MBP 2012 upgrade

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MBP 2012 upgrade

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #534175
    lipee33
    Účastník (Participant)

    Zdravim, zvazujem upgrade-nut svoj MBP mid 2012.

    Je to lepsia investicia ako do noveho? Kazdopadne je nizsia.

    Nema nejake vacsie problemy, ale narocnejsie tasky uz nezvlada bez spomalenia.

    Je tu niekto, kto uz upgradeoval? Vyskytli sa po upgrade nejake problemy?

    Chcel by som navysit RAM na 16GB (cital som na forach, ze s tym niekedy byva problem – bootovanie) a tiez vymenit HDD za SSD, pripadne CD mechaniku za SSD taktiez.

    Ak mate skusenosti s konkretnymi SSD alebo RAM budem rad ak mi odporucite.

    Vdaka

    #534176
    Tartarus
    Účastník (Participant)

    Záleží čo všetko na tom stroji robíš. Ja mám MBP mid 2010 17″ a ssd s tým strojom urobilo veľmi veľa. Škoda, že tam je len SATA II čo trochu bolo cítiť na rýchlosti. Ale odstránil som cd mechaniku a osadil druhý ssd a dal raid 0 a zatiaľ nejako nemám potrebu ísť do niečoho novšieho. Treba si dať akurát pozor, ak chceš fungovať na HighSierre, tá nepodporuje natívne inštaláciu na raid. Ale dá sa to obísť. Mojave je bez problémov a aj keď ho môj stroj už nepodporuje, mal som ho nainštalovaný ale vrátil som sa na HighSierru.

    V safari cca 20 tabov otvorených, illustrator a photoshop. Pripojený ext.monitor. Málokedy riešim, či mám niečo zavrieť. Maximálne ak otváram 2gb psd tak sa už trochu zadýcha ale to je tak raz za rok ????

    #534178
    joer
    Účastník (Participant)

    Jednoznačne choď do toho. Neviem prečo by mal byť problem s RAM, pokial vymeniš oba moduly naraz-2x8GB od jedneho výrobcu tak s bootovaním nebude problem. SSD disk, urýchly štartovanie systému neskutočne, budeš mať úplne nový stroj. Dá sa spraviť tak, že miesto DVD mechaniky dáš starý hard a miesto povodného hardu SSD disk, na ktorom budeš mať Systém a Aplikácie. Ten klasický len na zálohovanie.Ako píše Tartarus, raid pole je blbosť, ked to zdochne celé, máš problém.

    #534188
    Tartarus
    Účastník (Participant)

    RIAD 0 je náhodou veľmi dobrá vec ???? presne naopak si to pochopil. Či zdochne jeden disk a dáta fuč alebo z dvoch diskov jeden umrie a dáta tiež fuč, tak je to pri dnešných cenách irelevantné. Ja som len písal, že HighSierra má problém s inštaláciou na raid, ale dá sa to. A MPB už má asi SATA III a tam budú rýchlosti pri RAIDE 0 veľmi zaujímavé.

    Dáta si zálohujem na icloud a timemachine, takže ak by mi aj zlyhal jeden z diskov, za dve tri hodinky mám kompletne obnovený macbook…

    #534189
    joer
    Účastník (Participant)

    To už radšej Fusion disk. Ako vravím, Raid pole je dosť riziko. Tu nejde o cenu disku, tu ide o dáta. Viem o čom hovorím, kamarátovi klakol jeden disk a prišiel o velmi dôležité dáta, konkrétne o hodiny vzácnych videí fauny a flory.

    #534191
    Tartarus
    Účastník (Participant)

    Pri dvoch ssd diskoch celkom nechápem zmysel fusion disku. A ak niekto nezálohuje, je absolútne jedno či má fusion alebo raid. Ide o navýšenie rýchlosti pri čítaní a zápise a to mi za to “riziko” stojí :) odhliadnuc od faktu, že tým pádom si dávam väčší pozor na zálohovanie.

    #534209
    0xCF
    Účastník (Participant)

    RAID0 je dobry iba v pripade, ak si si 100% isty, ze data, ktore na takomto poli mas, bud nepotrebujes, alebo mas vzdy dostupnu ich aktualnu zalohu. RAID0 by som sa oblukom vyhol, zvlast ked port na disku je sice SATA3, ale v krabicke namiesto DVD mechaniky SATA3 casto skape.

    v dnesnej dobe ked neni problem kupit novy 1TB SSD disk za 140eur nevidim vyznam takto riskovat s datami a robit nezmysly ako RAID0. RAID0 nepatri do pocitaca, v ktorom su ulozene nezalohovane data

    #534231
    Tartarus
    Účastník (Participant)

    Na 100% si istý nebudem nikdy. Ale 99% času keď mám macbook zapnutý, je pripojený na net a všetky dáta sa mi zálohujú na icloud. Plus disk s time Machine. V mojom prípade (MacBook pro mid 2010 17″) ide hlavne o to, že má len sata 2 a zapojenie dvoch ssd diskov do raid 0, získam vyššie prenosové rýchlosti. A áno som si vedomý, ak jeden z tých diskov odíde tak tie dáta budú stratené. Ale o to viac si dávam pozor na zálohovanie.

    Mohol by som si kúpiť novší macbook, ale pre moje potreby v uvedenej konfigurácii stačí aj tento stroj. A to sa už 17″ nejakú dobu nerobia.

    #534232
    0xCF
    Účastník (Participant)

    no vidis. tak nabuduce, ked budes pisat o vyhodach RAID0, nezabudni spomenut aj rizika s tym spojene :-) A ze su to rizika teda riadne.

    tu sa bavime o mid2012, ktory ma SATA3, takze aj argument o vyssej prenosovej rychlosti RAID0 je bezpredmetny. Mojich 470MB/s zapis mi bohate staci na mid2012 a to mam SSD 4 roky stare. Ako som spominal, u tohto notebooku nema vyznam spekulovat nad rieseniami, ktore so sebou prinasaju riziko (fail raid0) alebo komplikacie (nutnost nieco “obchadzat” pri instalacii OSX). Obzvlast v dnesnej dobe, ked existuju kvalitne SSD disky kde 1TB stoji smiesnych 14oeur.

    #534361
    lipee33
    Účastník (Participant)

    vdaka pani za rady, odporucenie na nejaky konkretny disk pripadne ram?

    oplati sa zainvestovat do SSD Samsung PRO alebo postaci aj EVO?

    RAM Crucial, Corsair alebo nieco ine?

    #534381
    0xCF
    Účastník (Participant)

    moj nazor, kto chce nech ho vyvrati:

    Corsair, Crucial, alebo Kingston, mam oboje vo dvoch macoch z 2012 uz roky, idu jak maju. Zvyknu oznacovat, ze su vhodne do Macov. ak nie su tak oznacene, tak kup 1.35V verziu, oznacuju ich aj ako DDR3L

    co sa SSD tyka, mam v jednom macu Samsung 850 EVO 512GB a v druhom Samsung 840 EVO 1TB. Dnes by som kupoval Samsung 860 QVO 512 alebo 1TB, ten vacsi stoji cca 130eur. Oproti tomu co som dal za ten 840 1TB je to nic.

    chod po kapacite, co ti peniaze dovolia (pri RAM aj SSD), nenechaj sa nahovorit na vymenu DVD mechaniky za SSD, alebo nedajboze za mechanicky disk. To bolo zaujimave, ked mechanicke disky boli o dost lacnejsie ako SSD, ale dnes je viac zaujimave nemat v notebooku mechanicky disk a bat sa, ze s nim niekde tuknes.

    moj nazor

    #534382
    0xCF
    Účastník (Participant)

    inak este ku PRO verzii Samsung. Niekomu sa to oplati, inemu nie. Mne postacuje tych 470MB/s, co mi dava EVO verzia, aj to mam dojem, ze moja i7 v Macbooku mu casto nestiha. 1TB SSD mam ho 5 rokov a co sa tyka zivotnosti, som 35% v jeho udavanej zivotnosti (TBW – Terabytes Written). PRO ju ma vyrazne vyssiu, ale kym bude moj 1TB za zenitom, uz bude aj Macbook. Netreba samozrejme zabudnut zapnut Trim

    nemusim saskovat s roznymi SD kartami, presunom dat do iCloudu a mechanickymi diskami namiesto DVD mechaniky, proste mam jeden disk, ktory mam pravidelne zalohovany (to je ale pravidlo pri akomkolvek disku). Data mam k dispozicii furt a miesta dost

    #534450
    lipee33
    Účastník (Participant)

    vdaka, nejake tipy na preklopenie stareho HDD na SSD? Ake su moznosti?

    Predpokladam, ze je mozne “naklonovat” stary pomocou nejakeho softu, ale mozno by som vyuzil situaciu na cerstvu instalaciu OS, ale je mozne nasledne obnovit nainstalovane softy (mimo App storu)?

    #534451
    suley
    Účastník (Participant)

    vdaka, nejake tipy na preklopenie stareho HDD na SSD? Ake su moznosti?

    Predpokladam, ze je mozne „naklonovat“ stary pomocou nejakeho softu, ale mozno by som vyuzil situaciu na cerstvu instalaciu OS, ale je mozne nasledne obnovit nainstalovane softy (mimo App storu)?

    lipee33

    ked som menil HDD za SSD, stacilo spravit image disku v systemovom Disk utility a natiahnut ho potom.

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.