mám jednoduchú otázku. MacBook Pro 13 retina u nás stojí 1499 eur, v USA ten istý MacBook stojí 1499 dolárov. Z toho vyplýva, že sa teda oplatí kúpiť v USA. Chcem sa opýtať, ak ho kúpim v USA bude na Slovensku fungovať v pohode? Napájanie bude OK? A čo záruka? Budem môcť mať OS X v slovenčine?
Ďakujem za pomoc.
-na cenu 1499 USD si budes musiet hodit lokalnu dan …ta sa pohybuje stat od statu niekde medzi 0-10% http://taxfoundation.org/article/state-and-local-sales-tax-rates-2013
-zaruka bude 1rok
-musis si ho vybalit a niest ako uz pouzivany lebo Ti nanho uvalia DPH a clo
-budes si musiet kupit EU koncovku ..z ebay zalezitos par EUR, kupis kludne aj origos v EU apple predajni
-fungovat bude v pohode
Ahoj, samozrejme, ze sa oplati, ak aj priratas dan 10%, vysledna suma je cca 1650 USD, co je pri dnesnom kurze 1220 EUR, cize usetris 430 EUR, adapter na EU siet – fakt par eur, resp redukcia. Idealne je, nech Ti ho niekto prinesie “v rukach” z USA, alebo si ho nechaj poslat ako “gift” (cize ale bez prilozenej FA, bez krabice, zbaveny folii, ochrany klavesnice, doplnkov – to nech Ti posle osobitne v inom case. Ak Ti ho zadrzi colna posta, trvaj ze si ho omylom kamos zabalil, alebo nieco infantilne, oni to moc neriesia i ked vedia, ze odrbavas, potrebuju to mat niekde ako zaznam). Na margo zaruky – mas jeden rok, ak sa Ti macbook pocas prveho roku pokazi, dokupis si zaruku (to mozes kedykolvek), lebo uplatnenie zaruky po prvom roku nie je uplne simple (osobna skusenost). Prakticky usetris 400 EUR, mozes si kupit napr iPad, ist na dovolenku alebo si poriadne uzit vikend s “kamoskami” vo virivke :D Enjoy
posielat to ako “gift” je v dnesnej dobe zbytocne, colnici to uz davno poznaju.
inak aky je problem prehodit Y a Z ? zalezitost jednej minuty.
a kto, kto ovlada strojopis, to potrebuje ?
ja mam macbook kupovany vo svajciarsku a okrem abecednych klaves a cisel mam vsetko uplne inak, este aj zatvorky su posunute na 8 a 9. nemam s tym najmensi problem. to ze mi chybaju diakriticke znaky mi snad za usetrene peniaze stoji …
@ Seepeed mam MBP z usa od jari 2010. jedine, co potrebujes prehodit je adapter na EU zasuvku. a klop-klop (zvuk dreva) funguje absolutne bez preblemov kazdy bozi den odo dna kupy. takze ak sa Ti da priniest, chod do toho… ja som takto usetril 400E. drzim palce
Ja vlastnim MBP dovezeny z USA, ktory som dokonca kupoval z druhej ruky. Jedna sa o model early 2011, kupovany bol v lete 2012 v prepocte za 600 Eur. Bateria nemala ani 50 cyklov, bol v podstate fungl novy, v cene bola aj medzinarodna Apple Care, ktora vyprsala teraz v maji. S pocitacom nebol nijaky problem, ja som previedol iba upgrade na 16G ram a SSD. Bezi ako keby bol vcera vyrobeny…
Za cenu, ktoru som zan zaplatil pred dvoma rokmi idu tieto modely na Slovensku teraz. Bola to jedna z mojich najlepsich kup a v pripade potreby noveho by som rovnaky postup nevahal zopakovat, v USA ceny klesaju podstatne vyraznejsie ako u nas a ponuka je tam neskutocne siroka, len v NYC pribudaju denne desiatky inzeratov.
Problem je, že tej DPH sa nevyhnem ak to bude posielať cez kuriera… Vačšinou to vybavuje za teba spoločnosť. Ty im dáš iba povolenie. Na “GIFT” srandu zabudni….. Započítaj si províziu Shipito+doprava(nestojí sem 10e, aby sme sa chápali) + poistenie.
Nemáte firmu, že by ste si ho hodili do nákladov? Šikovná účtovníčka to dokáže rozdeliť a byť pod 1000 euro :D = máš ho -20% + záruka 2 roky :-)
@ gman – mám kamaráta v USA na služobnej ceste a možno mi ho prinesie. Tak uvidím. Vyjadril sa, že nemá moc času, tak to bude viacmenej prekvapenie či príde s MacBookom :).
ja osobne by som MacBook zo statov nevozil. V dnesnej dobe je cenovy rozdiel maly, zaruka je len 1 rocna.
Predavat MacBook u nas potom bez krabice a bez dokladu, no, osobne by som take nieco nekupoval, nebudi to doveru.
Nehovoriac o tom, ze ked sa to prezenie cez firmu, ide cena dole o DPH, ako tu viaceri pisu. Da sa to do nakladov, takze pomozete svojmu znamemu, aj sebe.
Umyselne nepisem o nakupe, ak je firma priamo vasa. To je logicke, ze to nebudem vozit z USA v takomto pripade.
Najlahsi sposob – prehnat to cez firmu a vybavene.
A nie je pri kupovaní na firmu záruka tiež len jeden rok? :-)
Samozrejme s ostatnými bodmi, ktoré spomenul Jozef a ostatní vyššie súhlasím – chýbajúca krabica, adaptér so zahraničnou koncovkou, medzinárodná klávesnica atak, to sú všetko veci, ktoré by u mňa znižovali cenu, ktorú by som bol v budúcnosti ochotný ponúknuť ak by som o to zariadenie mal záujem.
Nedávno som si tiež kúpil MBP v štátoch a môžem tiež odporučiť. Keďže som mal cestu do štátu, kde je 0% local tax (bol to tuším New Hampshire, ale takých štátov je viac), cena bola ešte výhodnejšia. Čo sa týka príslušenstva, krabicu som zabalil do papiera a poslal si ju poštou domov…stálo ma to cca 20 USD. Koncovku som si kúpil u resellera za cca 12 Eur (dá sa určite aj lacnejšie, ale toto neriešim). Oplati sa to teda určite aj v dnešnej dobe, ale pravdou je, že aj kúpa na firmu je približne rovnako výhodná.
To s3030150: Tiež som názoru, že sa jedná o daňový podvod, ak si to kupuje niekto na kamarátovu firmu (alebo podobne), pričom ten počítač sa nevyužíva na firemné účely…samozrejme nebavím sa o tom, či to bude niekto dokazovať alebo či to vie dokázať a ako, ale podvod to podľa mňa je.
driver123: co pocitac, ale ked si niekto kupi auto na firmu ? to sa deje castejsie, riesi to niekto ? neobhajujem to, nakup na firmu ma aj svoje nevyhody. ale danovym podvodom by som to nenazval
Autor
Zobrazuje sa 19 príspevkov - 1 až 19 (z celkového počtu 19 )
Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Apple Event Liveblog
Sledujte náš živý prepis eventu, na ktorom Apple predstaví viacero noviniek vrátane nových Macov s Apple Silicon! Už dnes od 19:00!