Kontrola Rýchlosti Internetového Pripojenia

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Kontrola Rýchlosti Internetového Pripojenia

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Autor
    Príspevky
  • #98744
    TomasPB
    Účastník (Participant)

    Zdravím.

    Nedávno som si od miestneho providera nechal zriadiť internet. (Optický Internet). Prišli, namontovali, nainštalovali.
    Objednal som si u nich NAJVYŠŠÍ variant RAPID, kde sľubovali maximálnu (Viem že je to len teoretická) rýchlosť 60Mbit/s na Download a 60Mbit/s na Upload.

    Problém je v tom, že keď som toto pripojenie kontroloval cez internet na rôznych internetových stránkach ktoré sa tomu zaoberajú tak namerané hodnoty sa mi akosi moc odchyľujú od tých 60Mbit/s. Moje výsledky boli na 85% len niekde 16-30Mbit/s na Downloade a 36-50Mbit/s na Uploade.
    Upload by bol aj docela v pohode ale zaráža ma ten Download. Je to úplne málo oproti tomu čo som si objednal. Sľubovali mi štandartnú rýchlosť cca 50-55Mbit/s na Downloade aj Uploade.

    Áno je pravda že sem tam mi download vyskočil na 40-50Mbit/s ale asi iba 2 merania z 30tich.

    Skúšal som tieto stránky:
    http://www.speedtest.net/
    http://www.dsl.sk/speedmeter.php
    http://www.dsl.cz/mereni-rychlosti
    http://www.e-go.sk/speedmeter-test-rychlosti-pripojenia/
    http://www.telekom.sk/osobne/pomoc-a-podpora/speedmeter/

    Pri sťahovaní FILMU cez nelimitovaný PREMIUM účet na ulozto.sk alebo stiahnito.sk je štandartná rýchlosť downloadu 800KB/s až 2MB/s.
    Nieje to zlé ale pri sľubovaných 50-55Mbit/s by to malo byť niekde na 6,25- 6,85MB/s čo je výrazný rozdiel.

    1.) Preto by som sa Vás chcel spýtať či ste mali nejakú podobnú skúsenosť a ak áno tak či sa Vám ju nejako podarilo vyriešiť.
    2.) Poznáte nejakú aplikáciu, program do PC alebo Macu (Najlepšie FREE) čo by mi 100% zmerala rýchlosť internetového pripojenia? Lebo neviem či sú tie internetové merače 100%ne.
    3.) Neviete kde by mohol byť problém?

    Moje pripojenie je: Optický kábel –> Optický prevodník –> TP Link–> Router –> PC (Pripojenie káblom nie cez WiFi)

    Ďakujem za všetky reakcie, nápady, riešenia…

    #377074
    Maťo_11
    Účastník (Participant)

    Skús nejaký torrent (napr. Ubuntu) a nastav – Preferences – BitTorrent – Connections a Global limit aj Per torrent daj napríklad 1000.

    #377076
    igino
    Účastník (Participant)

    speedtest.net funguje spoľahlivo a meria relatívne presné hodnoty. Vec sa má tak, že nesmieš posudzovať rýchlosť pripojenia podľa toho ako rýchlo sa ti sťahuje film. Ak je to z torrentov, od niekiaľ z webových serverov a pod. musel by byť aj na druhej strane rovnako rýchly upload, aby si ty dosiahol download. Tie max. rýchlosti dosiahneš pri sťahovaní napr. inštalačného programu nejakej firmy, ktorá má aj veľmi rýchle pripojenie.
    EDIT: Táto poznámka je úplne mimo, tak čítať nemusíte. Dosť sa bavím na reklamách firiem, ktoré pripojenie ponúkajú. “Najrýchlejší internet s pripojením až 160MB/s……” a podobne. Načo mi to je?

    #377080
    raul
    Moderátor

    igino: ked ti pride navsteva, velka rodina, tak 50ludi, tak ti to bude malo :)

    tomas: kolko platis za to pripojenie? Dost zaujimave rychlosti :) Na tvojom mieste by som ale kontaktoval providera…

    #377081
    igino
    Účastník (Participant)

    raul: asi som starý, ale ja na návštevy nechodím preto, aby som sa hneď po privítaní a vyfasovaní kávy zavesil na net a stal sa slepým a hluchým, čiže niečím podobným ako ľudia bežne sediaci v dnešnej dobe v kaviarňach. A keby aj XY ľudí prišlo, tých mojich, mimochodom tiež zbytočných, 30MB/s od T-comu mi viac než stačí. Hádam si ku mne niekto nepríde sťahovať niečo z torrentov len kvôli rýchlemu netu. Aj tak mám pripojených denne 10 zariadení v domácnosti a to už ani nepovažujem za zbytočné, ako už skôr za choré! :-(

    #377113
    TomasPB
    Účastník (Participant)

    RAUL: Platím 17€/mesiac. Providera som už kontaktoval a vykonali merania z ich ústredia a povedali mi že je všetko v poriadku a navigoval ma na merania v mojom PC. Pri tích meraniach na ich Speedtestery mi vyšli hodnoty 13Mbit/s (Download) a 42Mbit/s (Uplaod). 2x po sebe. Na to mi odpovedal – ,,Zaujímavé hodnoty”.
    Tak ma navigoval na ten speedtester od Telekomu a tam mi nameralo 32Mbit/s (Down) a 51Mbit/s (Up).
    Na to odpovedal: ,,Vidíte, to záleží aj od speedtesteru”. Na to som si pomyslel, no však určite keby mi ukázalo nizke na Telekomteste a vysoké na ich tak povie zas to čo jemu vyhovuje. Ale aj tak 32Mbit/s je dosť málo oproti tomu za čo si platím.

    Preto by som chcel nejaký program, ktorý by mi zmeral to pripojenie priamo v PC a nie cez stránku. Niečo 100%ne.

    IGINO: Ten download je s prémiových účtov kde rýchlosti niesu limitované. Kamarátovi to z Premium na Uloz.to sťahuje 6MB/s a má tiež 60Mbit pripojenie. Ale od iného providera.

    #377115
    TomasPB
    Účastník (Participant)

    Pche… Čim ďalej tým lepšie… http://prntscr.com/2psacz

    dal som teraz ťahať 700MB film.. ťahá mi 400KB/s 23minút… Pohybuje sa to 200-500KB/s.

    Z PRÉMIUM ÚČTU.

    #377122
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    vymen router na skusku alebo zmen nastavenia. ja mam od lokalneho providera 100/100, ked mi prisli namontovat net a skusili sme pripojenie na mojej starej time capsule a 5GHz domacej wifi tak aj montery sa cudovali ako to slape. ich skusenosti su take ze ludia si aj zaplatia 100/100 ale doma im router zvlada maximalne 12mb.

    cez den mi to v pohode dava 90mb, vecer ked je linka vytazena tak to ide samozrejme horsie. napr 40-60.

    edit: terajsie vecerne meranie http://www.speedtest.net/result/3285195951.png

    #377145
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Faktom je ze speedtest.net je dost presny. Mozes skusit este stiahnut a odsledovat rychlost stahovania na nejakej oficialnej stranke distibucii linuxu, napr. Ubuntu. Tie mi vzdy povedali presnejsie aku linku na mna usil moj inet provider.
    Bohuzial niektori provideri v snahe predat svoj produkt zavadzaju az sa z bilboardov prasi.
    Jednemu takemu ktoremu som sa upisal na 2 roky a deklaroval mi 100Mbit linku, samozrejme realne merania sa totalne minuli s cislami uvadzanymi v reklame a zmluve som vyvolaval dennodenne az si ma s bolestami hlav pohadzovali na hotline medzi sebou.
    Po miliontom hovore sa jeden brigadnik prekecol ze na mojej ulici ci v mojej oblasti je agregacia a ze vysledky mojich merani a realnych cisiel downoladu su zavisle na chorobnych stahovacov v mojom okoli a situacia po “polnoci” by sa mala rapidne zlepsit. Samozrejme ak pojdu poslusne v stanoveny cas chrapat a nebudu stahovat sucasne XY suborov z torrentov.
    Najlepsie na tom bolo ze som prechadzal z pomalsej linky na rychlejsiu, platil som o polovicu sumy viac ako dovtedy ale realne rychlosti klesli o viac ako tu polovicu o ktoru som im za tu linku platil.
    Po 699 dnoch pouzivania ich sluzieb som podal vypoved zmluvy a dufam ze neskrachujem na palive ked budem ich pobocku obchadzat megaobklukou.

    Zisti si ci tvoj provider nezriadil v tvojom okoli zdielanu linku, agregaciu, cize urcitu rychlost linky nazdielanu na urcity pocet uzivatelov.

    #377152
    iTuxx
    Moderátor

    chlapci, chcel by som mat tieto problemy. Ja mam 10Mbit linku za 24€ mesacne a som rad ked mi ide net cely den bez vypadku, cize take meranie, ci mam naozaj 10Mbit ani neskusam. Som vdacny, ked mam nizky ping a stabilne pripojenie. Posrany telekom. Hlavne ze tablet za 1€ by mi davali, ked sa upisem na dalsie 2 roky. Nech si ho strcia do svojho anusu. Ja potrebujem spolahlivy konekt. Preto v maji, ked zmluva s diablom pada, skusim DSL od Orange, nech mozem nadavat na obidvoch. Aspon je o 8€ mesacne lacnejsi.

    #377155
    bawy
    Moderátor

    Inak musím smutne skonštatovať, že WIFI cez bootcamp mi dáva 6MB/s a Mac OS mi vytiahne nanajvýš 4-4,2MB/s
    To isté pozorujem už cca 6 rokov (3rôzne macbooky, 2 rôzne airport express a 4 OS od Leoparda po Mavericks)..

    #377156
    M@thew
    Účastník (Participant)

    Máme linku 250Mbit/s za 13€(namerane mám ~260Mbit/s)

    Teraz k téme… Čo za “zariadenie” je to TP-Link(myslím označenie)?
    1. zapoj ethernet priamo do “zariadenia TP-Link” a meraj -> ftp://ftp.cvut.cz/centos/6.5/isos/x86_64/CentOS-6.5-x86_64-LiveDVD.iso či ftp://ftp.antik.sk/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-7.3.0-amd64-CD-1.iso . Napíš rychlosti
    2. zapoj ethernet priamo do routra a opakuj merania.
    3. čo más za router?
    4. dôležitý je server, ktorý vybereš pri meraní na speedteste (najlepšie a najpresnejšie mi pripadá drei.at

    Rýchlosti sú podobné aj na macu a PC? QoS si nahodou nenastavoval? :D

    @Ma’to_11
    “Skús nejaký torrent (napr. Ubuntu) a nastav – Preferences – BitTorrent – Connections a Global limit aj Per torrent daj napríklad 1000.” Toto keď spraví tak ten router “zhorí”. Daj link na komerčný router čo to dokáže :D


    @igino
    p2p,kvalitný router napr Cisco a ideš. Blu-ray mám stiahnutý počas nočného “kuchynského záťahu”.
    btw je rozdiel Mb/s a MB/s.

    #377170
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    iTuxx: len ten prechod do orange prosim nerob. Totizto aj ten orange ide cez linku telekom. Ziadne nove kable ti nepridu natiahnut. Nemysli si.

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.