Mrzne OS X pri starte

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Mrzne OS X pri starte

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Autor
    Príspevky
  • #105168
    stristan
    Účastník (Participant)

    Dobry den
    Stal som sa novym uzivatelom iMac a OS X je pre mna novinka ked ze d teraz som slapal na Win. Kazdopadne po mesacnom pouzivani sa mi podarilo docielit to, ze mi moj novy iMac nejde nastartovat. Po dlhodobom skumani na nete fora priamo apple atd. sa mi uvedeny prblem nepodarilo vyriesit. Vedeli by ste mi s tym niekto pomoct? Prosim.
    Uz som skusil:
    Nudzovy rezim mi nejde. Pri normalnom starte aj pri nudzovom sa mi zjavi jablcko nacitava asi do tretiny a potom iMac zmrzne ziadna reakcia. Iba tocenie kolieska a preblikavanie kurzora mysi.
    Pri starte cez command R diskova utilita: Disk OK ale neustale porusenie prav po oprave cisty po restarte zamrzne potom opat porusenie prav.
    Skusal som aj preinstalovanie OS X dojdem po krok overenie na internete a tam chyba nie je mozne nacitat prava z internetu teda take nieco. Skusal som to aj cez WiFi aj LAN oticky internet plna rychlost.
    Raz mi ho nacitao stiahlo a po restarte opat zamrzol.
    Od vtedy horeuvedene problemy pretrvavaju.
    POMOC!!!!!!

    #405179
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    a co si vystrajal predtym, nez si OS X takto odstrelil? OS X je velmi tazke, ba takmer nemozne zlikvidovat, Tebe sa to zrejme velmi uspesne podarilo.

    Musis nabootovat do recovery particie, spustit Disk Utility, reformatovat cast so systemom (bacha. nie Recovery particiu!!!) a reinstalovat system.

    #405182
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Moze byt chybny disk / flex kabel – skus nabootovat z externeho uloziska, pripadne vymontovat hdd a pripojit k inemu macu a skontrolovat hdd

    #405184
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    To si nemyslim, pretoze pise, ze do recovery particie nabootoval. Pokial by bol vadny kabel, nevidel by ani to jablcko pri starte, lebo to je sucast bootloadera, ktory sa nachadza na disku

    #405186
    quikzyyy
    Účastník (Participant)

    čo tak nainštalovať OS X na čisto ?

    #405188
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    @Jozef: tu sa riesil podobny problem, tiez sa objavilo jablko a zamrzalo, pravdepodobne to bol zly flex:
    https://www.macblog.sk/forum/discussion/50378/
    Udajne to je casta zavada (uvadza @Drevoplech) a ma podobne symptomy ako uvadza @stristan

    #405199
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Netvrdim ze nie, ale zase aby kazdy druhy mal problem s flex kablom pokladam za blbost. V tomto pripade to mozme na 100 % vylucit, lebo do Recovery particie NABOOTOVAL, teda v kabli problem nebude. Logika skratka nepusti. Ak ide recovery, nebude to proste v kabli.

    #405200
    stristan
    Účastník (Participant)

    Mne sa to podarilo nasledovnym sposobom nainstaloval som NOD 32 bola spustena kontrola systemu. Pocas kontroli som isiel spustit team viewer ktory mi ukazoval ze nie je pripojeny i napriek tomu ze som som skypoval cize pripojenie na net bolo OK. Tak som ho dal odinstalovat a samozrejme pouzil som aj appcleaner. Ked som vysipaval kos vypisalo mi ze nejaka cast sa neda odstranit lebo sa pouziva. Nepamatam ktora to bola tak som dal iMac restartnut aby to zmyzlo. Ot vtedy som jeden z mala uzivatelov ktory uz nenastartoval svoj OSX

    #405202
    stristan
    Účastník (Participant)

    A na margo flex kablu mam tam este hormalne HDD nie SSD a je to funglovka cize este v zaruke tak ze otvarat ho nebudem. Dal som aj kontrolu disku ces diskovu utilitku a ta mi vypisala ze je OK. Neviem je to dostacujuce potvrdenie ze HDD je OK?

    #405203
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    jasne ze je OK. Precisti oddiel so systemom cez Disk Utility (daj format) a nainstaluj OS X nacisto. Prides samozrejme o data.

    A ZASADNA poucka do buducna: na Mac NIKDY, v ZIADNOM pripade neinstalujeme antiviry. Pokial viem, NOD32 ani na Mac nie je, tak ako si ho mohol pre OS X instalovat?

    Kazdopadne, neinstaluj picoviny ako NOD32, ESET Antivirus, MacKeeper (tak ten urcite nie, to je virus), Norton a rozne kadejake utility na “udrzbu systemu”. Tieto veci su kompletne, uplne zbytocne a su to neraz prave ony, ktore robia zlo v systeme. Moj nazor je ten, ze prave vyrobcovia antivirov su producenti samotnych virov (v nemalej miere). Cim dalej od tychto spolocnosti a ich produktov ostanes, tym lepsie

    Mac nie je Windows, netreba sa on starat ako o tamagoci. A hlavne, neinstaluj software neznameho povodu, len soft z original stranok vyrobcu alebo overeneho zdroja ako Macupdate.com a samozrejme, App Store.

    #405206
    inspektorko
    Účastník (Participant)

    Suhlasim s Jozefom, na doplnenie: bohuzial ti ftaci z esetu skutocne antivir na mac vydali http://www.eset.com/sk/domacnosti/produkty/cyber-security/

    Ak uzivatel macu vie co robi, nikdy nemoze mac zavirit.Moja skusenost po 25 rokoch pouzivania Apple vyrobkov.

    #405208
    stristan
    Účastník (Participant)

    OK Dakujem Jozef za vdacne rady. Ked ze som totalny zaciatocnik posledna otazka. (No posledna urcite nebude) Ak som to dobre pochopil po starte cez comm R vojdem do diskovej utility a potom do vymazat HDD. Pisal si bacha. nie Recovery particiu!!! Len aby som neurobil hlupost je to tam niekde napisane? Alebo sa ma na to pri mazani opyta? A za dalsie po vymazani HDD sa vratim spat do predoslej utility a pokracujem podla postupu preinstalovat OS X?
    Este raz dakujem za vdacne rady

    #405209
    Jod
    Účastník (Participant)

    Ja mám NOD32 na pracovnom iMacu a je to najväčši bordel aký som kedy videl. Kompletne všetko rozsere, radšej by som mal 30 vírusov než NOD32.
    Nedávno som si robil čistú inštaláciu na MBA podľa tohoto návodu http://osxdaily.com/2014/10/18/clean-install-os-x-yosemite/

    #405211
    stristan
    Účastník (Participant)

    Tak ze som aj vymazal HDD a po prejdeni na utilitu preinstalovat OSX Yosmite prve co som si vsimol neda mi ponuku na ktory HDD len napise kliknite pokracovat kliknem na pokracovat vypise mi spolocnost Apple overi sposobilost vasho PC dam pokracovat a vypise: Informacie o instalacii pre tento pocitac sa nepodarilo najs kontaktujte Apple Care

    #405212
    Jod
    Účastník (Participant)

    Choď do recovery (drž OPTION/alt pri štarte) a daj Disk Utility (http://cdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2014/10/choose-disk-utility-os-x-utilities.jpg). Tam si sformátuj disk, reštartni, šupni tam CDlo a nainštaluj OSX odznova.

    #405213
    stristan
    Účastník (Participant)

    a po restarte uz mi nenabehne ta utilita len obnova OS X cez internet zacne sa tocit zemegula a po kratkej dobe vypise chybu 4403F

    #405214
    inspektorko
    Účastník (Participant)

    Nepises aky mas iMac , ak starsi, tak pohladaj Instal DVD, spusti pri starte pomocou C,
    ak novsi , mal by Ti nabehnut z internetu cez CMD+R.

    #405215
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Skus este reset PRAM

    #405216
    stristan
    Účastník (Participant)

    Je to novsi modl kupeny cca mesiac dozadu iMac 21,5 qad-core i5 2,7 GHz 8GB/1TB/Intel Iris Pro Graph

    #405217
    stristan
    Účastník (Participant)

    Ako na ten reset? PRAM

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.