iMac alebo PC?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware iMac alebo PC?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 54 )
  • Autor
    Príspevky
  • #94440
    Martin Fekete
    Účastník (Participant)

    Zdravím, viem, že toto je už obohraná téma, ale našiel som iba staré (ročné a viac) fóra, kde sa toto preberalo.
    V najbližšej dobe si plánujem kúpiť nový PC a naskytla sa mi možnosť ísť aj do Macu. A to je teda dilema :-)
    Mám možnosť si kúpiť silnú PC zostavu, alebo ísť do slabšieho Macu.
    (konkrétne asi: http://www.alza.sk/imac-27-cz-d372887.htm ).
    Venujem sa grafike (tvorba plagátov, logotypov, katalógov a pod.), hry nehrávam skoro vôbec.
    Vzhľadom k tomu, že mám 16 a študujem potreboval by som aj nejaké kancelárske programy, takže sú nejaké schopnejšie pre Mac?

    Čo by ste mi teda odporučili? Mac alebo PC?

    #356501
    macblogger
    Účastník (Participant)

    PC pre neziskoveho studenta je idealne. Pre teba by to boli zbytocne vyhodene peniaze.

    #356529
    bawy
    Moderátor

    Martin: ešte je tu tretia možnosť, ktorá kĺbi obe možnosti..vyskadať si “mac”..
    Nakúpiť potrebné komponenty ktoré majú podporu pre “Hackintosh” za zlomok ceny a môžeš mať za dobrú cenu našlapaný Mac/PC zároveň, len sa treba dostať trochu do problematiky a chvíľu sa tomu povenovať a môže sa ti to príjemne odvďačiť..

    Osobne by som ale šiel asi do klasického PC veď dnes win7/8 už nie je žiadna tragédia ako kedysi.
    Ak sa chceš hrať taktiež odporúčam PC.

    #356530
    Pavol Ondruška
    Účastník (Participant)

    na Mac OS X je dostupný oficiálny Office od Microsoftu. osobne mám MS Office 11 vo svojom MB Air a som spokojný, kompatabilita je bezproblémová.

    výhodou Macu sú kvalitné displeje, ak sa venuješ grafike, tak určite oceníš veľký krásny IPS displej. na nových Macoch (od 10.8.) je už podporovaná aj Slovenčina.

    ak chceš počítač, ktorý proste bude fungovať bezproblémovo a hlavne dlho, tak Mac je dobrou voľbou. OS je dobre vyladený práve na ten HW, takže všetko frčí. nič nemusíš riešiť.

    budeš si ale musieť zvyknúť na trochu iné ovládanie. prechod, kým si zvykneš, zvyčajne trvá tak do týždňa. a nezabúdaj, že nemá optickú mechaniku, budeš potrebovať externú.

    výhodou je, že aj keby si sa rozhodol, že ho nechceš, tak ho môžeš aj po pár rokoch predať za stále clekom slušné peniaze.

    #356531
    Lens
    Účastník (Participant)

    windows je prosto zlo a argumenty typu: ”nie je az taka tragedia” mi pride ako keby som siel autom co ma defekt a sam seba klamal ze to nejde az tak zle… Je to nastroj skazy ktory moj pracovny vykon zhorsoval o 70%. Neustale sa o to clovek musi starat, nahadzovat antiviraky, cistit. Cčko Dčko. Nenasiel som spolahlivu pohodlnu mozst kompletnej zalohy. Tie bedne tak neskutocne skuvinaju, ze to je k nevydrzaniu. Ma to 3000 kablov je to nespratne a nemobilne. imac vytiahnem zo siete a polozim na zadne sedadlo a ked niekde pridem tak kym si pcčkari z krabic povyberaju repraciky tak ja uz mam dorobene. Od kedy mam mac tak sa nestaram o hluposti. Zapne ho a ide ziadne vyrusy nic. Prihlasim sa s icloud uctom a mam tu vsetko od kontaktov cez kalendar prosto vsetko. Pred mesiacom som roztrieskal macbook s dolezitou robotou. Vybral som hdd, pripojil ku imacu nabootoval svoj system a robil dalej. 20 minutove zdrzanie a otvorilo mi to vsetko aj neulozene .psd projekty ktore boli len otvorene vo photoshope sa znovu otvorili. Prosto to funguje. A hlavne to nestraca na hodnote. Uz sa tu vela zakecavam. Idem dalej makat. Peace

    #356536
    Martin Fekete
    Účastník (Participant)

    bawy: nad hackintoshom som už rozmýšlal, ale uzavrel som to tým, že ak Mac tak Mac. Proste na Macu ma neláka iba OS ale aj design a všetko s tým spojené. Ale ďakujem aj tak :)

    Pavol Ondruška: Ten displej a vyladený OS ma na Macu lákajú (väčšina grafikov mi odporúča kvôli tomu Mac) a hrať sa na ňom neplánujem. Asi som “chybný” ale hry na PC som hral asi 1 hodinu celkovo, jednoducho ma to nebaví :D keď tak si pustím niečo na iPade a zahrám si.
    Optickú mechaniku som už tiež riešil a nie je to také hrozné (30€ externá).
    No a Windows 8 sa mi celkom pozdáva, ale nekalé praktiky MS (sledovanie užívateľov) ma od toho odrádzajú.

    Ešte som pozeral aj 21.5 iMac,quad core i5, 8GB RAM, 1TB 5400rpm HDD za 1220€. Má slabšiu grafiku a pomalši HDD oproti 27′ verzii. Ktorý by ste mi odporučili? (V prípade kúpy Macu samozrejme)

    #356538
    zero0x
    Účastník (Participant)

    > uzavrel som to tým, že ak Mac tak Mac

    Slaby argument kamarat. Hackintosh by bolo pre teba skvele riesenie.

    #356542
    Martin Fekete
    Účastník (Participant)

    zeroOx: nie som veľmi zdatný v skladaní PC a hraním sa so SW. Bojím toho, že nakúpim komponenty za cca. 600-700€ a niečo tam pokazím. A ak mám pravdu povedať, bojím sa aj Hackintoshu ako takého… Jednoducho mi to nie je sympatická voľba.

    #356559
    Drevoplech
    Účastník (Participant)

    Ja pouzivam aj Mac aj Windows PC a nedokazem jednoznacne povedat co je lepsie… A to nie som iba bezny uzivatel, ktory spusti dve pracovne aplikacie + facebook. Pracujem proste s pocitacmi na vsetkych urovniach a to uz zopar rokov (skladanie, servis, udrzba, support HW+SW+periferie).

    Zhodnotil by som to ale asi takto:
    – Ak mas rad pekny dizaj, malo kablov, mas vela penazi, neplanujes HW upgrade a nevadi ti v pripade akejkolvek poruchy vlacit do servisu cely pocitac… Tak si kup iMac.
    – Ak ti nevadi, ze ta krabica pod stolom bude neesteticka a bude z nej trcat kopec kablov, ak chces moznost jednoducheho upgrade ci vymeny vadneho komponentu a nevadi ti pouzivanie antiviroveho programu, tak si kup Windows PC.

    Co sa tyka vykonu, tak nesuhlasim, ze MAC je vykonnejsi, alebo sviznejsi. Za 2000 €, co je cca cena dobreho iMacu, si poskladas masinu v takej konfiguracii, co Apple prinesie mozno o tri roky neskor.

    Co sa tyka kazivosti, tak aj apple produkty sa kazia a to celkom dost. Povestna kvalita, pouzitych materialov a komponentov je iba mytus a nechapem, ze sa ten mytus stale drzi nazive. Proste, planovane opotrebenie produktov sa pouziva v kazdej firme a cim bohatsia firma, tym viac prostriedkov na vyvoj kurvitok.

    #356562
    Martin Fekete
    Účastník (Participant)

    Tak som to zhodnotil tak, že pôjdem asi do PC (poprípade NTB+externý displej), ako tak čítam tie názory.
    A Drevoplech: tvoj komentár u mňa rozhodol, Mac možno o pár rokov. :)

    #356563
    energys
    Účastník (Participant)

    dlhe roky som pouzival pc win, vo vsetkych verziach, ked som sa zacal viac venovat grafike a prace s nou, dal som si poradit a kupil iMac, prechod bol chvilu boj, pokial som si zvikol, ale odmenilo sa mi to uz 3 rocnou spokojnou efektivnejsou pracou, moj nazor neda sa to porovnat, bezproblemovi chod rychlost nabehu aplikacii, a o kvalitnom ips monitore nebudem ani hovorit, synchronizovanie ipadu iphonu a dalieho iMacu, o tom win masiny mozu len snivat, a argument dropboxu ze to ide aj na win je pre mna slaby, lebo na macu to ide vsetko nejak lepsie, a ako ceresnicka, na mojom iMacu sa bez problemov aj hram a nema s tym najmensi problem;) takze moj nazor jednoznacne IMac 27 , a mas vystarano na minimalne 3 roky bezpronblemoveho chodu. Bez jedineho zasahu do HW alebo OS ako ja.

    #356564
    zero0x
    Účastník (Participant)

    Martin, tak ked Mac, urcite by som si radsej laptop kupil. To je uz ina vec, jednoducho tam platis nie len za svietiace jabko, ale za to, ze je to male lahke, dlho vydrzi baterka atd.

    Co sa tyka Hackintosha, pokial budes kupovat komponenty podla tohoto: http://www.tonymacx86.com/351-building-customac-buyer-s-guide-may-2013.html tak tam nie je velmi co pokazit.

    Samozrejme, bude si to vyzadovat investiciu v podobe tvojho casu, aby si tomu porozumel, idealne, ak mas kamarata, co sa kus vyzna. Ale ako 16 rocny student, myslim, ze radsej obetujes svoj cas ako peniaze.

    A do Windowsu by som v zivote nesiel, hoci by co bolo. Si mlady, este je vela veci, ktore sa mozes naucit, co do dizajnu a programovania, a Mac ti v tom velmi pomoze. Vybudujes si cit pre estetiku a jednoduchost.

    #356565
    Martin Fekete
    Účastník (Participant)

    No a dilema je späť :D

    Mac by som kupoval iMac kvôli cene – http://www.mzone.sk/imac-imac-21-5-quad-core-i5-2-7ghz-4552?viewPriceWithVat=1 . MBP by som chcel jedine 15″ alebo 13″ + ext. displej a to sa mi cenovo naozaj neoplatí (1500€ a viac).

    Nad Hackintoshom ešte popremýšlam.

    A Windows ma láka jedine cenovo, čo je u mňa asi najväčšie meradlo. S Windowsom by som kupoval http://www.alza.sk/dell-inspiron-7720-d409847.htm , Mac by som kúpil ten hore uvedený 21.5 iMac. Teraz fakt neviem čo.

    #356567
    tutuc
    Účastník (Participant)

    Ahoj,

    podelim sa teda aj o moju skusenost. Uz niekolko rokov sa venujem programovaniu vacsinou sa jedna o JAVU, JAVU EE. Zacinal som na klasickom laptope, ktory som pouzival aj v skole. Mal som nahodeny Windows 7. Musim povedat, ze to bolo hrozne trapenie a utrpenie na tom programovat. Stale som musel nieco nastavovat, nieco riesit, problemy … neustale nieco nefungovalo vkuse to mrzlo a drhlo (nebolo to pocitacom ale proste tym systemom).

    Po istej dobe som sa teda rozhodol, ze si zaobstaram macbook pro 13″. Som studentom vysokej skoly. Popri skole pracujem. Odkedy mam macbook moje prijmi stupli o viac ako 100 percent. Mozno je to len tym, ze som sa rozkukal po svete, neviem to posudit. Co vsak povedat viem je, ze teraz nemusim riesit milion nastaveni a zaloh a antivirov a stale nejakeho nastavovania vo windows ako tomu bolo predtym. Java sa mi uz viac nedrhne a vsetko pekne plynule bezi. Popri som mam ovela jednoduchsiu pracu s tlaciarnami, fotografiami a videom. Co to si sem tam strihnem a pripravim pre znamych. Vacsinou to ma celkom uspech a paci sa im moja praca. Mam tak potom aj pekne referencie pre novych potencialnych zakaznikov.

    Pre mna kupa macbook pro bola asi najlepsiou volbou aku som mohol spravit. Vybavim denne tak bambilion emailov, pripomienkovanie a kalendar synchronizacia s iphone je dobra, funguje tak ako by som ocakaval. Kontakty a kontaktne skupiny vzdy vsade po ruke. Moj iPad jednoducho prenasa fotografie a video do macbooku a dalej ich viem rychle a jednoducho spracovat. Vyhybam sa uz windowsu ako cert kostolu!

    Moj nazor pre teba:
    V pripade, ze zvazujes este dalsie studium na vysokej skole, urcite budes potrebovat vykonny laptop. Dnes uz su celkom sikovne tie s Windows 8 a dotykovymi displaymi. Ja im ale moc neverim. Dotykova plocha mi jednoducho nesedi popri klavesnici. Windows phone u nas nie su velmi rozsirene a podla vyjadreni Windows Evangelist’s ani v najblizsej dobe sa rozsirovat velmi nebudu. Preto je ten windows tak max s android zariadeniami. A to mne tato roznorodost opat nevonia. Dal si malo informacii na to, aby som ti vedel nejak konkretnejsie poradit. Na grafiku sa ti maly book moc nehodi, ked mas kreslit plagaty. Ziada si to preto nejaky vacsi display. iMac by sa hodil, ale ten je pre studenta nevhodny pretoze sa neda prenasat.

    Skus dat este nejake informacie o tom, co planujes a jak ,,,… potom by sme skusili popremyslat este. BTW: hackintosh nie je tiez vobec zla volba! Kupis si normalne laptop pre windows a nainstalujes tam aj hackintosh. To vsak nie je uplne jednoducha cesta. Da sa to ale! Na tonymacx86 je velka komunita ludi, ktori ti radi pomozu. A keby aj nie, su aj na facebooku a google plus.

    #356570
    zero0x
    Účastník (Participant)

    http://www.mzone.sk/macbook-pro-13-macbook-pro-13-core-i5-2-5ghz-3930 1079€?
    – Kupit rok-dva stary? Pokial je tam i-ckovy procesor, niet co riesit, das tam casom 8GB ramky a SSDcko a pojde to krasne.
    – Pockaj 2 tyzdne, budu nove Haswell procaky, a teda vypredajove ceny starsich modelov.
    – Ja som raz kupoval MacBook aj na UK ebayi, nie je to zly napad, da sa tiez cosi usetrit, napr. http://www.ebay.co.uk/itm/BRAND-NEW-SEALED-APPLE-MACBOOK-PRO-13-3-MD101-i5-2-5GHZ-4GB-FREE-UK-DELIVERY-/181149286794?pt=UK_Computing_Apple_Laptops_ET&hash=item2a2d56c18a

    Kazdopadne by som ten laptop bral, iMac sa podla mna vobec nevyplati vzhladom na to, ze Hackintosh je lacnejsi a flexibilnejsi, rozsiritelnejsi, lahsie sa da opravit, atd.

    A ako student vyuzijes laptop, pojdes na vysku, bude ti treba do labov, budes chciet cestovat, jajaj.

    #356575
    majdy
    Účastník (Participant)

    Tak sa pripojím aj ja. Ja sa venujem dizajnu a už na strednej som si zadovážil macbook pro 13″ na kreslenie. Mohol by som povedať rovnako ako tutuc, že kúpa macu bola pre mňa tou najlepšou voľbou a riešil som túto dilemu veľmi dlho, rovnako aj ja tu ako ty. Mac mám už zhruba 2 a pol roka a som s ním dodnes spokojný. Niekto povie, že sú spokojní rovnako ako na začiatku, ja mám pocit, že som stále viac a viac a pociťujem to čo písali ostatní, zjednodušenie práce, viac priestoru pre kreativitu atď…takže ja by som šiel do macu, ale asi macbooku, avšak naozaj pre plagáty a grafiku potrebuješ veľký displej, ak oželieš neprenosnosť, iMac bude vhodný a určite sa rýchlo zoznámiš…

    Toto nieje však to čo som chcel povedať, chcel som pvoedať to, že ja by som za ten hackintosh nebol. Riešilo sa to už mnohokrát, pri rovnakom HW to môže pobežať pekne, takmer bezproblémovo, ale mne by už vadilo rozloženie klávesnice a detaily ktoré sú v unibody tele Macu a hlavne(!!) by mi vadilo nevedieť používať jednu z najväčších výhod OS X na takom macu a to gestá. Ak sa rozhodneš pre hackintosh, kúp od Apple aspoň trackpad, alebo Magic mouse, na bežnú prácu. Na grafiku určite budeš používať tablet. A veľkú úlohu by u mňa hralo aj to, aké mám doma ďalšie zariadenia, ak máš iPad, iPhone, Apple TV, alebo čo ja viem čo, zaručíš si luxusný používateľský komfort.

    #356576
    jurajB
    Účastník (Participant)

    kup si mac a nevymyslaj, neolutujes a budes spokojny naveky a nikdy nic ine chciet nebudes a budes to co ti vravim ja hovorit kazdemu… :))

    #356577
    dfx
    Účastník (Participant)

    Ak mas moznost ist do macu, tak chod do macu. Len si ho kup s fusion diskom ( priplatok 250 eur ) a ak by si kupoval 21,5 ” iMac, tak aj s 16GB RAM. V tom mensom sa neda uzivatelsky rozsirit RAM, v 27″ je to jednoduche.

    #356584
    igor.i
    Účastník (Participant)

    ja si myslim, ze ty v skutocnosti (vnutorne) tuzis po Mac-u, tak si ho proste kup a vykasli sa na vsetky argumenty…Vzdy si kup to po com tuzis a nie to co veli racio. Aj ked si este mlady, zivot je aj tak kratky na to aby si sa kaslal s niecom co nechces. Ja som presiel na Mac asi pred tromi-styrmi rokmi a odvtedy som vysmiaty.

    #356598
    renad
    Účastník (Participant)

    Jedna faktická :-)
    Argument typu: “Mám možnosť si kúpiť silnú PC zostavu, alebo ísť do slabšieho Macu.” – absolútne nie je namieste, pretože produktivita práce na Macu pod OS X je s PC neporovnateľná a hodnoty “nadupania” sú tak trochu mimo … podstatná je “dlhoročná” stabilita systému bez reinštalov a hrabania sa v systéme či kadejakých driverov po webe, dokonalá správa farieb, prepojenie systému s aplikáciami, proste nechce sa mi to celé rozpisovať … o vírusoch ani nehovorím …

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 54 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.