nevypinat Mac

Domov Diskusné Fóra Ostatné nevypinat Mac

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #74078
    smrad
    Účastník (Participant)

    Cital com tu…aj inde v info ze Mac sa neodporuca vypinat ale ho nechat v rezime spanku. Preco? Preco vypnut a preco nevypnut? A co hovori Mac ako zariadenie na caste vypadavanie elektriny v casti mesta kde byvam? Koli predstave…aj 3 krat do mesiaca? Kupil som si koli tomu nahradny zdroj elektriny ale ten vydrzi 20 min. Takze ked nie som doma a nestihnem koli vypadku elektriny Mac vypnut nahradny zdroj mi je v podstate nanic.

    #241448
    raul
    Moderátor

    Moj mac na vypadavanie netu nic nehovori, poslusne sa vzdy vypne :-)
    A to mi niekedy aj 2krat do tyzdna vypadne, lebo mam posahane istice, ale to je jedno, len som chcel povedat, ze ak nebudes mat velku smolu, tak macu to vobec nevadi.

    Ja som mac takmer v zivote nevypol, vzdy len sleep. Neboj sa toho, sleep je na macoch super dorieseny.

    #241451
    Dr.Exit
    Účastník (Participant)

    Ja tiež dávam len Sleep. A keď nejaká inštalačka žiada reštart, tak dám aj ten :)

    #241712
    sat
    Účastník (Participant)

    ano, sleep je fajn, len keby fungoval ako ma :(
    mam imac 27″ i7 2.93, nasteveny sleep po 20 min , ale vobec sa neaktivuje.
    po 5min sa mi spusti screen saver(tak ako som to nastavil), po 10 min ide do sleep display , no a po 20 min by sa mal uspat cely imac, ale nic take sa nekona .
    neviem s tym dat rady.

    #241816
    raul
    Moderátor

    Skus reset pram nvram a pred tym restart.

    #241827
    sat
    Účastník (Participant)

    dik, len to by som musel vediet ako sa to robi :)
    das mi navod, ako to resetnut?

    #241829
    raul
    Moderátor

    Jasne, tu je navod, ale pred tym skus obycajny restart. http://support.apple.com/kb/ht1379

    #241870
    smrad
    Účastník (Participant)

    raul…takze ty vravis ze ti aj dvakrat do tyzdna vypadne doma prud. A aky stary mas Mac. Neskodi mu ten nahly vypadok elektriny?

    #241911
    raul
    Moderátor

    Mam ho uz asi 4 roky. Nikdy som s nim nemal ziadny problem, zapnuty je neustale – ked prave nevypadne prud :)
    Trochu som sa ale zacal bat o disk, po zrelej uvahe :), a tak zalohujem fotky na ext hdd cez timemachine.

    Edit: je tu smrad ;-))

    #241914
    marekh
    Účastník (Participant)

    Už vyše dvoch rokov dávam vždy “Sleep” a v pohode :)

    #242258
    tuc_tuc_tuc
    Účastník (Participant)

    Raul, prosím, môžem sa niečo spýtať ohladom toho spánku? raz si mi už radil ohladom tohto ked som sa tiež pýtal aké su rozdiely a tak, pretože som si chcel nastaviť režim spánku a teraz k tomu problému, neviem teraz rýchlo povedať aký mám režim, ale viem ho popísať, zavrem book a on sa vypne a ked ho potom otvorím tak musím stlačiť power tlačítko a spustí sa…programy sa uložia na disk a vlastne sa vypne a po zapnutí všetko ide čo išlo pred zavretím, neviem či je to 3 režim, ale radšej som ho opísal a môj problém je že občas keď sa spustí, nabieha ten loading a ked sa načíta, tak ostane čierna obrazovka, ale nie úplne čierna ale slabo vidno obrazovku a ked aj minimalizujem jas na minimum a späť tak nepomôže a musím zavret a hned otvoriť book a vtedy už je normál obraz…ako je to možné? snáď sme sa pochopili s môjho koktania a pomôžeš mi. dakujem vopred

    #242267
    raul
    Moderátor

    Na spravne pochopenie sleep modov si treba precitat tento clanok – https://www.macblog.sk/tipy-a-triky/popis-nastavenie-a-zmena-rezimu-spanku-vasho-macu-quick-safe-a-deep-sleep-1151.html

    To znamena, ak ides na dlhu cestu, tak zbytocne budete mac vypinat – staci ho uspat s tym, aby si vsetko ulozil na hdd a baterka sa nebude vobec spotrebovavat – teda mod 1 – mod najbezpecnejsi, najpomalsi.
    Dalsi mod, ked sa udaje zazalohuju iba na ram, a mac bude minat trosku baterky – tzn, ze moze nastat aj uplne vybytie a strata udajov. Na kratku dobu, alebo ak viete, ze to mac vydrzi, je tento mod (0) super, lebo sa mac rychlo upsava aj prebudza.
    Safe mod (3) je kombnacia – pomaly sa uspava, ale vsetko mate odzalohovane, na druhej strane sa rychlo prebudza a a v pripade vybita su udaje zachovane..

    PRIKLAD : Teda ak mate napr 90percent baterky a viete, ze o hodinu mac zapinate opat, staci mod 0, ked mate 50 percent, uz by bolo lepsie dat si mod 3 a pod napr 5 percent je asi najlepsia moznost mod 1. Asi :) To zalezi na vas… KONIEC PRIKALDU :)
    Na to, aby to bolo co najefektivnejsie vyuzite, sluzi prefpane SmartSleep.

    Takze ty, tuc^3 :) mas asi zapnuty mod 1. Pri prebudzani tam moze byt nejaky problem, musel by som to vsak vidiet. Skus teda bud zmenit mod, ale to je skor take obidenie problemu. Mas aj inu moznost – na tvojom mieste by som opravil disk permission cez disk utility ( http://www.ehow.com/how_5096520_repair-os-leopard-snow-leopard.html ) a resetoval nvram a pram ( http://support.apple.com/kb/ht1379 ) pretoze podobne problemy to casto vyriesi.

    Ak by si si chcel trosku optimalizovat sleep mode, pouzi spominany SmartSleep – je prave o tom. Podla toho, kolko mas baterky sa notebook uspi danym modom. Ak nastavis sleep, bude sa vzdy uspavat podla modu 0, ak nastavis sleep and hibernate, bude sa uspavat podla modu 3, ak das hibernate, bude sa uspavat podla modu 1 – tato cast zatial sluzi iba ako nahrada za terminalove prikazy (v clanku) – aj ked ja uprednostnujem terminal, lebo si to tam viem aj “skontrolovat” – ale to je asi fuk.
    Super je to vsak v bode, ked si zvolite smart sleep – Nastavis si sleep and hibernate level napr na 50 a potom to bude fungovat presne podla PRIKLADU vyssie. Je tam popis, takze by ste tomu z mali rozumiet.

    #242307
    tuc_tuc_tuc
    Účastník (Participant)

    Raul, dakujem ti za radu, spravil som to podla priloženého linku a opravil som disk permission cez disk utility, snáď to pomôže a ešte by som sa spýtal, ako často by som toto mal robiť ked chcem len tak preventívne? alebo až vtedy ked sa spomalý systém, alebo je problém podobného typu? pretože reštart nvram a ram raz začas použijem, čítal som viacej tvojich komentov a aj pridaných linkov a raz za čas spravím aj formát baterky a mažem tie ram. ten displej sa nerozvietil normálne iba raz začas, nie pravidelne, tak som to nejak neriešil, ale už ma to nasralo minule a čítal som tento rozhovor tak mi to už nedalo. dakujem za radu znova a opäť :)

    #242331
    sat
    Účastník (Participant)

    raul,
    tak som to resetoval podla navodu, ale sleep sa mi stale sam neaktivuje :(

    #242440
    raul
    Moderátor

    Kedy robit repair permissions??? Dalsi clanok :-)

    https://www.macblog.sk/zaciname/vsetko-o-oprave-prav-suborov-721.html

    Sat: ak tomu spravne rozumiem: mas iMac a nefunguje ti sleep. Nemas nahodou zapnutu app insomniax? Posli screen plochy a screenshot procesov v activity monitore (nastav all processes)…
    Ak nepomohlo spravit update cez sw update, ani oprava prav, ani reset pram, skusime sa pozriet na screeny a ked nic nenajdeme spravime precistenie cache cez applejack alebo onyx… Mozno by si mohol spustit aj hw test.
    Ak nepomoze nic z toho, tak reinstall. Ak ani to, tak servis.

    #242443
    raul
    Moderátor

    A este jedna dolezita vec: nemas nahodou nieco pripojene k imacu? Tlaciaren, skener, usb hub.. Skus vsetko odpojit a potom vyskusat sleep. Niekedy moze toto blbnut, hlavme rozme allin one hp a canony…
    Popripade reset smc http://support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=en_US

    Ked nic z toho nepomoze, pravdepodobne to bude nejaka aplikacia, ktora nieco robi na pozadi (mail, torrent..) a preto imac nespi.
    Na jednoduche preskusanie, mozno este pred reinstalom a servisom :), vytvor noveho usera a bez instalovania hoci coho skus sleep. Ak bude fungovat, servis nema opodstatnenie….

    #248139
    rre
    Účastník (Participant)

    Mam otazku ohladom mojho MacBooku Pro. Idem na tyzden prec a nebudem ho pouzivat. Staci normalne sleep a nechat ho na stole na nabijacke alebo ho mam vypnut? Je lepsie nechat na nabijacke alebo ho od nej odpojit?

    #248143
    raul
    Moderátor

    ak idem prec na tyzden, zvyknem ho vypinat uz len z toho dovodu, aby mi to nepapalo el. energiu, moze nastat nejaky skrat, a este mi el. zasuvka podpali zaclony :)
    Ak vsak niekoho mas doma, tak pokojne moze ostat aj na nabijacke…

    #248196
    lre
    Účastník (Participant)

    @macguy vypni ho. Bude to sure ;)

    #260067
    vlado_bb
    Účastník (Participant)

    Este k repair permissions, co tu kusok vyssie spominal Raul – Disk Utility (MacBook Pro, Snow Leopard) mi hlasi vyse 1000 chyb tohoto druhu:

    Permissions differ on “Applications/Utilities/AirPort Utility.app/Contents/Resources/English.lproj/AAUWirelessPanel.nib/keyedobjects.nib”, should be -rw-r–r– , they are -rw-rw-r– .
    Group differs on “Applications/Utilities/AirPort Utility.app/Contents/Resources/English.lproj/APPanels.nib/keyedobjects.nib”, should be 0, group is 80.

    Ide iba o subory v adresari …../Resources/. Mam pouzit Repair permissions? Vsetko pritom ide ako ma. Podotykam, ze nemam definovane ziadne Groups, som jediny pouzivatel.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.