porovnanie WIN vs OS X, resp. Apple vs. WIN PC diel 1.

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware porovnanie WIN vs OS X, resp. Apple vs. WIN PC diel 1.

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #57030
    robo22
    Účastník (Participant)

    Zdravím MAC userov…

    Keďže som na tomto aj na iných serveroch videl veľa komentárov ohľadom porovnania MAC PC a WIN PC, resp. OS X a WIN, ktoré však skôr či neskôr končili tak, že každá komunita si len tvrdohlavo obhajovala svoj názor, rozhodol som sa, že skúsim k tomu napísať pár riadkov. Pokúsim sa pritom byť objektívny, nakoľko mám skúsenosti z oboch “táborov”.

    K pochopeniu celého príspevku považujem za potrebné povedať, že väčšinu môjho pracovného času tvorí organizovanie vlastnej práce, organizovanie práce pár ďalších ľudí, písanie textov na PC a využívanie pár (slovom dvoch) špecializovaných programov.

    Pre pochopenie uhla pohľadu – posledných 13 rokov som strávil prevažne prácou na PC, posledných 8 na notebugu, ktory nosim vsade so sebou. (BTW: Co sa tyka PC notebugov, podla mna sa kvalitne notebugy prestali vyrabat, ked IBM predalo svoju notebug diviziu Lenovu :-) ) Z uvedeného vyplýva, že notebug používam celý deň, a to prevažne na prácu, ktorá ma živí.

    Nie som IT-čkar, niekedy som bojoval s PC sám, dnes už na to volám špecializovanú firmu.

    Takže k veci:

    Myslím si, že WIN a celý MAKROSOFT sucks. Definitivne ma znechutil prichod Visty, ktora ma utvrdila v názore, že najpoužívanejší OS na svete je umelo programovaný tak, aby vyžadoval stále novší a modernejší hardvér, ktorý sú tak ľudia nútení kupovať. Isto, vývoj ide dopredu a hardwarové nároky stúpajú, ale aby som kvôli kancelárskej práci potreboval neustále upgradovať hardvér kvôli novému OS je nezmysel. Takže zostávam verný XP pro, ktoré aspoň ako tak fungujú…

    MAC-y boli pre mňa dlho niečím úplne nepoužiteľným a predraženým, pričom som ich poznal len ako počítače na prácu so špecializovanými grafickými programami, CAD a DTP. Myslel som si to ešte tak 2 roky dozadu, keď sa však stalo nasledovné:

    1) Apple začal používať Intel chipsety a procesory
    2) Apple začal MASÍVNU marketingovú kampaň (všimli ste si, že vo väčšine amerických filmov, v ktorých ktokoľvek pracuje s PC, tak sa jedná väčšinou o MAC? Väčšinou o notebug. A väčšinou náhodou tak, aby bolo dostatočne dlho vidieť logo…)
    3) Apple znížil ceny a začal prenikať medzi bežný ľud.
    4) Videl som naživo MacBook.
    5) Na tom MacBooku som na vlastné oči videl bežať Windowsy.

    Tak som podobne ako ostatní podľahol ak už nie presvedčeniu, tak aspoň pokušeniu a po nociach som browsil po nete a zisťoval čo je to vlastne za zázrak, ako to funguje, či to dokážem používať vo firme atď.

    Keďže to bolo všetko pekné, sladké a také “osobné”, a ja rád veci, ku ktorým mám aj citový vzťah, kúpil som si pred rokom Macbook. Kúpil som ho asi preto lebo som CHCEL a MOHOL, rozumový dôvod za tým asi nebol žiadny. Niekoľko nasledujúcich dní som samozrejme zanedbával cez deň prácu a v noci manželku, kým som všetko nadšene (a menej nadšene a napokon bez nadšenia) nepreskúmal.

    Moje zistenia sú nasledovné:

    1) MAC OS je naozaj pekný, stabilný a bezpečný systém. Nepotrebuje antivírus ani antispyware, štartuje a zatvára sa rýchlejšie ako WIN (čím dlhšie WIN používate, tým viac sa Vám zdá, že MAC štartuje rýchlejšie a rýchlejšie:-) ). Po 13 rokoch pod WINDOZAMI som si vsak za dobu, ktoru povazujem za primeranu, nedokazal zvyknut na ine celkove spravanie, na ine rozmiestnenie okien, na pre mna nepochopitelny system zobrazovania foldrov, na ine skratky a vsetko ostatne.

    2) Macbook je skvelý stroj – výdrž baterky je výborná, displej kvalitný a čitateľný, klávesnica veľmi komfortná. Navyše je snehobiely a z druhej strany displeja mu svieti logo ako v tých všetkých amerických filmoch :-)

    3) Macbook ma cool mechaniku a naozaj dizajnovo vyblazneny zdroj. Macbook sa pripoji kamkolvek bez nastavovania a myslim si, ze to co Microsoft nazýva podpora plug and play, funguje na ich skodu perfektne iba na Macu.

    4) Macbook sa zahrieva najviac zo všetkých notebugov, ktoré som kedy vlastnil. Vysoké rozlíšenie displeja je pri 13 palcovom displeji zle čitateľné. Na to aký je veľký (malý), je DOSŤ ťažký.

    5) Dávam za pravdu tým, ktorí tvrdia, že na WIN zoženiete po chvíli hľadania akýkoľvek free/komerčný/cracknutý soft, ktorý potrebujete, a to z akejkoľvek oblasti. Na MAC OS som free programov videl iba pár, komerčných tiež len pár a boli drahé.

    6) Spúšťanie Windows na MAC-u považujem za prelom v súboji WIN / OS X a zároveň za jedinú ďalšiu možnú cestu. Samozrejme sa vynára otázka, načo si budem kupovať MAC keď mám na ňom mať pustené Windowsy. Ale práve Windows a ich podpora môžu MAC dostať k tým, ktorí ho doteraz odmietali.

    …pokračovanie je v ďalšom príspevku…

    #121211
    Vojtin
    Účastník (Participant)

    nepiš notebug blbě se to čte, nebo to má bejt note-bug?

    #121214
    dusko
    Účastník (Participant)

    Ak sa uvedenej problematike (Operacne systemy, Hardware…) nerozumies tak sa prosim zdrz tvrdeni ala “že WIN a celý MAKROSOFT sucks” a podobne. To ze mas ‘odklikanych’ 13 rokov z teba odbornika nerobi aj ked Ti nechcem upriet pravo na nazor.

    #121218
    robo22
    Účastník (Participant)

    Ad Dusko: Mas pravdu, nechal som sa uniest. Kritika smerovala k ich marketingu a ku komfortu uzivania a nastavovania, PRAVE z pohladu bezneho end usera a nie odbornika na IT. Ale ako hovorim, nechal som sa uniest…

    #121219
    robo22
    Účastník (Participant)

    Ad Vojtin – jasne, ze to ma byt note-bug :-)

    #121224
    pedro
    Účastník (Participant)

    K tej masivnej kampani vo filmoch – apple notebooky a pocitace su v americky filmoch samozrejmostou uz pekne davno, urcite to nezacalo az po tom ako switchli na Intel…
    starsi priklad – Friends – prve serie – Chandler aj Ross maju Powerbooky (a to je cca 94-96)

    #121241
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Steve Jobs má veľké vplyvy a konexie vo filmovom priemysle, ako CEO spoločnosti vyrábajucej kľúčový software a hardware pre filmový priemysel, majiteľ Pixaru a väčšinový vlastník akcií Disney Inc., určite nemá problém s umiestňovaní svojich produktov v akomkoľvek filme.

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.