je v pohode keď nabíjam iPhone nabíjačkou od ipadu?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: iPad, iPhone, iPod, iTunes je v pohode keď nabíjam iPhone nabíjačkou od ipadu?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 29 )
  • Autor
    Príspevky
  • #98225
    Šady
    Účastník (Participant)

    kupil som iphone z ameriky a riešim či mam kupovať novy adapter alebo stači ten velky od ipadu samozrejme že mam strach ci to menmože iphonu nejak poškodiť skuste mi to niekto vysvetliť že co s tym ?

    #375139
    marianlapos
    Účastník (Participant)

    No to by aj mňa zaujímalo …

    #375147
    mork4
    Účastník (Participant)

    hej je to v pohode, na nabijacke staci aby mala taku istu voltaz, potom tam je prud a ten hovori o tom ako rychlo sa telefon nabije

    #375148
    iTuxx
    Moderátor

    alebo ako rychlo da baterku do smutku. Cim je nabka silnejsia, tym jej to viac skodi.

    #375151
    Rychlik
    Účastník (Participant)

    iTuxx poznas ohmov zakon ? ak ma nabijacka tu istu voltaz 5V +-5% ale moze davat vacsi prud, to neznamena ze ho aj dava… iPhone si “zoberie” max 1A.. to ze je na nabijacke pisane 2A neznamena ze ich aj dava… I(prud)=U(napatie na vystupe nabijacky)/R (odpor na vnutornych/nabijacich obvodoch baterie). Hodnota na nabijacke je MAX hodnota ktoru nabijacka je schopna dodat… :)

    #375155
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Ohmov zakon sice poznas ale pravdu nemas. Nabijaci prud ktory si vseobecne bateria zo zdroja “vypyta” je zavisly od vnutorneho odporu baterie vo vybitom stave a od jej skutocnej kapacity.
    Kedze jej odpor nepozname pretoze sme ho nemerali, nemozme potrvrdit aky skutocny prud nou bude prechadzat tesne po pripojeni nabijacky.
    Napokon staci si pozriet par for kde uzivatelia nabijaju iphony 12W nabijackami z iPadu a kazdy z nich tvrdi ze nabijanie trva podstatne rychlejsie.

    #375160
    Rychlik
    Účastník (Participant)

    prepac ale ty si naozaj myslis ze z nabijacky to ide hned do baterie? ak hej tak si na omyle, pretoze Li-ion a Li-pol baterie sa nabijaju napatim 4.2V(nabijacie napatie) a nominalne napatie maju 3.7;3.6V…. skus nabijat Li-ion clanok 5V a uvidime co ti to spravi… tato logika nabijacich obvodov ma viac funkcii… ako napriklad strazit bateriu proti prebitiu,prepetieu a samozrejme prudovy chranic… tak isto ti nedovoli vybit bateriu pod urcitu hodnotu…

    oficialne stanovisko Applu znie: While these USB power adapters are designed for use with iPad or iPad mini, you can charge all iPhone and iPod models by connecting them with either a Lightning to USB Cable or a 30-pin to USB Cable.

    zdroj: http://support.apple.com/kb/HT4327

    #375161
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Samozrejme ze o obvodoch a ich funkciach viem a vobec sa mi nechce pokracovat vo flame takze len skratene:

    Ked nabijes iphone s 5W nabijackou za 2 hodiny alebo s 10W nabijackou za hodinu, v com myslis ze bude rozdiel?
    Presne tak, v nabijacom prude. Vazne si precitaj nejake fora a skusenosti s nabijanim iphonov s 10W nabijackami.
    Pre zakladatela temy : Pouzitim nabijacky z iPadu skracujes cas nabijania iphonu ale aj zivotnost baterie

    #375163
    Rychlik
    Účastník (Participant)

    to je dobre ze vies… pretoze aj ja viem… :) prispevok vyssie som postol link kde sa JASNE pise ze s nabijackou od iPadu(akoukolvek) sa moze nabijat iPhone, iPod.. Ale ak si mudrejsi ako Apple a nemas na to padne argumenty tak dobre… :) problematikou nabijania/ vybijania Li-ion baterii som sa venoval cca rok na SOCke.. ak by si vedel o obvodoch tak by si vedel ze 100% stabilizovany zdroj neexistuje… preto 1A nabijacka nikdy neda na vystupe 1A… straty mozu byt kludne aj 10% co hra v prospech iPad nabijacky ktora da 1A bez akehokolvek problemu (kedze je schopna dodat 2A + straty samozrejme…) preto je nabijanie s iPad nabijackou rychlejsie.. ale urcite nie o polovicny cas… keby nabijanie s nou nebolo bezpecne tak to napise aj sam Apple ale on pise na svojej support stranke presny opak… Takze odpoved na Šady-ho otazku: ano, ak je original k iPadu, kludne ju mozes pouzit aj k iPhonu… znizenie kapacity je neopodstatnene pretoze plati:

    “Baterie stárne, tedy ztrácí maximální kapacitu nehledě na to, jestli je nebo není používána (již od výroby). Rychlost tohoto stárnutí se zvyšuje s vyšší teplotou, vyšším stavem nabití, a vyšším vybíjecím proudem/zatížením.”

    a preto je jedno aku nabijacku pouzijes… ubytok kapacity bude rovnaky +- max 5-10% ktore pokryvaju straty na 5W nabijacke… ale to je irelevantne pretoze potom by ti museli radit nabijanie cez USB – PC ktory dava este mensi prud a tym padom by sa mala menej nicit bateria – blbost lebo je to v rozmedzi kde sa bateria moze nabijat tak aj jako 1A…

    #375166
    iTuxx
    Moderátor

    Ak planujes pouzivat iPhone 1, max 2 roky, tak je to mozno zanedbatelne, ale aj napriek tomu co pises, silnejsia nabka proste bateriam skodi. Co sa tyka bezpecnosti, bateria z toho nevybuchne, preto Apple hovori ze je bezpecne pouzivat nabky medzi sebou navzajom, ale o zivotnosti nehovori (preco by mal, aspon to nuti zakaznikov kupovat nove zariadenia, pretoze tie zacnu mat s bateriami problemy az davno po zarucnej dobe).

    Ja moj iPhone nabijam 5W nabkou, ale iPad mini, ku ktoremu bola tiez, nabijam 12W. Aby som na nabitie cakal 8 hodin je nemyslitelne.

    #375167
    Rychlik
    Účastník (Participant)

    mozete prosim uz konecne dat aj nejaky dokaz, link alebo nieco podobne ? myslite ze bateria v iPhone by vydrzala 2A(?!) Jakych 8 hodin na nabitie iPadu Mini ? nebyvas nahodou v paralelnom vesmire kde funguju fyzikalne zakony uplne inak ako tuna ? ja mam Miniho.. 5W Apple nabijacku a nabijam z 5%-100% za menej ako 4 hodiny… odkial preboha cerpas informacie a vymyslas si tie nezmyselne cisla…. asi stale nechapes ze v iPhone nabijacke neprechadza ani ten 1A… to je tam len preto keby ho maximalne vystavujes aby este stihalo dobijat aj bateriu aj napajat telefon… uz chapes alebo sa stale nechytas?

    #375169
    Šady
    Účastník (Participant)

    ok dakujem vam za nazor je to pre mňa velka pomoc

    #375170
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    1.) Nikde netvrdim ze sa s 10W nabijackou neda iphone nabijat, prave naopak a Apple to tvrdi v tom linku tiez takze neviem co tu splietas :-)
    2.)Polovicny cas nabijania som treskol pre obraznost co sa dalo z toho podania aj vycitat
    3.)Zacinas tvrdit ze “preto je nabijanie s iPad nabijackou rychlejsie..”, co si ale v tvojom prvom prispevku razantne popieral a co som naozaj rad ze si sa dozvedel nieco nove
    4.)Kazda bateria a nielen Li-Ion ma doporuceny nabijaci prud kedy je pri nom len minimalne ovplyvnena celkova zivotnost a kapacita.
    Vyraznym prekracovanim tohoto prudu co je v pripade iPad nabijacky skoro dvojnasobne sa zivotnost baterie skracuje ci uz prakticky alebo teoreticky.
    Mas pravdu v tom ze zalezi aj na veku baterie a hlavne Li-Ion ktora starne skor chemicky ako vybijacimi cyklami ale ked budes nabijat kazdy den skoro 2-amperovym prudom baterku ku ktorej bola dimenzovana nabijacka s 1 amperom tak ti garantujem ze jej zivotnost ovplyvnis.
    A napokon dalsim faktorom ktory sa musi vziat do uvahy je kapacita baterie. Taka telefonna minibaterocka s kapacitou cca. 1500 mAh urcite tazsie pociti dosledok nabijacieho prudu 2A ako jej kolegyna s kapacitou 5000 mAh ktora sa takemu prudu len zasmeje.
    Fajn, napisali sme si kazdy svoje a uz len dodam ze nazdravie :-)

    #375177
    Rychlik
    Účastník (Participant)

    nema sa tu vyznam hadat… keby mam doma iPad nabijacku hned zoberem multimeter a premeram to… lebo ako som uz pisal, neverim tomu ze pri nabijani iPhonu pomocou iPad nabijacky presiahne prud hodnotu 1A… podla mna by iPhone zhorel, pretoze vnutorne obvody su navrhnute na max 1A pri 5V… preto by som naozaj rad videl ludi ktorym po 1-2 rokoch odisla baterka preto, lebo pouzivali iPad nabijacku… a posledne co chcem zdoraznit v samotnom iPhone sa nachadza logicky nabijaci obvod ktory by tomu mal branit.. prilis vysokemu prudu… pri bateriach v telefone by nemal presiahnut prud 1,5A a my tu hovorime o prude cez 2A (pri zmienenych 4.2V) co si myslim ze je kriticke pre samotnu bateriu, nehovoriac o spojoch a suciastkach na doske… preto neverim ze to zo strany Apple nie je vyriesene a dochadza k tak drastickemu nabijaniu…

    edit: dokonca si dovolim tvrdit ze iPad nabijacka PREDLZUJE zivotnost baterie… Preco ? je to jednoduche… ako vieme z elektrotechniky ked je stabilizovany zdroj na max zatazi pocituje ubytok napatia co moze byt v nasom pripade z 5V na cca 4,85V… prud pri takomto zatazeni bude max 0,8-0,9A… ale co ked dodame nabijacku s vyssim vykonom a pri mensej zatazi moze byt omnoho stabilnejsia… co znamena ze stabilne bude dodavat 4,95-5V pri 0,95-1A… ked mas zapojeny pocitac… a mas 500W zdroj… neznamena ze ide stale 500W… max moze ist cca 400W aj to pri plnom zatazeni – procesor, grafika a vsetky periferie na 100% v klude moze ist len na cca 50-100W… to plati aj v nasom pripade… iPhone nemoze byt taka ista zataz ako iPad pretoze nie je taky “zrut”

    #375189
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Preco tu riesis volty na desatinne cisla??? Mne je v podstate uplne jedno kolko amperov dostava baterka, ci je to 794,2 mA pri 5W nabijacke alebo 1254,6 mA pri nabijacke z iPadu. To je uplne fuk!
    Podstatou bolo odpovedat ze chalanisko moze pouzit iPad nabijacku aj na iPhone, bude sa nabijat vyrazne rychlejsie a moze to ovplyvnit aj zivotnost baterie kedze sa bude nabijat vyssim prudom(to je fakt, to som si nevymyslel).
    Pani v Apple vedia lepsie ako my preco nabijacky na IP dimenzovali iba na 5W a nedodavaju k nim tie vykonnejsie verzie z iPadu nemyslis?

    Tvorcovi vlakna uz odpovedane bolo, pekne sa podakoval a myslim ze uz nema vyznam to dalej rozpitvavat

    #375191
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    brat nabijal iphone 4s s nabijackou z ipadu2 a baterka mu klakla tak ze ak sa telefonu ani nedotkol tak vydrzala maximalne pol dna.

    #375194
    igino
    Účastník (Participant)

    Aj ja mám brata.

    #375195
    stefan.stefanov
    Účastník (Participant)

    ja nabijam vsetko 12W nabkou od ipadu a v pohode… a apple pise ze je to ok…

    #375198
    bawy
    Moderátor

    Rychlik: konečne niekto, kto svoje tvrdenia reálne podloží nejakými číslami a faktami. Som si 100% istý, že iPhone si berie len taký prúd aký je preň prijateľný, pokiaľ ide o nabíjačku od iPadu, sám apple to to niekde písal, dávnejšie som to niekde čítal..

    #375222
    raul
    Moderátor

    eraserv a rychlik: vdaka za dobru debatu aj pre ludi, ktori sa v tom az tak nevyznaju :) Som rad, ze to nesklzlo do neprijatelnej sfery, taka polemika je ale super, takze vam vyzyvam k slusnemu pokracovaniu aj napriek tomu, ze uz bolo odpovedane zakladajucemu temy…

    igino: blahozelam! :)

    morfi: mohlo aj nemuselo to byt kvoli tomu, mam presne rovanku sksuenost ako stefan.stefanov

    bawy: podla mna si iphone berie len taky prud, aky je prijatelny, resp. ked je slaba (z roznych dovodov) nabijacka, tak maximum, kolko to da… Preto si myslim, ze z iPad nabijacky si iPhone berie viac lebo nabijacka je schopna dat viac, co sa priblizuje tomu, kolko je pre iPhone prijatelne. Ak ked to prekracuje (co asi aj prekracuje) tak si zoberie len tolko, kolko je pre iPhone prijatelne…

    Teda inak: Pre iPhone je prijatelne 100% z nabijacky pre iPhone. Kvoli stratam si ale berie len 80%. Pre iPhone je prijatelne 50% z nabijacky pre iPad, preto si berie 50%, co sa rovna 100% z nabijacky pre iPhone… Preto sa iPhone pomocou nabijakcy na iPad nabije skor. Teda samozrejme, len orientacne a teoreticky :)
    A preco apple neda k iphonom silnejsiu nabijacku? Dovodov moze byt milion – kludne aj to, ze slabsich maju viac na sklade, lebo vyrobili vopred, tak sa toho zbavuju :) preco nie…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 29 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.