MacBook Air – pár dotazů

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MacBook Air – pár dotazů

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #58709
    Zedjunior
    Účastník (Participant)

    Dobrý den,

    mám na srdci pár dotazů ohledně MacBook Air. Váhám mezi Air a MacBookem, Pro je moc velký a iMac nepřenosný. Chtěl bych ho jako student do školy na psaní poznámek, stahování a následné upravování fotek (viz. bod 2). Přičemž doma bych ho nejspíše používal jako primární počítač na prohlížení internetu, emailu a práci s PhotoShopem (viz. bod 1). Velikost displeje mě netrápí, připojoval bych si ho k velkému monitoru. Líbí se mi zejména jeho váha a velký multitouch trackpad.

    1) Často používám Adobe PhotoShop CS3 k tvorbě grafických návrhů webů a obávám se, že nepoběží úplně plynule jak bych si představoval. Momentálně používám PhotoShop na starém PC a zde se často seká, běží pomalu, atp. Mám procesor AMD Athlon 2000XP+, 1.68Ghz který je sice na tom skoro stejně v frekvenci jako Air, ale myslím že je nesrovnatelný s dvoujádrovým novým Intelem. A co InDesign a Illustrator?

    2) Občas fotografuji do RAWu (6-12MB/fotka) a chtěl bych aby práce s nimi byla plynulá (Lightroom/Aperture) stejně jako jejich prohlížení. Předpokládám, že u JPEGu je tomu tak normálně a vše běží rychle.

    3) Jak je to s rychlostí systému? Určitě na tom asi nebude stejně jako MacBook/Pro, ale chci něco co poběží svižně: klepnu na ikonu a jsem tam hned, nechci čekat, s tím jsem se u Windows natrápil dost a stačilo mi to.

    4) Mohu používat bezdrátově mechaniku co mám v PC? (zápis/čtení)

    Děkuji za odpovědi, přeji pěkný den!

    #131319
    dex
    Účastník (Participant)

    1) Nepochybujem, že Photoshop pôjde v pohodičke.
    2) Ani toho sa neobávam, “bottleneck” je v tomto prípade v harddisku.
    3) Nespozoruješ žiadne spomalenie, opäť je “bottleneck” rýchlosť HDD.
    4) Môžeš! (Ak sa ukrutne nemýlim.)

    #131320
    nubeek
    Účastník (Participant)

    ved tu nie je co riesit. pozri si parametre vsetkych macov. ja mam mbp 15 okrem ineho hh a nemozem si stazovat. ohladom velkosti a vahy. myslim ze je to uplne v poriadku.

    air by som si nekupil, jedine ak kvoli tej vahe a jeho uzastnej hrubke. inak je velmi slaby. na pracu s photoshopom odporucam mbp. ale ak ti vadi jeho velkost a cena, tak ako uplne super moznost by som ti odporucal obycajny mb.

    uzasna cena, a ma skvele parametre,az na ten display. ale pobezi ti na nom vsetko. sekania sa az tak neboj. psko bolo napr. vyvijane na apploch :P. takze ten ti pobezi.

    zaver? .. kup si macbook pro. ak nie ten, tak macbook .. air nedoporucujem. :) tot vsjo

    #131323
    wbear6
    Účastník (Participant)

    3. “klepnu na ikonu a jsem tam hned” – takymto sposobom ti pojdu vsetky iaplikacie :D ale asi si predsalen na nieco narocnejsie par sekund budes musiet pockat.

    4. jasne ze cez wifi mozes ak ti nebude vadit ta “zavratna” rychlost a hlavne odozva

    A macbook air ma 1,6ghz procak ale kvoli prehrievaniu je skoro stale podtaktovany. Na plnych 1,6 ghz a 100% zatazeny vydrzi podla testu az celych 60sekund a potom sa prehreje a musi sa podtaktovat.

    Air je skor hracka ako pracovny nastroj. Radsej kup MB / MBP.

    #131327
    iwans
    Účastník (Participant)

    Ak to neponahla, ocakavany novy Macbook, po novom v hlinikovom obale, s lepsou integrovanou grafikou atd., by mohol byt vhodnym kompromisom. Takisto sa snad skoro dockame noveho Macbook-u pro, pri ktorom sa predpoklada novy, velky multitouch trackpad a klavesnica ako v Macbook Air… Tiez cakam, kedze ma to az tak netlaci…

    #131328
    Zedjunior
    Účastník (Participant)

    Zatím děkuji za Vaše příspěvky, uvidím co bude devátého představeno. Pokud by měl zůstat MacBook stejný (bez multitouch trackpadu, atp.), pořídím si Air.

    #131329
    titinius
    Účastník (Participant)

    no dovolim si silno nesuhlasit s tym ze Air sa prehreje po 60sekundach, mam ho sice len tyzden (1.8GHz SSD) ale neprehrial sa mi este ani raz, jasne ze s nim nesmies pracovat pod perinou.
    Pouzivam ho na preliadanie fotiek, video, internet, atd,

    ikony reaguju OKAMZITE

    a co sa tyka tahania udajov z CD, tak to som este neskusal, aj ked mam doma este 2 desktopy a jeden XP notebook kvalitny, ale tahal som cez wifi zdielane udaje a bezalo to dost slusne , a to tie ostatne Win pocitace nemaju “n” wifinu, a ani router nie, takze ak by sa vybavili ostatne stroje n-kovou wifinou tak neni absolutne problem si dovolim tvrdit,,,!!!

    #131344
    pt
    Účastník (Participant)

    ja mam mba 1.6/80. Pouzivam ho vylucne na prehliadanie netu a písanie, iba ako druhy povitac doma. nikdy som s ním nerobil žiadne strihania videa a podobne. Mam v nom ešte natahane foto , nema žiadne problemy pri ich tvaraní a to sú v plnej kvalite.
    Jediny problem je , že pri prehravani videa hreje a potom hučí ventilator ako blazon. Najpatrnejšie je to vtedy, ked je zapojeny na el. siet. pri surfovani sa nikdy ventilator nespustil a ani by som nevedel, že tam je namontovany.

    Inak som s tým spokojny, možno niektoré velké subory (excelovske tabulky s oolo 1500 riadkami) otvaral dlhšie, ale nie je to nič dramaticke, žiadne minuty, max. par sekund.

    #131350
    ivlado
    Účastník (Participant)

    Len by som podotkol že MBA môže mať s Aperture problém,nakoľko je ramka obmedzená na mac mini 1,66 s 2GB RAM šiel veľmi lenivo,.. , photoshop bude bežať v pohode pokiaľ nepôjde o extrémne veľké súbory.

    #131353
    pepa007
    Účastník (Participant)

    já mám Air a používám ho jako primární a jedinej počítač. Zvládá všechno naprosto pohodlně, používám ho na věci typu email, internet, psaní, úpravy fotek a videí svých dětí a na svoje amatérský programování v ruby on rails. tohle všechno zvládá bez problémů. photoshop nevím, ale fireworks mi běží krásně. multitouchpad je geniální, vždycky zuřím když teď sáhnu na jinej noťas kterej má klasicekj touchpad velikosti 4x4cm :-) displej je naprosto božskej.

    co se týče přenosnosti a “pohotovosti” k použití tak je Air absolutně nedostižnej. fakt je superlehkej a supermalej, ale má geniální klávesnici a 13 displej mi padne jak ulitej (trochu jsem se ho bál protože jsem byl zvyklej na 15 a víc). jo a má hodně solidní výdrž baterky – při běžným surfování po netu nebo psaní dokumentů tak kolem 4 hodin, při sledování videa samozřejmě míň.

    nevýhody:

    1. hřeje. přímo brutálně peče, hlavně když běží video. ale na klíně se udržet v pohodě dá :-) narozdíl od jiných uživatelů jsem nikdy nepozoroval nějakou zvýšenou hlučnost větráčku, podle mě to trochu přehánějí. nepamatuju si že bych ten větráček někdy slyšel, kromě případů kdy si ho k sobě otočím větracím otvorem. proti jakýmukoliv jinýmu notebooku bych řekl že je naopak supertichej.

    2. trochu nešikovný je, že ten case je kovovej a má celkem ostrý hrany, takže když pracuju dlouho a jezdím zápěstím po té hraně tak to už začíná trochu řezat. ale do krve to nikdy nešlo :-)

    3. blbý je že větrací otvory jsou v podstatě zespodu – na zadním kraji kde se ten spodek trochu zvedá. když noťas stojí na stole tak je to v pohodě, ale když s ním sedím třeba večer v posteli a mám ho položenej na peřině, tak vlastně nemá šanci dýchat

    4. 80gb disk fakt není moc – teda stačil mi na cokoliv dokud jsem si nepořídil HD videokameru a tam jsou ty videa přecejen už poněkud větší :-) takže plánuju v blízké době time capsule :-)

    #131363
    lre
    Účastník (Participant)

    suhlasim s Pepom007

    mam mba 1,6 80GB HD plus TC 500 GB, podla mna je mba do skoly ako stvoreny niet lepsej masiny.
    Avsak na photoshop by som bral MB.

    dalsia vec ktora sa mi nepaci na mba. Ked pripojim akekolvek externe zariadenie hlavne monitor zacne sa prehrievat a samozrejme baterka ide dole ak ho dam na nabijacku neustale ide ventilator na 6k otackach ten zvuk sa mi zda rusivy.

    Ak by som sa teraz rozhodoval spravil by som to takto:
    variant 1. mba + mini
    variant 2. mb /ale pockal by som ak je moznost mat hlinikove telo toto by som za nic na svete nemenil, okrem funkcnosti je to velmi sexi/

    to pepa: tu tc vrelo odporucam, ale treba sa pripravit na to ze toto zariadenie je trocha tamagochi a tiez sa pekne hreje

    #131539
    Zedjunior
    Účastník (Participant)

    Děkuji za komentáře, pořídím si Air. Na keynote se nic nového s MacBookem nedělo :)

    #131541
    titinius
    Účastník (Participant)

    a zabudli ste, ze na MBA sa brutalne balia baby :D:D:D hhh

    mne na 100% vyhovuje,, mozno aj preto ze mame doma este dalsie 3 PC, takze ho mam cisto na skolu a na surfovanie v obyvacke (kde som aj teraz) a ficim na wifi, dalej si ho beriem pravidelne aj na zachod :D hhh
    takze fakt 130% spokojnost :D a to mam “len” 64Gb SSD a nechyba mi viac miesta, a ked bude tak dokupim nejaky stylovy externy na USB, cisto len na skopirovanie filmu do MBA a pozeram (na prednaske , vo vlaku, v aute,…)

    jedine co mi teraz chyba je mobile ME, kedze uz mam aj Touch a iPhone 3G, :D:D:D:D
    stal sa zomna apple maniak :)

    ale musim povedat, ze vzdy som vyberal len tak aby mi to vyhovovalo ohladom na to co robim a ako to robim, nebolo to slepe “trendy” nakupovanie Apple !

    #131554
    dex
    Účastník (Participant)

    titinius – nebolo, ale už je :D:D:D

    #131653
    titinius
    Účastník (Participant)

    Prosim Vas, potrebujem vediet ako presne postupovat ked chcem urobit zdielanu DVD romku z XP pre MBA,
    lebo to neviem nijako rozbehat, a malo by to ist podla slubov :)

    ide mi jedine opravovat alebo preinstalovat OS X, ale to nechcem, ja chcem instalovat ine programy, alebo skopirovat fotky, atd atd,,,

    ako to spravit, je tu niekdo komu sa to uz realne podarilo ? dikes

    #131656
    pepa007
    Účastník (Participant)

    máš vyplej firewall na těch XP? někde jsem čet že přes něj se nedostaneš, ale osobní zkušenost nemám

    #131662
    titinius
    Účastník (Participant)

    mno to je dobry napad skusim, dik

    a este jedna vec, na starom notebooku (XP) som mal iTunes a aj par zakupenych piesni a videi, dokonca som to aj zalohoval na DVD (po odporucani iTunes) a hned na to mi ukradli notebook (na intraku, pred letom) a teraz som to DVD skopiroval do MBA, a aj som to presunul do iTunes 8, ale nevyskocila mi tam polozka “purchased” preco ? a ako to spravit tak aby to slapalo ? chcel by som si urobit zvonenia do iPhone z nich. DIK

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.