prechod na mac-diplomovka

Domov Diskusné Fóra Ostatné prechod na mac-diplomovka

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 44 )
  • Autor
    Príspevky
  • #65117
    makromolekula
    Účastník (Participant)

    Ahojte min tyzden mi zomrel moj hp laptop a teraz surne potrebujem novy a rozmyslam o macu.Velmi vazne:)Bojim sa len jednej veci..tento rok pisem diplomovku a obavam sa toho prechodu z windowsu na safari a hlavne na macovsky word.Ake ste vy mali skusenosti ked ste si zvykali vy?a co konvertovanie? mali ste niekedy problemy s tym, ze ste posielali macworddokument niekomu s windowsom a tomu cloveku sa to nedalo otvorit/dokument bol zmeneny atd….dakujem velmi pekne za vase reakcie

    #177834
    monicqa
    Účastník (Participant)

    to by aj mna zaujimalo, tiez mam pisat diplomovku a stale som sa nerozhodla, ze v com. skusila som nahodit aj office cez crossover, a bolo to strasne pomale, takze som ani nemala chut nieco v nom skusat :(

    #177835
    psychodiagnostic
    Účastník (Participant)

    no sak robte to na macu, a preco musite mat tie diplomovky vo worde? Sak word je totalne rozbity aj na mac aj na win, napises to v pages na macu, exportnes do PDF-ka a kto to nevie otvorit nech nesedi uz ani za komp, proste PDF-ko normalny standardny format, ak dobre viem, uz v novych windowsoch vista nemusite mat ani acrobat reader a viete otvorit PDF-ko, sice iba asi len otvorit :D dalej neviem ako to funguje. Moc s textom nerobim (teda nikdy skoro) raz som potreboval napisat jednu stranu tak som to pisal v pages, a mozem povedat ze riadne dobre to je, teda prvy krat som potreboval taky vazny dokument napisat, a hned som vedel co a jako zarovnanie, odseky male velke pismena..daju sa tam vlastne styli nastavit a vsetko, proste uuuplne super, jak keby som pracoval v indesigne (sice to uz neprehanam az tak, ale fakt super program na text, ja to pochvalujem riadne, len skoda ze to moc nevyuzivam, teda nastastie) :D

    #177850
    benko
    Účastník (Participant)

    Tiez odporucam pisat to v Pages, a exportovat do PDF.

    Jedine kedy ma pouzivanie MS Word-u vyznam je, ak pouzivas funkciu na sledovanie zmien – ak napr. posielas tvoj dokument niekomu, on spravi zmeny, posle ti to spat, a ty vidis tie zmeny inou farbou a mozes ich akceptovat alebo nie. Ak to pouzivas pri pisani diplomovky, tak to moze byt dovod pre Office.

    Nastastie MS Office na Macu funguje skvele, takze problem s kompatibilitou by si nemala mat.

    #177851
    onlineman
    Účastník (Participant)

    Ja som nemal problem pisat vo Worde pre Mac, len ked ste zvyknuty na office xp, bude to horsie si zvyknut, je to nieco ine ako Word 2007. Ale ako spm spominal nie je problem s formatom pre windows. JA teraz pisem v Open Office, kde je ako v jednom programe moznost instalovat slovensky slovnik. Potom si to ulozim od wordu alebo do PDF. Na UNI zasadne posielam vseko v PDF formate

    #177852
    danocoys
    Účastník (Participant)

    Nuz sice Diplomovku pojdem pisat az zachvilu (asi za 4 mesiace) ale uz teraz mam iste ako to budem robit.. Text a vsetky materialy ktore budem zhanat ci uz pouzitu literaturu atd.. budem pisat v Pages.. extremne sa mi osvedcili tie “poznamky” co mozte pridat v Pages.. a nasledne to budem pekne ukladat v Indesigne.. tak, ze si spravim zvlast subor s uvodnou stranou, nasledne zvlast subor kde su tie predkecy… a zvlast subor pre danu temu a taktiez budem mat zvlast subor pre prilohy.. a vo finale si len vytvorim knihu a do nej dam nacitat vsetky jednotlive casti a voila.. export do pdf..

    #177853
    ivan.m
    Účastník (Participant)

    Na diplomky je najlepsi Latex a je platform independent ;). Hlavne programatorom a ludom co maju vela grafov, vzorcov, referencii, citacii, odkazovania sa v textu na text a podobne.

    Chce to len trochu zmenit myslenie lebo to nie je WYSIWYG.

    #177856
    rony
    Účastník (Participant)

    Naozaj nechapem, to je Word jediny editor? Koho to zaujima v com to napisete? Vysledkom predsa je vytlaceny kus, alebo som uz za opicami?

    Ak ste natolko viazani Wordom, tak bezte ju pisat na docs.google.com – rozhodne ju nevymazete kvoli havarii disku vasich notakov. :-)

    Ak spekulujete ako ju dat na vytlacenie, tak to tu uz padlo – PDF.

    Vzorce su skutocne problem – naposledy som ich potreboval do textu vkladat na skole :-) ale urcite najdete programy, ktore ich vedia generovat.

    Mimochodom, ja som diplomovku pisal na pocitaci s 1 mb pamati, bez mysky, pretoze mi na nu nezostali peniaze :-) a programom na pisanie bolo AmiPro :-)

    #177858
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Neviem ako to funguje inde ale u nas si niektori veduci diplomky MS Word vyziadaju kvoli korekturam (nechcu len citat ale aj nejaku tu poznamku opravu tam dopisat). Tazko sa budete hadat s clovekom, ktory vam bude hodnotit diplomovu pracu o tom aby si nainstaloval OO alebo iny editor. Ale rozhodne by som neriesil ci PC alebo Mac kvoli diplomke. Neviem ako to je s kompatibilitou Mac a Win Wordu ale nemyslim si, ze to bude taky velky problem a prinajhorsom su tu stale moznosti ako BootCamp, virtualizacia (VMware, Parallels…) pripadne Darwine – pustis si Office aky budes chciet.

    #177862
    darker
    Účastník (Participant)

    Ja osobne taktiež píšem diplomovku a plánujem to urobiť tak, že budem všetko písať v Pages, následne si to uložím ako dokument Wordu a pozriem si to na starom notebooku s Windowsom. Pretože môj školiteľ zaručene nemá Mac a ja to potrebujem vidieť, nastaviť správne okraje, atď.

    #177864
    xRiCky
    Účastník (Participant)

    No s kompatibilitou medzi Word na Macu a na Wine nebude. Ja tiez toho roku budem pisat diplomovku a uz teraz viem ze to budem musiet pisat na Word 2003 pre Win, lebo na nasej skole si musim stiahnut sablonu do ktorej to budem pisat, su tam predznacene nadpisy atd. S vkladanim textu cez ctrl+c je tam problem lebo je ten dokument nejako zablokovany ale vraj sa to da obist. Takisto po dokonceni prace sa finalne dokument ako keby nejako digitalne zapecatil a vo finale budem odovzdavat dokument vo Worde, PDF a 3 vytlacene exemplare z toho jeden moj.

    Takze Rony ako vidis casy sa zmenili ;)

    #177865
    ivan.m
    Účastník (Participant)

    Co vy ludia studujete??
    To vam nevadi ze pages poriadne nevie pisat vzorce? tabulky? referencie v texte?

    Priklad:
    Tabulka: povedzme si vypocitas nejaku tabulku v exceli. Plno vzorcov, conditional formatting etc..
    Ako si ju das do pages?

    Vzorec: Ako inak napises vzorec nez vlozenim maleho PDF obrazku? Ale zase mas problem z referenciou…
    a to uz vobec nehovorim o cislovani vzorcov.

    Nevie portrait na samostatnej strane?

    to len aby ste potom neboli prekvapeni…

    Radsej pouzivajte ten word…

    #177867
    2.0swan
    Účastník (Participant)

    aj ja mam otazocku, ja zacinam pisat bakalarku a premyslam nad Pages
    moja otazka je, do akych formatov vie Pages ukladat ???
    a ako samozrejmost beriem, ze sa tam da nastavit nap. velkost okrajov, cislovanie stran….. ci sa mylim?

    EDIT: az teraz vidim prispevok od ivan.m
    Pages nevie inportovat tabulky? ani vzorce ?…..

    #177868
    makromolekula
    Účastník (Participant)

    Ahojte no ved prave to ze moj skolitel vyzaduje, aby som mu posielala casti diplomky vo worde, no som dost z toho zmatena poviem vam, nechcem si to prislisne komplikovat.som si myslela, ze ked t budem pisat v macworde, ze to bude v pohode, ze sa len naucim ako s tym programom pracovat…

    #177871
    Anonymný
    Neaktívny

    A Pages ked das Export as Word cize klasicky .doc a posles mu to tak to daco rozhadzuje? Nevyzera ten text rovnako v Pages ako potom takto .doc exportovany na win stroji? Len sa pytam, ja som Pages pouzival, plne mi stacil, ale nerobil som na nom nic zlozitejsie tak sa pytam ci to daco rozhadzuje.

    #177873
    ivan.m
    Účastník (Participant)

    @2.0Swan:
    No vie, ako PDF objekty, ale stale budes mat problem s velkostou fontov, lebo fonty v tej tabulke budu ine ako v normlanom texte, vzorce tak isto, iba ako PDF, popripade existuje Latexit plugin, ktory vyhlada latex code priamo v texte a prekompiluje ho na PDF. Ale ani jedno riesenie nie je dobre. Nebal by som sa povedat, ze stoja uplne za hovno.
    See: http://www.uoregon.edu/~noeckel/Pages.html

    Ovsem, existuju komercne riesenia, EndNote & MathType, ktore pimpnu Pages na pouzitelnejsi nastroj.
    See: http://www.wonderhowto.com/how-to/video/how-to-add-citations-and-equations-in-pages-09-278674/
    Ale stale to nie je ono, budete vidiet rozdiel vo fonte medzi equation a normal text. Equation sa nema dat co zvacsovat, i.e. ma byt rovnaka ako ostatny text. Avsak, stale bude problem s referencovanim vzorcov a obrazkov v texte.

    Preto, ak niekto pise zlozitejsiu diplomku (technicke odbory ako chemia, elektro, matika, strojarina etc.) je lepsie sa zacat ucit Latex, alebo skoncit pri worde.

    Ak mate naladu sa ucit latex, najprv sa spytajte na skole. Niektore fakulty maju hotove sablony na pisanie theses, scientific papers, dissertations, reports etc,.

    My sme mali na VUTBR elektro nadsenca, doktoranta, ktory to spravil.
    See: http://latex.feec.vutbr.cz/
    Pocul som aj o magoroch, ktory v latexu napisu obrazok alebo elektrotechnicku schemu.

    Otazka na Word 2008:
    Daju sa v nom uz cislovat vzorce?

    #177874
    psychodiagnostic
    Účastník (Participant)

    mimochodom, nie som nejaky textofil, ale viem ze v PDF-kach mozte pridat komenty, podla ktore mozte potom chyby poupravovat….

    2 hasan: No a ked exportujes z pages do WORDU, tak to bude rozbyte jak svina, ja som to iba raz skusal, a bolo to uuuplne nahovno! :)

    kokos inááác VY do skoly musite robit uz zlozitejsie veci ako niektory co denno denne pracuju s projektami :D fakt sranda :D moc to nechapem, ale nechcel by som byt na vasom mieste :)

    #177877
    2.0swan
    Účastník (Participant)

    ja by som potreboval nieco, kde bezproblemov dostanem do textu tabulku, graf, vzorec….
    bakalarku mam z oblasti stojarstva-materialy ( tam potrebujem vzorce, obrazky… )
    a rozne semestralky a projekty mam aj z oblasti manazmentu ( tam zas grafy, tabulky….)

    co by ste mi odporucili, neake komplexne riesenie, nech nemusim pouzivat na grafy taku app, na tabulky uplne nieco ine….
    a nakoniec by to malo mat moznost ukladat do PDF

    #177888
    Laky
    Účastník (Participant)

    psychodiagnostic ma pravdu, po exporte sa to dost rozhadze. To iste aj prezentacie ked exportujete, ja sa snazim odovzdavat vsetko v PDF ale najde sa sem tam tupec, ktory nepozna OO a chce vsetko vo worde03.
    A tento rok ma caka tiez bakalarka, tak som strasne zvedavy ako to cele dopadne….

    a co poviete na toto:
    Podľa Výnosu Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. septembra
    2008 č. MF/013261/2008-132 o štandardoch pre informačné systémy verejnej
    správy a Metodického pokynu k výnosu Ministerstva financií Slovenskej
    republiky z 8. septembra 2008 č. MF/013261/2008-132 o štandardoch pre
    informačné systémy verejnej správy nepatrí formát doc. k povoleným
    textovým súborom. Preto sa tieto dokumenty automaticky konvertujú
    napríklad do formátu PDF. Školy, ako súčasť štátnej správy nemôžu
    vyžadovať odovzdanie prác vo formáte .doc a musia prijať napríklad
    formát .odt alebo .pdf . Správa použila tieto zdroje: Výnos MF,
    Metodický pokyn MF, Portál právnych predpisov.

    http://informatizacia.sk/ext_dok-vynos_a_prilohy/5110c
    http://informatizacia.sk/ext_dok-metodicky_pokyn_k_vynosu_mf-013261/5324c

    #177895
    ivan.m
    Účastník (Participant)

    2.0swan:
    Vidim to jedine na word. Latex sa hodi len na diplomku kde treba vela referencovat a spravovat bibliografiu. Na take rychle napisanie, nahadzanie obrazkov a tabuliek sa moc nehodi.

    V Pages by som ti tiez pisat neodporucal, hlavne pre tu nedotiahnutost tabuliek. Inak mam pages rad, urcite sa v tom pise lepsie ako vo worde (hovorim o jednoduchom texte). Tak isto sa v tom lepsie zarovnavaju obrazky. No skoda tych tabuliek a vzorcov.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 44 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.