Macbook Pro 13″ – riziko korozie ?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Macbook Pro 13″ – riziko korozie ?

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Príspevky
  • #65630
    McJobs
    Účastník (Participant)

    Zdravim, som vlastnikom Macbooku Pro 13″ , a dnes som si na ňom neštastne urobil škrabanec (ryhu) v oblasti pod klavesnicou… Preto sa chcem spytať, že či to môže začať korodavať ? Dakujem

    #181376
    janost
    Účastník (Participant)

    http://sk.wikipedia.org/wiki/Hlin%C3%ADk pozri si Vlastnosti a využitie

    #181377
    PC alebo MAC?
    Účastník (Participant)

    :-)))) toto ma fakt pobavilo…

    #181383
    macblogger
    Účastník (Participant)

    treba kupit fixku tej istej farby a zatriet to ,ked bude prsat a macbook nebudes mat v garazi ,tak moze zacat korodovat. samozrejme kup aj zimne podlozky – na letnych to klze a brzdna draha macbooku je o 10% vacsia.

    suhlas s pc alebo mac :D :D

    #181387
    danocoys
    Účastník (Participant)

    je dobre to natriet to cervenou zakladovou farbou uz ked si to kupis a mas vystarane.. A hlavne pozor na vlhkost lebo to zakvitne.. :) Nasledne mozes naniest vrchnu farbu podla vlastneho vkusu.. :)

    #181389
    McJobs
    Účastník (Participant)

    Ja som to myslel važne, tak si prestaňte robiť zo mňa srandu … Dobre ? :) Ako som spominal ten škrabanec je pod klavesnicou, kde sa davaju dlane a tak som chcel len vedieť či vplyvom napriklad potu (NaCl) nemôže vzniknuť chem. reakcia (korozia) …

    #181390
    mychaello
    Účastník (Participant)

    ale no taaaak … fajn sranda, ale zase kazdy sme nejaky … nemuseli ste mu to az tak “natriet”

    #181393
    SupraKonduktor
    Účastník (Participant)

    Samozrejme že hlinník koroduje, tak ako väčšina kovov (okrem vzácnych a ušľachtilých). Problém je v tom, že každý si vždy pod pojmom korózia vybaví tzv. ľudovo nazvanú oranžovú “hrdzu”, lenže to je len jedna z korózií (oceľ), ktorá je pre ľudí neprospešná a preto sa jej snažia predchádzať. Hlinník takisto so stykom so vzduchom a inými látkami, či vplyvom prostredia koroduje (a nemusí to byť dážď ako zas tu trapoší macblogger, ktorý mimochodom včera dostal napomenutie aby písal len ak má čo povedať a tie sarkazmy a výsmechy si nechal doma). Pochybujem, že taký macblogger vie že aj plasty korodujú, tak ako kopec iných vecí v našom okolí, avšak málokto si to uvedomuje, ale posmešky vie robiť každý blbeček.

    Takáto korózia je však pre hlinník prospešná, nakoľko zabraňuje ďalšiemu rozkladu hlinníka, a je to akási šedá tenučká vrstvička na povrchu hlinníka (rádovo mikróny mm). Tak isto napr. koroduje meď, ktorá rovnako pod veľa vplyvmi koroduje do zelena, a takisto ako u hlinníka slúži na ochranu kovu pred ďalším korodovaním (dá sa vidieť napr. na medených strechách kostolov atď.). Čiže rozdiel oproti obyčajnej “hrdzi” je ten, že korózia hlinníka nie je nijako závadná či škodlivá, ale je len skrátka neestetická. Práve preto sa dáva ten hlinník žiarovo striekať (typ starší neunibody MBP kde dochádzalo k zošúchavaniu striebristej farby a odhaľovaniu pôvodného hlinníku), alebo sa dáva otryskávať pieskom a práve táto metóda sa mi javí ako použitá pri nových unibody MB/MBP aj keď Apple stále svorne tvrdí ako pri starých MBP, tak aj pri nových, že všetko je z anodizovaného hlinníka (všetky Apple aluminiové produkty). To je podľa môjho názoru výmysel, nakoľko keby sú staré MBP anodizované, tak sa jednoducho farba nezoškrábe dole, ako som bol toho svedkom (mne sa to stalo), Ale u nových MBP sa nič nezoškrabuje, je to solídny kus hlinníka, ktorý len esteticky môžeš poškriabať, ale nie zošúchať dáku farbu z jeho povrchu.

    Ak ti to bude postupne vadiť alebo po čase vytvoríš viac škrabancov a budeš to chcieť mať znova ako nové, ,dá sa to spraviť tak, že rozobereš MBP (ak na to máš odvahu a si technický typ) a ten hlinníkový plášť odnesieš do nejakej firmy, kde robia pieskové otryskávanie. Garantujem, že bude ako nový z krabice, viem o čom vravím nakoľko sme takú otryskávačku mali v práci (a sám som si dával otryskávať oceľové tyčky, ktoré po otryskaní boli presne MBP unibody vzhľadu).

    Dúfam, že som aspoň čiastočne pomohol a netliachal len tak do vetra ako niektorí nenapraviteľní užívatelia tohto fóra. Treba si uvedomiť že sme na technickom portáli, nie na facebooku či pokeci a tak by sme sa mali i správať. Ak potrebuje dakto poradiť, tak poradiť a nie si z neho robiť posmech.

    #181399
    iDominica
    Účastník (Participant)

    SupraKonduktor:zaujimave,to som napriklad o korozii ani nevedela,tiez som myslela ze existuje len ta nepekna oranzova na oceli:)

    #181404
    Milu8
    Účastník (Participant)

    Ja mozem len a len suhlasit s SupraKonduktorom.Skvele vysvetlene, clovek sa uci do smrti.Aj ked otazka znie
    usmevne, neznamena to sa mame hned utocit, osocovat, robit si srandu.Nikto nie je zvedavy na vylevy
    hodne do skolky.
    Konecne to uz niekto “natrel” macblogerovi.
    Peterson- vitaj na MacBlogu a dufam ze si nasiel odpoved ktoru si tu hladal.Prosim Ta nenechaj sa znechutit
    niektorymi usermi, taky sa najdu vsade
    Nemyslim ze tvoj MBP zacne korodovat, nemusis sa obavat.
    P.S fotka by nebola

    #181428
    raul
    Moderátor

    Nezivte zbytocne temu.

    #181434
    mayoxy
    Účastník (Participant)

    macbook nema ziadne vrstvy nie ? je vyrobeny z jedneho kusu hlinika. cize ak mas ryhu, tak v tej ryhe je zase len hlinik. ta stranka co tam dal niekto na prvej strane z wiki. tak tam je pisane, ze kyslu kapustu nan nemas polozit ci daco take :) tak nejedz fliacky s kapustou nad macbookom ;)

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.