PowerBook G4

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware PowerBook G4

• Toto téma obsahuje 24 odpovedí, 6 hlasov, a bola naposledny upravená pred 15 years od Jalko.
Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 25 )
  • Autor
    FL
    Účastník (Participant)

Zdravim, nasiel som si na kupu takuto masinku:

zachovaly, neposkriabany notebook Apple PowerBook G4, hlinikove telo, CPU 1,67 GHz, RAM 2GB DDR, HDD 160GB, LCD 15″ 1440 x 960, VGA ATI Radeon Mobility 9700, VRAM 128MB, strbinova CD/RW DVD, FireWire 800MBit/s, FireWire 400MBit/s, 2xUSB, Bluetooth, WiFi, S-Video out, modem, DVI vystup na monitor, nabijacka, MAC OS X 10.5.6

chcem vediet o tomto powerbooku toto:
    1. Zhruba aky vykon to ma oproti dnesnym klasickym notebookom
    2. Nekazia sa tieto powerbooky ked su uz stare?
    3. Zhruba aky je rozdiel medzi leopardom a snow leopardom
    4. je cena 300 eur za neho adekvatna?

macblogger
    Účastník (Participant)

1. na beznu pracu staci, na youtube HD zabudni.
    2. ked pocitac vydrzi 5 rokov, je velmi mala sanca ze sa nieco stane. ja mam 8 rocny ibook g3 ktory bezi ako hodinky.
    3. snow leopard ti na nom nepojde, nie je to velky rozdiel medzi leopardom. viac to iste.
    4. najdu sa aj vykonnejsie macbooky white za takuto cenu, ale to musis striehnut. 300 eur je bezna cena, nic vynimocne ale ani predrazene, skor to zalezi od stavu…par mesiacov dozadu bol rovnaky za 220 eur ale stav mal katastrofalny, to iste plati aj o macbookoch white za 300 eur…stav je strasny.

ale ten tvoj buduci vyzera ako novy, to sa musi uznat:
    http://pc.bazos.sk/inzerat/4188235/PowerBook-G4.php

FL
    Účastník (Participant)

Ide mi hlavne o tom ci sa na tom budem moct ucit programovat pre iphone.

FL
    Účastník (Participant)

Takze schvalene? :D

macblogger
    Účastník (Participant)

Mozno, kedze neprogramujem na to ti asi neodpoviem spravne, ako pozeram momentalnu ponuku macbookov a powerbookov tak tento ma najlepsi pomer cena/stav/parametre.

Dokonca aj SK klavesnica, skus na predajcu pouzit carovnu formulu: Ak spustite z ceny beriem hned.
    Podla fotiek vyzera naozaj perfektne, ak este spusti nemas co riesit.

rudo.ba
    Účastník (Participant)

Na G4 s Leopardom nainštaluješ najviac Xcode 3.1.4 (zo septembra 2009). Akákoľvek novšia verzia (najnovšia je 3.2.3) vyžaduje Snow Leoparda (a teda stroj s intelom). Takže G4 na učenie sa programovať asi bude stačiť, ale neviem ako s prípadným uploadom do AppStoru, tuším už vyžadujú aplikácie pripravené s využitím najnovšieho SDK, netuším či ti s tým bude fungovať (neprogramujem).

FL
    Účastník (Participant)

No tak by som bol rad keby mi s tym niekto poradil ci sa budu na G4 dat robit aplikacie pre iOS4.

sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

Programovat na iPhone sa nenaucis pretoze Xcode + iPhone SDK vyzaduje Intel CPU.
    Myslim ze sa to da „nejako“ poriesit so starsim Xcode ale SDK pre iOS4 zrejme nespustis na PowerPC.

napr jedna z dost podstatnych sucasti iPhone SDK:
    http://imgur.com/EqxOT.png

FL
    Účastník (Participant)

Aha…cize mi treba zohnat intela hej? :(

Jalko
    Účastník (Participant)

cenu si mozes +/- overit na mac2sell.net

ak ma 5 rokov aj disk, vela zivota by som mu uz nedaval

macblogger
    Účastník (Participant)

mac2sell…maximalne v USA kde maju tychto powermacov na tisice kusov a mozes listovat cele dni cez ebay a za par korun kupit hociaky, ale na Slovensku kde su maximalne 4 ponuky je mac2sell velmi odveci.

Pevny disk ma vacsiu zivotnost, navyse je to otazka 20 eur cez bazos (v krajnom pripade)…i ked mne funguje bezproblemovo 19 rocny pevny disk.

FL: kebyze len intel, na uploadovanie aplikacii idu riadne prachy, pises ze to chces na ucenie, na to ti plne staci

FL
    Účastník (Participant)

macblogger: No na ucenie a casom chcem si aj nejaku upnut. Mam kopu napadov cize preto by som ich chcel v tomto uplatnit ;).
    A na upnutie nie je potrebne kopu prachov, myslim ze si staci zaplatit development program pre iphone za $99/rok.

Ja len nechcem utratit kopu penazi za macbook a po case zistit ze na to nemam. S programovanim zacinam, myslim si ze ovladam C#, JAVU na pokrocilej urovni, viem trochu aj C a chcel by som sa orientovat na Objective-C, konkretne chcem sa naucit a kodit apps pre iphone.

Preto sa pytam ci mi na zaciatky bude na to stacit powerbook, casom urcite by som si kupil nieco lepsie.

macblogger
    Účastník (Participant)

Naco ti je 1 aplikacia z 200.000 o ktorej nikto nebude vediet ?
    Ak chces robit „biznis“ musis mysliet aj na reklamu, v cine je XYZ uzasnych napadov a patentov, z toho do europy sa z nich dostane 1/100…

FL
    Účastník (Participant)

Myslim si najlepsia reklama su ludia samotny, ktori produkt hodnotia. Ja to nechcem robit ako „biznis“, iOS je pre mna zaujimava platforma s velkou buducnostou a preto sa jej chcem venovat, a to nie len iOS ale cely mobilny svet bude o par rokov viac dominovat ako pc. Vid iPad.

macblogger
    Účastník (Participant)

Ako chces docielit aby ludia nasli tvoju aplikaciu ?

FL
    Účastník (Participant)

Ty ma nerozumies :) Nejde mi o to aby ludia moju app hladali, ja tiez pozeram na appstore len na naj produkty asi ako kazdy. Ide mi o to, vymysliet nieco co medzi tymi 200 tisicmi aplikaciami nie je (proste vzdy som chcel nieco vymysliet nieco prvy, mam z toho radost ked nieco urobim a sluzi to ludom) a ked to bude mat zmysel tak si zaplatim aj tu reklamu (ale to je daleko ;) )

FL
    Účastník (Participant)

Proste uz ma nudi tvorit nieco co nema zmysel, co casom zanikne a ludia na to zabudnu :). Chcem nieco perspektivne co ma buducnost, a mobilny svet ju ma. Vidim to sam na sebe ako si radsej zahram hru, pozrem maily, poprezeram novinky na nete na svojom iphone ako na pc :)

sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

na G4 sa mozes naucit programovat v Objective-C a Cocoa ale bohuzial nie pre iPhone – len pre OSX.
    Kazdopadne je to vynikajuci zaklad pretoze ak budes vediet Cocoa (pre OSX) tak viacmenej automaticky budes vediet aj Cocoa Touch.

EDIT: copy+paste z readme aktualnej verzie xcode
    Compatibility: Xcode 3.2 requires an Intel-based Mac running Mac OS X Snow Leopard version 10.6.2 or later.

macblogger
    Účastník (Participant)

Ja osobne by som nikdy neinvestoval cas ani peniaze do niecoho v com nie je mozne spravit „WOOOW efekt“. Ponuknut ludom nieco z coho ostanu v uzase a vymazat konkurenciu, nemyslim ze toto je mozne v App Store.
    Podla mojho nazoru je lepsie zamerat sa na specificke problemy – teda aplikacie ktore vyuzije len urcita skupina ludi, ktora za nich rada vela zaplati s tym ze ju bude aj vyuzivat. Lebo somariniek je App Store preplneny…a ak sa ti podari sklbit „WOOOW efekt“ a profesionalnu aplikaciu – WOOOW napriklad ovladanie – vela vyvojarov sa psychicky stale viaze k beznym mobilom a trochu zabuda na vyuzitie dotyku naplno, tak mozme uvazovat nad spolupracou – urcite by sa ti casom zisiel Mac Pro a reklama :)

FL
    Účastník (Participant)

sleepwalk3r: Dakujem ti, velmi si mi pomohol.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 25 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.