Prosim pomozte! Formaty DMG/ZIP/PKG

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Prosim pomozte! Formaty DMG/ZIP/PKG

Zobrazuje sa 16 príspevkov - 1 až 16 (z celkového počtu 16 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55465
    Anonymný
    Neaktívny

    Dobry den!
    Nahodou som sa dostal k ibooku(pozri tiez sekciu bazar,davam ho napredaj) a chcem ho za tu chvilu pouzit na studium OSX zakial si nezaobstaram klasicky desktop MAC.System ma totalne vzal,neviem ako som mohol bez neho fungovat tolke roky,vazne je to sila..proste super.Som cerstvo switchnuty z WIN a potreboval by som od Vas skusenych mackarov poradit.
    Ako zvedavy OSX user som si postahoval kopu uzitocnych utilitiek,ikoniek a inych suborov.Tieto mi najskor OS stiahol ako akesi ZIP file a pri konci downloadingu sa ma spyta ci chcem pokracovat pretoze obsahuje aplikaciu..Potvrdim ze ano a tento ZIP file mi automaticky hodi do kosa a na disku vidim akysi .DMG file ktory znova obsahuje iny typ suboru,akysi paket.
    Moja otazka je nasledovna:
    1.)Ktory typ suboru je potrebny a ktory nie pre chod aplikacie,cize ktory mozem zmazat a ktory nie,
    2.)Tieto utilitky by som si chcel zalohovat na DVD pre buducnost ked prejdem na desktop a aby som ich nemusel znova downlodovat(je ich tak hroozne moooc) tak si ich len burnem.No potrebujem vediet ktore subory si mam napalit na DVD:tie .ZIP z trash-u,tie .DMG z plochy alebo tie pakety co su v .DMG subory.

    Viem ze som Vas zahrnul pre Vas istotne trivialnymi otazkami,ale prosim vedzte ze som cerstvo switchol a som dost zmeteny z tejto organizacie suborov.
    Za akekolvek rady a tipy som vopred velmi vdacny!

    Ostavam s pozdravom!

    #111643
    vitoo
    Účastník (Participant)

    napal si tie dmg-cka (su to image disky ak som to spravne nazval) spravaju sa ako externy disk a zakazdym ked skončis pracu snimi musis ich akoby vysunut z mechaniky “eject”. tieto dmg subory obsahuje veccinou viac inych suborov takze je praktickejsie si napalit dmg a mas pohromade vsetky subory k danej aplikacii. pkg subory su instalacne subory. subory zip su archivy(spakovane) tak isto ako vo win rar-ka ale tie funguju aj na mac ale su aj ine. po konci downloadu sa automaticky rozbalia a hodia do kosa ale nie vzdy.

    #111644
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Keď som videl ten názov témy, normálne mi stúpol adrenalín, pretože som si myslel, že Ti ho ukradli. :D Ako tak čítam, zlepšuje sa to. Fakt si ma vystrašil. :D

    Čo Ti na to môžem povedať:

    Aplikácie v OS X majú príponu .app (tá sa od základov nezobrazuje, teda sú bez prípony). Vo väčšine prípadov stačí, ak prenesieš .app, ktorá v sebe obsahuje ďalšie adresáre (nie ako Win, kde má executable 500 KB a zvyšok okolo seba). Keď už aplikáciu spustíš, sama si vytvorí záznam o nastaveniach, registrácii a ďalších veciach do Library (je to individuálne).

    Niektoré väčšie aplikácie (napríklad z balíkov Adobe Creative Suite, Final Cut Studio, Logic Studio…) už doplnia Windows štýl (teda v /Applications/ majú celý folder a v ňom okrem *.app aj iné veci), plus v Application Support, v Library ďalšie doplnky potrebné pre chod (Adobe tam má folder okolo 1 GB).
    _________________________________________________________________________________________

    Zbesilé sťahovanie utilít nie je vždy to najlepšie, preto by si mal skutočne rozmýšlať, či ich niekedy využieš. Načo napríklad sťahovať kalibračný software, keď nevieš meniť farebný profil? Zálohuj čo chceš po zvážení. Nebudem Ti vypisovať zoznam x potrebných pre mňa, pretože pre Teba y z nich nemusí mať význam.
    _________________________________________________________________________________________

    DMG je archív. Teda niečo ako ZIP. Môže obsahovať kompresiu, byť writeable… Je to niečo medzi ISO a ZIP. Základný OS X archív, v ktorom zvykne byť distribuovaná väčšina aplikácií. Väčšinou stačí pretiahnuť *.app z DMG archívu a ten potom unmountnúť a vymazať.
    _________________________________________________________________________________________

    PKG – PacKaGe – toto je samoinštalačný balík, ktorý inštaluje aplikácie s hlbšou inštaláciou (Skype, …) alebo väčšie, prípadne platené aplikácie ako napríklad balík Creative Suite. Stačí ich otvoriť a riadiť sa pokynmi.

    #111646
    Anonymný
    Neaktívny

    A prosim este o jednu radu:
    Mam stiahnuty subor povedzme na ploche,no nie som s tymto umiestnenim spokojnu a chcem ho presunut do priecinka povedzme ABC.Lenze ked tento subor chytim a pretiahnem ho tam,on sa iba skopiruje alebo vytvori odkaz to uz neviem.No ja ho tam porebujem fyzicky nakomplet premiestnit.
    Prosim poradte ako je to s kopirovanim a presuvanim suborov vtomto uzasnom systeme.

    PS.Zabudol som dodat ze pouzivam OSX 10.4.10

    VDAKA!

    #111647
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    O aký súbor ide? Nie je náhodou locknutý alebo CD/DVD/HDD?

    #111649
    Anonymný
    Neaktívny

    4 Milan:
    Nie,su to tie updaty a utility teda tie .DMG file

    #111651
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Skús to ťahať s tým, že držíš command.

    EDIT: Ešte ma tak napadlo… Nepresúvaš to do Burn folderu?

    #111652
    Anonymný
    Neaktívny

    Nie nepresuvam do burnu,ja totiz mam ten oldskool ibook a ten nepali.Ja to chcem potom normal napalit na PC.Je to normalne mozne preniest tieto dmg-cka na USB klucik,napalit na PC na DVD a povedzme tieto veci instalovat na druhom macku?
    VDAKA

    #111653
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Určite je. Niečo máš zle nastavené… Keď presúvaš na USB kľúč, logicky sa len kopírujú. Keď však do inej zložky, mali by sa skutočne presúvať.

    #111655
    Anonymný
    Neaktívny

    Vdaka uz to ide.Ani nemusim drzat command,normalne len pretiahnem ako vo win..No predtym mi to tak neslo.Ako je to vobec mozne?Tak teda spravne som pochopil ze tieto dmg sa spravne napalia na DVD aj vo WIN napr.cez NER-a a potom z tohto DVD sa kludne da instalovat spat na MAC-u?Diky!

    #111657
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    No jo. Len im zachovaj formát – nepokúšaj sa to vypalovať ako ISO – to Nero nevie.

    #111658
    Anonymný
    Neaktívny

    Mozem to napalit ako normal data DVD?

    #111659
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Áno.

    #111660
    Anonymný
    Neaktívny

    Vrela vdaka!
    Mimochodom nevies o niekom kto by chcel kupi tento ibook?

    #111661
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Rád som pomohol.

    Ja osobne nie, ďakujem. Odporúčam dať inzerát aj na macstore.sk. Chodí tam možno viac ľudí ako na MacBlog, pretože je to stránka predajcu Apple – Software Partner s.r.o. Niektorí ľudia nemajú potrebu chodiť na fóra alebo čítať články, teda tam môžeš nájsť kupca, ktorý sem nechodí.

    #111814
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    Ak sa mozem do toho “zamontovat” :), tak by som sa pridala k Milanovi a pokial sa len ucis robit s MacOSX, tak by som ti najskor odporucala preskumat vsetky moznosti a zakutia tohto systemu samotneho a az potom zhanala a instalovala rozne utilitky a podobne.

    Ono, vela veci a funkcii, ktore vo Windows nie su (a clovek ich teda musi riesit takto “svojpomocne”) uz OSX obsahuje, dalej su veci, ktore su vo win bezne, ale osx ich takpovediac nepotrebuje (antivir, vela switcherov tiez hlada nieco na defragmentaciu disku, co ti v osx tiez bezne netreba, atd.).

    A potom, OSX sice nie je win, a teda si v nom nenarobis AZ taky bordel, ked budes kde-co zbesilo instalovat, ale zase svizny a cisty macko to tiez uplne potom nemusi byt. Pripadne mozes natrafit na utilitku, resp. jej verziu, ktora robi problemy (napr. stuffit zvykol robit zaujimave veci).

    Jednoducho, najskor sa zoznam a spriatel s macosx (aby si vedel, ci ti vobec nieco dodatocne treba a ak ano, ako to funguje) a prides na to, ze jedna z jeho kras je aj v tom, ze tam clovek nepotrebuje vsetko mozne doinstaluvavat…:).

Zobrazuje sa 16 príspevkov - 1 až 16 (z celkového počtu 16 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.