Pocitace na jedno pouzitie – nevadi vam to?

Domov Diskusné Fóra Nezaradené Pocitace na jedno pouzitie – nevadi vam to?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #93283
    zero0x
    Účastník (Participant)

    Zdravim,

    len tak som chcel pokecat o tom, co Apple poslednu dobu robi s pocitacmi a teda, ze vsetko spaja do jedneho kuska.

    Pouzival som asi mesiac Retinu, potom asi pol roka Airko – no a jednoducho som sa budil v noci a myslel na to ze:

    1. Ked sa hocico pokazi (a uz nebude v zaruke – mal som iba rocnu), mozem ho cely vyhodit.
    2. Nemozem nic upgradnut.
    3. Az budem chciet lepsi pocitac, budem musiet riesit predavanie, kupovanie noveho, a stratim na tom kludne aj 1000€.
    4. Nosim so sebou hracku za vela penazi – spadnem na lade a bude po hracke.

    Teraz pouzivam iba stolny Hackintosh, napchal som si tam i5 procesor, 16GB RAMky – jednoducho mi netreba i7 (usetrenych 100€), ramky treba vela, lebo VM casto pouzivam, grafiku mi netreba (usetrenych 200€)…

    Ale najlepsie je, ze ak zmenim nazor, nebude ma to vela stat. Je to pocitac co nemusim prakticky nikdy predavat, iba nieco upgradnem.

    Samozrejme notebook je tiez fajn vec a teraz hladam nejaky lacnejsi MB Pro 13, jeden z tych, ktore este nie su zlepence, a nemusi byt az taky vykonny, na to mam desktop.

    Tak som zvedavy, co si o tom vy myslite, ci poviete, ze znesvatujem operacny system, alebo ste podobne dumali, alebo jak teda.

    #350918
    dfx
    Účastník (Participant)

    Ja som nad tym rozmyslal a vysledok je taky, ze nemozes vymenit iba RAM, lebo je napevno na doske. V retine aj airku disk mozes vymenit, rovnako klavesnicu, display, zakladnu dosku, baterku, … vsetko mozes menit. Aj u inych vyrobcov je to uplne rovnake, okrem tej RAM. Mne sa este nestalo, aby mi odisla RAM.

    Je znany pripad grafik geforce 8×00, ktore odchadzali nielen v macbookoch, ale aj v pc notebookoch a tiez bolo nutne menit celu dosku.

    Aj bezne pc jedneho dna budes musiet vymenit, lebo do zakladnej dosky nedas novy procesor alebo pamet, alebo musis menit zdroj, lebo stary ma nedostatocny vykon. Intel uz pomaly kazdy rok vydava nove procesory, ktore maju novy socket, takze potrebujes novu dosku. Coskoro budu nove DDR4 pamete, potom DDR 5.

    #350920
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Moja skúsenosť nie je taká, že by na MacBookoch pravidelne niečo odchádzalo. Kým to odíde do 2 rokov, tak to máš jedno a po záruke sa stále dajú nejaké veci meniť ako napísal @dfx.

    Upgadovať RAM nemôžeš, musíš kúpiť s rezervou. Drvivá väčšina ľudí by aj tak neupgradovala, tak sa rozhodli takto. Zrejme to má svoje opodstatnenie a väčšine ľuďom je to fuk. Ak nie si tá väčšina a nie si ochotný to akceptovvať, tak stále máš aj iné počítače.

    Spadneš na ľade a je po hračke? Z mojich skúseností viem, Že MacBooky vydržia riadne šlehy o zem, betón, roh schodov, zárubňu, …

    #350924
    magbtsta
    Účastník (Participant)

    Môžem potvrdiť mne Air nešťastne spadol otvorený zapnuty asi zo 70cm tvrdo na beton a to bola rana….fachci jak hodinky a nič mu nie je a ani nebolo….sú odolne tie masiny ze clovek by neveril ;)

    #350926
    Drevoplech
    Účastník (Participant)

    Odporucam pozriet si tento dokument… Hlavne ludom naivnym, ktori si myslia, ze nejaka znacka je vinimocna a snazi sa robit maximum pre spotrebitela. V druhej polovici sa dost spominaju praktiky spolocnosti Apple.

    Ide o planovane opotrebenie a kazenie sa spotrebneho tovaru.

    https://www.youtube.com/watch?v=MMJS1CdiW30&feature=player_embedded

    #350929
    win2mac
    Účastník (Participant)

    3. Az budem chciet lepsi pocitac, budem musiet riesit predavanie, kupovanie noveho, a stratim na tom kludne aj 1000€.

    Vitaj vo svete dospelych. Pockaj ked budes predavat auto, potom sem napis o kolko € si prisiel :)

    Pocitac, telefon, tablet, vsetko je to len spotrebny material, to treba mat na pamati uz pri jeho kupe. Ked ho mam na pracu, tak si na seba zarobi, ked na hranie, tak dam za pocitac tolko, kolko si mozem dovolit stratit.

    4. Nosim so sebou hracku za vela penazi – spadnem na lade a bude po hracke.

    Tak na toto sa fakt neda nic napisat :) Bud nevychadzaj z domu, alebo si nekupuj drahe hracky :) Ak ta ma zrujnovat strata, alebo znicenie draheho pocitaca, tak potrebujes sluzby financneho poradcu. Nemyslim to v zlom, ale asi vyhadzujes peniaze von nespravnym oknom.

    #350936
    iTuxx
    Moderátor

    3. Az budem chciet lepsi pocitac, budem musiet riesit predavanie, kupovanie noveho, a stratim na tom kludne aj 1000€.

    Ja toto riesim tak, ze cisto nove zariadenie si kupujem iba ak neplanujem ziadne dalsie vymeny na peknych par rokov. Auto by som si tiez nekupil nove preto aby som ho o 2 roky predal.
    Ak si nie som co len trochu isty, kupujem aspon minimalne pouzivane zariadenie.
    Macbook som kupil cisto novy lebo som neplanoval ziadny dalsi upgrade. To bolo v roku 2009 a stale nepotrebujem vymenu. Pridal som si iba RAM a SSD.

    4. Nosim so sebou hracku za vela penazi – spadnem na lade a bude po hracke.

    Nechodim von na lad :-)

    #350950
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    Ja sa bezne korculujem s notebookom v rukach :-D
    1. Mam starsi macbook 2009 a doteraz ide ako hodinky nic sa nepokazilo. Kamarat si vybral Lenovo a 6 krat bol v servise zakazdym ina vec.
    2. Ked chces upgradnut tak si nekupuj retinu ale PRO.
    3. Ked budes hladat produkt Apple v bazare priprav sa na vysoke sumy kedze si dobre drzia cenu. Naopak bezne premiove znacky tratia najviac. A predpokladam ze ked budes kupovat pouzivany spokojis sa s 5% zlavou :-)
    4. K tomu nieje co napisat.

    #350961
    murko666
    Účastník (Participant)

    Ja som mal acer za vtedy 45000sk a po 4 rokoch sa napr nedal predat ani za 200€, teraz MBP 13 2012 za 1400 a verim tomu ze sa mi ho podari predat este za nieakych 400 mozno 500. Ako bolo napisane tak si drzia cenu, aspon aku taku takze ta strata nieje taka ako pri inej znacke.

    Ked sa bojis padu na lad tak si kup neoprenove puzdro a este si ho daj do tasky. Isto sa mu nic nestane.

    A s kazivostou su na tom macbooky vyborne. Mne rok ide bezproblemov, namiesto aceru ktory som servisoval pravidelne kazde cca 2 mesiace. A neboli to male peniaze (tj aj niektore zarucne opravy som musel cvaknut nakolko to bola vraj moja chyba) toto ta v apple nestane.

    Doplnil som len ram na 8Giga a som max spokojny.

    #350969
    hatto
    Účastník (Participant)

    co sa tyka toho servisu – kamaratka si obliala vodou a opravili jej ho zadarmo. to som chcel len povedat ako funguje servis vs. zaruka u apple.

    ale tiez si myslim ze sa nemas coho bat ze by ti odisiel, mam mbw 2010, je to moja praca a fakt na nom robim 20h denne a slape ako hodinky. s tym upgradom mas pravdu, ale zase ak kupit macbook, tak je to stroj ktory ti bude vykonostne stacit na x rokov – v praci som mal imac 2007 (5 rocny model) a v pohode som na nom robil grafiku. jasne ze by som si vedel predstavit ze slape rychlejsie ale na svoj vek parada. nemyslim ze to da povedat o rovnako starych pc.

    inak za tvoju zostavu si dal kolko – podla mna prides na to ze az taky rozdiel to nie ked porovnas napr s mac mini.

    a este jedna vec, nezabudaj ze hackintosh nie je to iste ako os x ;)

    #350973
    Ronald
    Účastník (Participant)

    Dávnejšie ma tieto veci tiež nenechali na pokoji , či už sa jednalo o PC , mobil , auto , hocičo… VŹdy som musel mať nejaké zlepšováky , nakoľko som si myslel , že ak nejaké veci vymneím za ,,lepšie,, tak aj výledok ako celok bude lepší… Jednotlivé komponenty boli síce niekoľkonásobne lepšie , no výsledný obraz , funkčnosť , stabilita nieraz klesla pod úroveň inžiniermi poskladaného originálu. Utopil som množstvo peňazí a na konci prišiel na to , že to nebolo dobré na nič. Pri opravách bol problém s identifikovaním , nie každý mal pochopenie pre úpravy (nie každý chcel pomocť , lebo to bolo komplikované…) , pri predaji nikoho nezaujímlo , čo tam bolo utopené , išlo vždy o cenu , resp. v poslednej dobe je pre trh zaujímavejšia originalita a povodný stav… Po týchto skúsenostiach sa snažím kúpiť to , čo vyhovuje najviac mojim potrebám , čo bude obsahovať všetko , po čom túžim… Ak na to nemám , buď došetrím alebo sa snažím nájsť kompromis. Ak niečo funguje a postačuje , načo ho meniť ? Ak už nefunguje resp. je zastaralé , tak treba investovať… Ja som za originalitu a tá je u Apple samozrejmosťou

    #350980
    PoP
    Účastník (Participant)

    riesis uplne blbosti!!!

    treba sa na veci pozriet z nadhladu, co je drahe? o kolko je to drahsie? a pri takejto sume co notebooky stoja sa su to ozaj minimalne rozdiely v cene. aj iphone je drahy ale v porovnani s konkureciou je cena uplne v pohode a navyse funguje spolahlivo

    @win2mac
    ma pravdu, ked budes kupovat auto to uvidis ako budu lietat peniaze hore dole alebo ked budes riesit nehnutelnosti… tak par eur ti ani netrkne!
    tie masiny stoja za tolko penazi a basta! a to vobec v porovni s ostatnymi znackovymi strojmi niesu najdrahsi!!!

    apple je firma! ktora chce zarobit lebo to nieje charitativna organizacia a tak treba brat vsetky ich rozhodnutia.

    ked kupujes notebook tak teraz mas na vyber: nemennu retinu alebo upgradovatelne pro-cko – je to na tebe

    takze s prepacenym riesis chujoviny! bud nato mas a kupis si to /aj ked si chudobny student – ale sikovny tak ti ten stroj zarobi, alebo si obycajny pozer ktoremu to ozaj netreba.

    #350981
    PoP
    Účastník (Participant)

    Jedina vec co ma ozaj prekvapila bolo osadenie 128GB pamate do novych retina 13″.
    Zas treba to brat tak kam apple smeruje a kcomu tlaci svojich zakaznikov! – Do Cloudu (preco a naco je to dobre to je na dlhu diskusiu)

    Inak kapacita i vykon notebookov je v pohode a dlho vydrzi, ak si profesionalny (strihac, hudobnik,…) tak nemas problem zainvestovat kusok viac do kapacity i pamate. Stale je tu ich brutal rychly Thunderbolt a moznost napojit obrovske mnozstvo ulozneho priestoru ktory by sa do notebooku aj tak nezmestil – maju to vymyslene!
    kupis notebook, doma mas thunderbolt display – ktory je vlastne hub a k tomu mas pripojene diskove pole.

    ked si profik kupis min 16GB ram ak mas pocitac na bezne uzivanie staci ti aj menej.

    #350995
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    Este pre doplnenie: Dnesna spolocnost je zaplavena kadejakym smejdom ktory je podla kvality primerane lacny. Ked mate plne letaky laptopov s Linuxom a 8″ displayom za 200€ tak potom sa ludom zda macbook s kovovou konstrukciou ako predrazena hracka. Akonahle k tomu ale pripocitate vacsi a kvalitnejsi display, viac ale hlavne rychlejsej pamate, podsvietenu klavesnicu ci USB3 s Thunderboltom a to cele date do kovoveho tela zisite ze sa pohybujete na cenach 1000-2000€. A to este nemate 7 hodinovu vydrz a ziadnu softwarovu vybavu. Trial verzie od Acer alebo Asus nepocitam ako bonus ale ako trest.

    #351004
    MooDy
    Účastník (Participant)

    Prosim ta – ktory notebook nie je podla teba na jedno pouzitie?
    Ak neratam upgrade RAM alebo HDD/SSD (co je mozne na kazdom MB Pro bez retiny), tak nevymenis nic, na ziadnom.

    Na 4. bod ti odpisem zajtra, nemam tu korcule ale nejak to vyriesime.

    #351006
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    ha ha, MBW ma stál 1000 euro, kvoli grafickej karte si mozem rovno kúpiť nový Macbook. Macy maju hrozne slabe graficke karty. Je taký problem, aby Apple miesto X3100 (rok 2008) dal niečo vykonnejšie, adekvátne cene 1000 za laptop?

    #351012
    iTuxx
    Moderátor

    musis sa vratit do roku 2008 (najlepsie DeLoreanom) a potom to riesit :-)

    #351016
    zero0x
    Účastník (Participant)

    Jaj, tak asi to tak bude, ze vsetky notebooky maju tieto problemy… Ale tak tie Retiny, okolo nich je vsetko jednoducho strasne drahe, no fakt neviem si pomoct, nestoji mi to za to.

    Ked som kupoval Retinu (neskor som ju vratil) tak mi tipek este hovoril, ci nechcem AppleCare, lebo ze displej je dako zataveny do obrazovky, ze potom to treba cele menit…

    No a ja by to neriesil, ale tak teraz mam ten Hackintosh a dajako mi to otvorilo oci, jednoducho mi to pride takto spravne, mat vykonny desktop a lacny notebook…

    #351041
    raul
    Moderátor

    A mas pocit, ze ten hackintosh je plnohodnotny “mac”? Plnohodnotny os x, nic sa nekazi, vsetko bezi ako ma?

    #351045
    zero0x
    Účastník (Participant)

    Radsej nebudem odpovedat, lebo to by bolo totalne offtopic a hadali by sme sa o tom do leta. Mozno vytvorim dalsiu temu a pozdielam skusenosti. (Aj ked neviem, ci to neni proti pravidlam alebo co.)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.