Natieklo do MacBooku….

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Natieklo do MacBooku….

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Autor
    Príspevky
  • #63553
    andy
    Účastník (Participant)

    Ahojte.

    Pred par tyzdnami sa mi stala tragedia. Kamarat rozlial dzus a ten mi zozadu cez chladenie natiekol do MacBook Pro. Vlastne nim celym pretiekol… Ked som prisiel do iStyle v Brne, otvorili ho a povedali, ze z toho uz pocitac nebude. Nechal som ho otvoreny 3 dni, aby vyschol a potom som ho skusil zapnut…a ide!
    Teraz mam vsak divny pocit. Neviem ci je naozaj vsetko OK. Chcel by som sa spytat, ci existuje nejaky hardwareovy test, ktory dokaze komplet oskusat moj mac. Chcel by som ho dat totiz skontrolovat, aby som mal pokoj v dusi. Mac sa mi zda pomalsi a aj menej stabilny…ale fakt neviem, ci si uz len nahodou nevymyslam a nepripisujem vsetko spomenutej udalosti.
    Je to ako ked si udriete ruku…je sice v poriadku, ale aj tak ju pol dna ohmatavate, ze ci je rovnaka ako ta druha :-)

    Ma teda vyznam MBP niekam nosit? Alebo mam sa riadit podla toho, ze bud ide, alebo nejde vobec?

    Dakujem

    #166821
    Egreees
    Účastník (Participant)

    Zo skusenosti viem ze takyto pripad z pravidla konci v servise. Ide o to ze zavada sa nemusi prejavit hned a ver tomu ze nejake trojdnove vysusenie to vobec nevyriesilo. Na vsetkych miesta kde sa dzus dostal ostala vrstva niecoho lepkaveho co ma vodive vlastnosti a casom ti nieco prestane fungovat alebo ho raz vobec nezapnes.
    Ziadne servisne stredisko ti to neopravi v ramci zaruky a co je horsie vzdy sa meni zakladna doska (logic board).
    Je mozno este jedna moznost ale neviem ci uz nie je neskoro nakolko si ho uz zapinal. Dalo by sa to vycistit postupom ktory tu nebudem rozoberat ale jak som spominal, asi je uz neskoro.. Skoda =(
    A software ktory by dokazal otestovat takyto MB neexistuje.

    #166822
    gidy
    Účastník (Participant)

    ak sa ti pri zapnuti macu ozve ten kratky zvuk, tak je book ok, kedze pri zapnuti si mac prejde vsetky periferie a ak je vsetko v poriadku, tak ti to zahlasi tou zvuckou :)
    aj ked, ako bolo spomenute, chyba sa moze ukazat po nejakom case

    #166823
    Guess
    Účastník (Participant)

    ked tak vyskusaj Apple Service Diagnostic

    #166824
    andy
    Účastník (Participant)

    -> dik moc … a ten sposob citenia aspon ako sa vola by si mi mohol povedat…aspon by som pogooglil…mozno je uz neskoro…ale aj tak by som to skusil..

    #166825
    Egreees
    Účastník (Participant)

    Spominany sposob cistenia najskor meno nema =D, je to grif ktory ma naucil jeden manik zo siemensu z davnych cias, kedy som sa venoval opravam mobilnych telefonov.

    Nerad by som tu vyvolal zverejnenim postupu burlivu diskusiu pretoze sa jedna naozaj o velmi nestandardny postup. Nemam naladu v desiatich dalsich prispevkoch niekomu nieco dokazovat. Ked je zaujem, mozme komunikovat mailom.

    #166836
    raul
    Moderátor

    egreees, to sa ti tu mame prosit? Aj mna to zaujima :D

    osobne si myslim, ze to bude spocivat v rozobrati (mozno ani nie) a ponoreni vsetkeho do oleja na pecenie…

    #166841
    Vojtin
    Účastník (Participant)

    Ja jsem vylil kafe do portu na leve strane WhiteBooka, ihned jsem ho odpojil ze site, vyndal baterku a vylil znej vsechno kafe a nechal ho vyschnout par hodin, od te doby funguje zcela normalne.

    #166845
    santa99
    Účastník (Participant)

    Na inštalačnom médiu máš napísanu skratku že ako tento test dosiahnuť …

    #166846
    gidy
    Účastník (Participant)

    ja mam tiez jeden grif, ktory ozivy macbook, ponoreny 3 hodiny pod prudom vo vani.
    naucil ma to jeden typek z nokie, ale tiez neprezradim ako sa to robi, lebo tym vyvolam burlivu diskusiu, ktora je na diskusnom fore ako je toto viac ako vitana, kedze o tom forum je.
    pisem to tu len tak, aby ste to vedeli aky som fraja a tvrdy chlapec.
    a neproste ma, aj tak neprezradim

    #166847
    andy
    Účastník (Participant)

    -> Egreees: :) tak ak by si teda mohol…. andy.double.a@gmail.com

    #166852
    raul
    Moderátor

    gidy: presne :D ja zas viem jednu fintu – kladivom rozmlatit display (servisak z Asusu) ale tiez neprezradim detailnejsi postup…
    HAHAH, aj ja som tvrdaaaak :) a nechcem tu diskusiu…

    andy: potom to sem hod, rad by som zazil burlivu diskusiu na temu grif zo siemensu :)

    #166903
    Egreees
    Účastník (Participant)

    No a to som sem ten postup ani nemusel davat =D Mozno som mal na to iny dovod ale neva.
    No ked to tak chce vediet aj raul z gidym ..
    Postup vyzaduje naozaj sikovne ruky ! Upozornujem ze neberem ziadnu zodpovednost za to ked nieco podrbkas ! Rozober MB do puntiku http://www.ifixit.com/Guide/Repair/MacBook-Pro-15-Inch-Core-2-Duo-Model-A1211-Logic-Board-Replacement/466/1 teda ak nemas uni. Odpoj vsetky ploche kabliky (bacha na to aby si ho nepretrhol) byvaju to vacsinou konektory ktore musis “odomknut” taky plastik ktory bud odtiahnes smerom od konektora alebo povytiahnes do hora, vyber ramky a wlan kartu. Priprav si misu alebo vacsi tanier do ktorej sa doska zmesti.
    Potrebujes 60 percentny alkohol (lieh) ktory nalejes tak aby bola doska komplet ponorena a nechas ju tam asi 20 min. Pri tom si mozes vycistit vsetky ostatne diely ktore dosli do kontaktu z dzusom. Hlavne kontakty ktore by casom mohli zkorodovat. Alkohol viaze na seba vodu takze ked nim nasiakne doske pri odparovani urychly proces. Ide o to ze plosak ma niekolko vrstiev v ktorych su kontakty ktore nieje vidiet takze ked ho ocistis len na viditelnych miestach nemas vyhrane. Nemusis sa bat ze alkohol nejak poskodi dosku ! Maximalne ti zleze pasta alebo farba z procakov.
    Ked ju vyberies mozes ju nechat pozvolna oschnut (minimalne 8 hodin) alebo jej pomoct fenom. Najlepsie je ale nechat oschnut cez noc.
    !!! Pri manipulacii a rozoberani je dolezite vybit staticky naboj, to znamena dotknut sa zemnenia napriklad kolika v zasuvke alebo ak mas striebornu retiazku, sproste si tam na nu obmotat odblankovany drot ktory pripevnis nejakym sposobom na kolik v zasuvke. Je to dost dolezite. Nepomylit z dierkou =) Po pripade este nemat na sebe nylonove veci. !!! Staticka elektrina je svina (nehoda vzducholode Zeppelin).
    Spominal som ale ze moze byt neskoro a to preto ze uz mohli nejake suciastky odist. Tie male blchy co su na doske (SMD).
    VELA STASTIA !! =D

    Edit: Samozrejme vsetko za predpokladu ze sa dzus dostal na dosku =D=D

    #166911
    Egreees
    Účastník (Participant)

    ..bol si blizko raul =D
    este som zabudol ze moze byt aj zlata retiazka. znelo to tak zavadzajuco..

    #166931
    renad
    Účastník (Participant)

    Ja by som poradil ho ešte raz obliať, možno dvakrát, kým naozaj nezdochne …

    #167393
    andy
    Účastník (Participant)

    dik egreees… priznam sa…nemam na to gule :-D

    a navyse mam unibody… ale to je jedno…

    dik ;-)

    #167790
    yazoo
    Účastník (Participant)

    Zdravim, vcera som oblilal MacBook White s cistou vodou. Oblial som ho z prednej strany cez trackpad a stred klavesnice ak ma rozumiete. Susim to druhy den (dnes je druhy). Rano som ho skusal zapnut a islo to s tym, ze po 2 minutach cca zacal hucat ventilator, vyzera to, ze este tam ostala nejaka vlhkost. Otazkou pre mna ostava, co moze stat taka oprava kedze do servisu to planujem urcite dat pretoze nebudem riskovat, ze ak to pojde tak mi po pol roku zoxiduje doska. Dakujem vopred za vsetky odpovede k veci…

    #167794
    wbear6
    Účastník (Participant)

    To si ani nemal zapinat. Mal si to vytiahnut z elektriny, vybrat bateriu a hned do servisu, rozobrat a vysusit.

    #167795
    yazoo
    Účastník (Participant)

    Vypol som ho, vybral z MagSafe-u, vybral som baterku, zacal susit aspon s vreckovkami a teraz je otvoreny “dole hlavou” uz asi 20 hodin, mozno viac. Rano som ho akurat skusal ci vobec ide zapnut, nabehol a vypol som ho. Stale som sa ale nedozvedel odhadovanu cenu opravy…

    #167796
    wbear6
    Účastník (Participant)

    Lenze nevies co tomu je. Pokial je Ok tak zaplatis len diagnostiku nejakych 10€, a pokial doska tak to bude asi cena polky noveho MB

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.