MacBook áno, alebo nie ????

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MacBook áno, alebo nie ????

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #56339
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    Vážený mekáči. Chcel by som poradiť ohľadom kúpy / nekúpy MacBooku. Mám záujem v blízkej dobe vymeniť doterajší notebook Asus za niečo iné. Jedna z možností je aj spomínaný MacBook s najnovsším procesorom Santa Rosa. Nakoľko sú u nás na Slovensku brutálne ceny týchto notebookov môžem ho mať z USA za 1049 USD ( normálna cena je 1299 USD – 250 USD dotácia pre študenta na kúpu notebooku ). Chcem ho používať na bežné aplikácie ako sú tabuľkové programy ( vo Windowse je to známy Excel ), na písanie dokumentov, občasné hranie ( aj keď som sa dozvedel že práve toto je dosť výrazná slabina MacBooku ), surfovanie na internete. Počas hľadaní info o tomto notebooku som našiel viacero negatívnych reakcií niektorých užívateľov a to na operačný systém ( jeho padanie, nestabilitu, zamŕzanie,….. ). Kedže chcem vedieť pred samotnou kúpou čo najviac informácií aj keď sú negatívneho charakteru prosím práve Vás majiteľov týchto skvostov o Vaše názory,…… veľmi mi tým pomôžete…..za čo Vám vopred ďakujem a prajem príjemný zbytok dňa. S pozdravom Marcel

    #117480
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    určite kúpiť.. osx nie je dokonalý sám o sebe.. ale oproti win Ti taký bude pripadať… nebudeš ľutovať.. na hry si môžeš nahodiť cez bootcamp alebo vmware fusion parallels windows… je ich niekoľko aj na mac.. ale macbook mi nepríde ako niečo na hry :) keď už tak macbook pro ten má samostatnú grafiku…
    ináč hneď v prvom slove mať chybu to by si nemusel … :)

    #117482
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    pre Tommy_Verceti: prepáč, ale napísal som to slengovo… :-) hranie hier je u mňa fakt len občasné ( pár dní za rok ), hlavne mi ide mať niečo viac ako notebook…..preto chcem zvoliť MacBook….. Aký je rozdiel u MacBooku s HDD 120 a 160 GB ? ( okrem kapacity HDD ), pretože sa mi zdá dosť veľa zaplatiť za 40 GB rozdiel naviac 7000 SKK….. Koľko RAMky je podľa teba potrebné pre čo najlepšiu prácu na MacBooku? Stačia 3 GB ???

    #117483
    Anathos
    Účastník (Participant)

    To sa tu uz riesilo ohladne rozdielu stredneho a posledneho cierneho modelu MB.

    Aspon podla mna tam je len ten 40GB rozdiel v HDD a farba. (i ked na benchmarkoch sa preukazal cierny rychlejsi v stotinach sekund, ale to snad nemusime brat ani k uvahu)

    Za tych 7000,- Sk si tam mozes rovno dokupit Western Digital 320GB disk a este ti aj 1000,- Sk zostane, ktorych si mozes neskor dolozit na 4GB RAMky, ktoru dostat do 3000,- Sk (Kingston).

    Pokial nie si zatazeny na ciernu farbu (nemyslim to rasovo), tak jednoznacne stredny model. ;)

    Onedlho ma byt vonku 500GB disk pre notebooky, takze mozeme ocakavat znizenie cien zase 320GB HDD a tak dalej…

    #117484
    Amarok
    Účastník (Participant)

    cieny je styl… ale uznavam ze keby som to mal z vlastneho platit tak ho asi nemam….
    Marcelík: ak nerobis v nejakom cade profesionalne tak ne mac OS najdes vsetko ako na win ale 100 krat lepsie a intuitivneisie:)

    #117497
    karci
    Účastník (Participant)

    ANO :)

    #117504
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    pre Anathos: dakujem za odpoved….pre MacBook sa rozhodujem aj pre jeho biely image….ktory je fantasticky, takze ciernu farbu nechcem ani vidiet, ale prave sa este rozhodujem, ze ked uz kupit MacBook, tak preco nie hned MacBook Pro… stoji viac prachov,…ale ma Expresscard slot, ktory vyuzijem na internet cez T-mobile…v priebehu tohoto pol roka pridu na trh dátové karty vo forme Expresscard slotu. Pokial dostam dobre premie, tak si urcite kupim MacBook Pro… uz sa neviem dockat..

    pre Amarok: takisto dakujem za odpoved….ja pracujem ako administrativno technicky manazer v jednej medzinarodnej firme…s grafikou nic nerobim..pouzivas programy z iWok? Ak ano, ako sa ti v nich pracuje?

    #117506
    dex
    Účastník (Participant)

    iWok Kena Homa je tou najlepšou pomôckou pre každého kuchára!

    #117507
    Amarok
    Účastník (Participant)

    ja osobne pouzivam microsoft office 2008… je to plne kompatibilne a ma to pekne uzivatelske prostredie… iwork som skusal…. robi sa v tom dobre ale je problem s kompatibilitou s officom.

    #117558
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    pre Amarok: prosim napis mi tvoj mail, chcem sa ta nieco opytat. diky

    #117561
    swarovski
    Účastník (Participant)

    to marcelik/ all: odkial mas info, ze zlava pre studentov v USA na MB je 250$. ja som si vzdy myslel, ze 100$. aj podla oficialnej apple stranky je to 100…

    mylim sa?

    #117573
    Amarok
    Účastník (Participant)

    moj mail je v zalozke… klikni si na moje meno

    #117575
    Marcelík
    Účastník (Participant)

    pre swarovski: tych 250 USD mi napísal známy z USA, takže neviem odkiaľ má takúto informáciu, ale keď to bude aj tých 100 USD tak mi to pomôže a MacBook ma výjde oveľa lacnejšie ako tu na Slovensku, akurát budem mať US klávesnicu…. .

    #119972
    Fiko
    Účastník (Participant)

    Tiez by som chcel vymenit svoj stary notebook za novy. Mam velku dilemu, ci kupit MacBook alebo radsej Sony Vaio, Toshibu, Dell… Na notebooku vacsinou robim len nenarocne veci ako filmy, hudba, icq, internet, Word. MacBook sa mi celkovo pozdava, dizajnovo aj po kazdej stranke. Len rozmyslam, ci si kupit MacBook (konkretne tento http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp?skuId=8703469&type=product&id=1199495905480), alebo si za tie prachy kupit notebook inej znacky s lepsimi parametrami.

    #119975
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Fiko tazko ti v tomto poradit – pre kupu konkretneho pocitaca sa musi kazdy rozhodnut sam – len ty vies co skutocne potrebujes, chces…
    Mozme ti len poradit v inych veciach ako napriklad ze na to na co pises ze ho chces pouzivat je do dostatocne vykonny book aj na viac.
    Dalsia vec je Mac OS – “najlepsi operacny system na svete” ako hlasa reklama :-) – mne osobne ucaroval a ma kopu prednosti oproti Windows no poznam par ludi co su proste zufali ked na nom robia a to su ludia z oblasti IT – nie kazdemu musi sadnut najme po rokoch stravenych na oknach. Pre hovori jednotny vzhlad aplikacii, sprava pamati, bezpecnost, celkove user friendly prostredie la Apple a pod.
    Co sa tyka cien tak neverim ze minimalne dve z tych znaciek maju nejake vyrazne lepsie ceny u porovnatelneho notebooku – Vaio su pekne stroje ale podla mna hodne predrazene, Dell tiez nie je nejaka lacna zalezitost a Toshibu nepoznam.
    Fakt je za rovnaky peniaz mozes mat PC rovnakych parametrov + nieco naviac (vacsi display, vacsie rozlisenie, snimacka otlackov prstov, pci express slot a pod.). A tu musia zavazit tvoje priority co potrebujes a chces. Ja napriklad budem zrejme v najblizsej dobe nuteny kupit novy pocitac kedze moje 5 rocne PC sa mi rozpada a rozhodol som sa kvoli skole pre notebook – nieco male, spolahlive a dostatocne vykonne – s takymito poziadavkami som nasiel len par notebookov (zvazoval som ako ty Sony a este IBM (lenovo) ) no moja poziadavka na display okolo 14″ to dost zuzila – 15″ su uz dost velke stroje na kazdodenne nosenie (aj ked ako moj kamarat vravi – “ziadny notebook nie je dostatocne lahky ked ho mas stale so sebou nosit”) a 12, 11″ su na moj zrak primale. Takze som nakoniec skoncil u Macbooku aj ked som sa obzeral aj ku Pro modelu ale cena uz bola nikde inde a predsa uz len to je vacsi notebook a jeho vykon by som zrejme ani nevyuzil. U mna aj velmi zavazil prave Mac OS ktory je “bohuzial” viazany na Mac pocitace.
    Tazke znova – vsetko to je o tvojich prioritach.

    #119983
    petokiso
    Účastník (Participant)

    taká malá otazka:je Mac OS aj v slovenčine/čestine?

    #119984
    mrzo
    Účastník (Participant)

    oficialne nie – ale je do neho cestina na zevraj docela dobrej urovni, profesionalne robena – ponukaju ju aj predajcovia Macov

    #119985
    Fiko
    Účastník (Participant)

    Este dodam, ze som dost zvyknuty na Windows, pouzivam ho roky. Ale myslim, ze by nebol problem si zvyknut na Leoparda :) Pre mna je asi najdolezitejsie icq a internet :D Dost dolezity je ale pre mna Word, kedze casto pisem seminarky do skoly atd. Ten Boot Camp je obsiahnuty v Leopardovi, alebo sa musi samostatne dokupit? A s Boot Campom mozem normalne nainstalovat plnohodnotny Windows a pri bootovani si vyberem OS, ktory chcem pouzivat? Na MacBooku by mi chybal PCMCIA slot, lebo som si kupil externu antenu na wifi a s nou som chytil signal naozaj vsade.

    #119988
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Internet aj ICQ niesu problem :-), Word je aj pre Mac, Boot Camp je sucastou Leoparda a ano nabootuje nativne na tom stroji a mozes si pri boote vybrat do ktoreho OS sa ma nabootovat, dalsia moznost je pustit Windows cez Parallels alebo WMware a na to co ty pises ze budes robit by to bolo mozno lepsie riesenie len by si musel jeden alebo druhy program kupit – ak ti chyba PCMCIA bohuzial… v Macbooku nie je -mozno existuju nejake riesenia cez USB alebo USB wifi ale to uz su dalsie komplikaie a naklady…

    #120023
    Fiko
    Účastník (Participant)

    Teraz mam zase asi najvacsiu dilemu :D Biely alebo cierny MacBook? MacBook alebo MacBook Pro 15″? Povodne som chcel cierny MB ale neviem neviem… S tou uhloprieckou tiez rozmyslam kua.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.