

    #114390
    Mišo
    Účastník (Participant)

    Musím sa priznať, že mne TextEdit moc nesadol (mám ho kúpený z jedného Bundle sale).

    Ja som tiež na Win používal PSPad, a z dôvodu, že mal zabudovaný FTP browser, takže som mohol priamo pracovať so súbormi online. Na Macu som dlho hľadal niečo podobné, našiel som SKedit, ktorý som istú dobu používal ale veľmi mi nesedel.

    Potom prišla Coda (www.panic.com/coda), po ktorej som siahol všetkými desiatimi hneď, ako som si o nej prečítal. Podľa mňa fantastický program – má zabudovaný Transmit (navyše s novou technológiou, FTPčko ide fakt bezva), príjemný CSS editor, syntax highlighting, clips, možnosť preview súboru online v okne editora…

    Odporúčam vyskúšať trial každému, kto chce mať pôžitok z kódovania webu :)

    #114403
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    TextMate spolu s Transmitom uklada subory tiez online. Staci otvorit subor priamo v Transmite a pri kazdom ulozeni sa hned aktualizuje/uploadne.

    #114405
    Eyo
    Účastník (Participant)

    Pouzival som doteraz BBEdit, ale ta Coda vyzera naozaj dobre a idem ju hned aj vyskusat.

    #114411
    tomco
    Účastník (Participant)

    na jednoduche editovanie stranok pouzivam Coda, ale nejak sa mi nepozdava ze kazdy subor otvara v MAC kodovani, vzdy to musim rucne reinterpretovat do UTF-8, inak celkom fajn editor.

    Na zlozitejsie velke projekty vyuzivam Eclipse + nejaky PHP modul + subversion. Vsetko editujem priamo na serveri ale eclipse PRIAMO v sebe nema zabudovany ftp a v spojeni so subversion by to bolo aj tak kus divne, tak preto mam cely komplet projekt ulozeny na serveri a pred pracou si cez macfusion mountnem (cez ssh) adresar na serveri ako disk. Je to celkom fajn.

    Cez ten macfusion sa da mountnut aj hocijaky adresar na ftp. Potom sa s nim pracuje ako s dalsim diskom priamo na ploche. Je to velmi prakticke.

    #114424
    markie
    Účastník (Participant)

    Ad TextMate & Transmit

    Po case sa mi ako najvhodnejsi sposob prace na vzd. serveri osvedcil vytvorenie lokalnej kopie. Stiahnem si cely web na lokalny disk. Vytvorim si v TextMate novy projekt. Nasledne v Transmite si cez DockSend naparujem lokalny a vzdialeny adresar. Potom pri zmene suboru sa cez ‘Ctrl-Shift-F’ subor automaticky na pozadi uploadne. Vyhoda takehoto postupu je velmi rychle otvaranie suborov a moznost pouzitia Project Drawer-u a s nim spojene pouzitie specialnych funkcii TextMate. Takisto nie je nutne cakat kym sa subor uploadne. Asi najvacsim prinosom je moznost otvorenia viacerych suborov v jednom projekte, co pri otvarani priamo z Transmitu nie je mozne. Jedinym vacsim problemom je, ak na webe pracuju viaceri ludia, vtedy je nutna nejaka dohoda, aby sa neprepisovali.

    #114425
    Mac
    Účastník (Participant)

    “Coda má zabudovaný Transmit” – to akože, kúpim si Codu a už nemusím kupovať Transmit, alebo je to iba jednoduchý upload na server?

    Ešte ku Code, veľmi sa mi pozdáva ale ako hovorí tomco “kazdy subor otvara v MAC kodovani” – je to pravda? Nedá sa to nastaviť?

    Inak ocenil by som veľmi nejaké komplexné porovnanie Coda vs Textmate od niekoho so skúsenosťami, hľadám niečo veľmi jednoduché, rýchle a príjemne sa používajúce, z funkcíí mi stačí iba Find & Replace (aj vo viacerých súboroch naraz), ftp a syntax highlight…

    #114432
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    markie: To co pises je pravda a suhlasim. Ma to vyhody, ktore pises.

    Ale co spravis ak mas web ako napr. MacBlog. Stiahnes si ho cely na disk? To je niekolko GB. Aj keby to boli len desiatky MB vybraneho adresara, stale je to ovela zdlhavejsie, ako otvorit par PHP suborov a stlacit CTRL+S / Command + S.

    #114434
    Eyo
    Účastník (Participant)

    Mac a Tomco to kodovanie sa da samozrejme default prestavit.

    Inak som sa dnes s tym pocas roboty chvilu hral a som nadseny, konecne po Homesite z Win prvy editor, ktory mi vyhovuje.

    #114439
    markie
    Účastník (Participant)

    Dominik:

    Ako vo vacsine pripadov staci stiahnut len tie casti, ktore planujem editovat (php, css subory.. pripadne obrazky z dizajnu). To je vacsinou vzdy do par MB. Uploaduje sa len subor, ktory zmenis. Kedze to nie je synchronizacia, nie je potrebne mat presnu kopiu.

    Samozrejme ak ide len o malu zmenu, v par suboroch, tiez to robim napriamo. Spociatku som to robil priamo vsetko z Transmit-u. Ale ked musis mat otvorenych povedzme 10-20 suborov naraz, prepinat sa medzi nimi je asi nerealne. (Cez Expose ich vizualne nerozoznas, musis nad kazdym ist mysou, aby si vedel o ktory sa jedna, a zostava to prepnut len cez Window menu). V takomto pripade je sposob cez lokalnu kopiu skutocne omnoho pouzitelnejsi. Urcite zavisi to aj od velkosti projektu a jeho aktualnej fazy. Cim vacsi a cim viac zmien za jednotku casu, tym sa priklanam viac k tej lokalnej kopii.

    Ako dost ludi Allanovi Odgaard-ovi (autor TextMate) vycitalo, ze to nema priamu podporu FTP. Osobne si myslim, ze problemom by bola rychlost prace v prostredi editora. Tym, ze by to bol cely projekt cez FTP, vyrazne by sa spomalili niektore funkcie a niektore by urcite neboli asi mozne. Prave ta rychlost je pre znacny pocet ludi velmi dolezita. Preferencie uzivatelov, ktori “koduju” 8 hodin denne a uzivatelov, ktori to maju ako nedelnajsie hobby su dost rozdielne. TextMate je urcite viac zamerany na tu prvu skupinu, aj ked na prvy pohlad posobi velmi jednoducho.

    #114443
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Čo tak ešte Coda?

    // Prepáčte, teraz som si všimol, že tu už bol spomenutý.

    #114448
    tomco
    Účastník (Participant)

    Ta podpora ftp v textmate by sa dala vyriesit cez macfusion, ktory ti zobrazi adresar na ftp serveri ako dalsi disk. a vie s tym teda pracovat akykolvek program. ja tak pouzivam Eclipse.

    #114451
    mylanko
    Účastník (Participant)

    no ja skor patrim do tej druhej skupiny.. hoci by som to chcel robit v buducnosti aj profesionalne ale mam sa toho este vela co ucit.. pozeram ze je tu dost vela nazorov na perfektnej urovni.. to sa na inych forach tak casto nevidi.. pripadam si trosku ako blbec :)

    #122672
    jurosik
    Účastník (Participant)

    ahojte borci, som narazil na dobre video z prednasky jedneho z tvorcov cody, tak ak mate chut si to pozrite:

    video: http://www.viddler.com/explore/rentzsch/videos/14/

    na blogu: http://www.cabel.name/2008/04/coda-confidential.html

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 25 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.