pripojenie externého disku k WAN routeru

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware pripojenie externého disku k WAN routeru

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    Príspevky
  • #78166
    fidiak
    Účastník (Participant)

    Chcel by som sa Vás spýtať a poprosiť o radu.
    Potreboval by som si kúpiť nejaký WAN router (aby som mal konečne doma WiFi) s USB vstupom. A do tohto USB vstupu chcem pripojiť HDD (pre zálohovanie a zdieľanie dát). Potreboval by som vedieť či dokáže môj iMac rozoznať tento disk v sieti aby si tam mohol cez Time Machine urobiť zálohu. Trošku ma metie – pri všetkých routeroch som zatiaľ videl že pripojený HDD je zdielaný cez ftp a to neviem či Time Machine rozozná – teda či sa na ten disk dostane. Viete mi prosím niekto poradiť spôsob zapojenia – nejaké tipy.

    Ďakujem za pomoc

    Martin

    #268068
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    Zrejme chces “WiFi” router s podporou NAS a nie “WAN” router ;)
    Kazdopadne najjednoduchsie riesenie je kupit rovno TimeCapsule.

    Ak ti z nejakeho dovodu TimeCapsule nevyhovuje a chcel by si nieco ine, tak aby to cele mohlo fungovat musi ten routet vediet:
    – zdielat disk cez AFP protokol (dost nepravdepodobne) alebo cez SMB (toto ale nieje supportovane a treba to aktivovat v OSX cez terminal prikazom “defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1” )
    – citat a zapisovat na disky formatovane na HFS+ (dost nepravdepodobne), NTFS (tiez bude asi problem) alebo ExFAT. FAT32 nieje vhodny format pre TimeMachine pretoze tento filesystem nepodporuje ukladanie suborov kt. su vacsie ako 4GB – no a image ktory sa pouziva na timemachine urcite bude mat viac ako 4GB.

    #268080
    fidiak
    Účastník (Participant)

    Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.
    Pôvodne som si chcel kúpi TC 1TB, ale neviem či sa bude dať TC napojiť na internet – (robia nám v meste optiku a vstup do bytu budem mat WAN – neviem či je to označenie LAN koncovky – som amatér) preto som chcel taký router so vstupom WAN.
    Dá sa k tejto sieti vytvorenej TC pripojiť akékoľvek zariadenie s WiFi ?
    A ešte by som sa chcel spýtať či okrem zálohovania TimeMachine – budem môcť ukladať aj ďalšie dáta filmy, hudba… a zdielať ich s ostatnými počítačmi. A tie ostatné počítače môžu mať operačný sys. Win?

    Ďakujem

    #268090
    raul
    Moderátor

    fidiak: ano, presne tak vsetko funguje….

    k tomu pripojeniu – do time capsuly zasunies do strany wan kalsicky WAN konektor (nieco sirsie ako telefonny kabel) – ked ti vsak do bytu donesu kabel iny (nebude mat koncovku, ktora sa da zasunut do TC), medzi TC a ten kabel pojde nieco ako “modem”, co z toho nestandardneho konektoru, ci koncovky, urobi konektor WAN a ten das do TC…

    LAN a WAN konektor vyzeraju na pohlad tak isto.

    #268092
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    WAN – Wide Area Network. Vo vseobecnosti ked mas doma v byte siet tak to je LAN. cela tvoja domaca siet je napichana do nejakeho switchu alebo priamo na router. Z routra to potom ide do sitete poskytovatela internetu – tato siet sa vola WAN. Ten ma potom u seba niekde v datacentre dalsi router a ten uz ide do dalsej siete ktora je nadradena WAN a vola sa internet. (je to velmi zjednoduseny nahlad na vec – v skutocnosti to moze byt zlozitejsie a variabilnejsie samozrejme)
    Cize to ze budes mat v byte WAN na 99% znamena ze tam budes mat klasicky kabel s RJ45 koncovkou. Ten zapichnes do hociajkeho routra (cize napr aj do TC) a mozes distribuovat net do svojej LANky.
    Uloha routra je spajat siete (v tvojom pripade prepaja LAN s WAN = internet)
    Na TC sa da pripojit akekolvek zariadenie wifi ktore splna WiFi standard a/b/g/n; 5 aj 2,4Ghz (cize takmer vsetko)
    TC ma zabudovany disk plus USB port. Cize mozes mat napr jeden disk na zalohy a druhy cez usb na zidelanie. Alebo pouzijes len jeden disk a ten bude aj na zalohy aj na zdielanie – da sa to. TC podporuje dva sietove protokoly na zdielanie suborov – AFP (nativny protokol pre Mac OS) a SMB/CIFS (nativny protokol pre windows)

    #268094
    fidiak
    Účastník (Participant)

    Super

    Ďakujem za info. a pomoc

    Maťo

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.