Ext. HDD, alebo NAS ?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Ext. HDD, alebo NAS ?

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #98780
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    Čaute,

    potreboval by som poradiť. Dostal som sa do stavu, že môj Mac má voľných asi 20 gb a potrebujem vyriešiť väčší disk. Čo by ste odporučili ext. HDD, alebo NAS. Ak Vás môžem poprosiť hoďte sem aj linky na niektoré, ktoré odporúčate.

    Ďakujem

    #377234
    Hack2er
    Účastník (Participant)

    Veľmi záleží čo od daného disku očakávaš a koľko by si chcel do toho investovať. Hlavný rozdiel medzi klasickým externým HDD a NAS je, že v NAS máš osadených dva a viac diskov (do NAS nepočítam zariadenia s jedným diskom). Umožnuje ti to nahodiť RAID čo ti zabezpečuje vyššiu bezpečnosť dát. Poskytujú kopec fajn featuriek typu DLNA (stream do multimediálnych zariadení ako napr. TV), prístup k dátam v rámci lokálnej sieti ale aj z vonku (VPN prípadne FTP). Vieš zohnať kvalitné NAS už okolo 150 EUR (bez diskov).

    Klasické externé disky (USB, FW, Thunderbolt), ich veľká výhoda je v mobilite a energetickej nenáročnosti (napájanie cez dátový port). Ich hlavnou úlohou je cenová prístupnosť a mobilita (dáš do tašky a máš svoje dáta vždy so sebou).

    Keď si odpovieš, ktoré riešenie by bolo pre teba najvhodnejšie tak potom sa odporúčam pustiť do hlbšieho hľadania konkrétnych zariadení.

    #377238
    iTuxx
    Moderátor

    ja osobne som za NAS. Nemusis nic vlacit so sebou a k datam mas pristup aj z inych zariadeni. Napr. si streamujes filmy/serialy na iPad. Externy HDD by si mohol pouzit len s pocitacom.

    Spravil som si doma jeden malicky a energeticky nenarocny server zalozeny na Atome s Win 7, dal do neho mini ITX dosku, malicku skrinku s 200W zdrojom, 120GB notebookovym diskom ako systemovu particiu a zvlast 1TB HDD pre data. Cele ma to vyslo cca 140€. Dal som tomu krycie meno ”goro”. Je to zapojene 1Gbit ethernetom do Airportu Extreme. Vsetkym v rodine som povedal, ze ak stiahnu nejaky film, nech ho supnu na gora. Takze teraz mame vsetci pristup ku vsetkym filmom a zaroven nemame problem s volnym miestom na osobnych zariadeniach. Velmi som si zvykol na streamovanie Simpsonovcov cez obed na moj iPad mini cez smb s pouzitim genialneho prehravaca nPlayer. Streamujem aj na Macbook, PS3 a ine zariadenia. Je to velmi prakticke a navykove. A sluzi to aj na zalohu dat, ak niekto nieco potrebuje preinstalovat.

    #377316
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    Ďakujem za odpovede. Našiel som tento disk: http://www.alza.sk/western-digital-my-cloud-4000gb-d499030.htm#popis čo si o ňom myslíte ? Myslím že 4TB miesta za 200€ je celkom dobrá cena

    #377321
    max7323
    Účastník (Participant)

    pripojis ho len na LAN, usb 3 je len ako vstup

    #377322
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    No, ked vidim riesenie na stojaka a tie vetracie otvory, urcite to bude hlucne az hroza. Ak ti zalezi na tichu, tak toto nie je to prave.

    #377326
    suley
    Účastník (Participant)

    NAS od WD mam (starsi My Book Live 2TB model). Ako pise Jozef, je to hlucnejsie, ale da sa na to samozrejme zvyknut, pripadne umiestnit mimo. Vsimol som si, ze aj v case ked sa nepouziva, tak su tam nastavene joby, ktore sa spustaju pocas noci. Takze WD nabehne na nejakych 10 minut, niekoho kto ma plytky spanok to dokaze zobudit.
    v podstate ale spokojnost, pouzivane ako archiv filmov, hudby, zaloha fotiek a TimeMachine.
    samotny HDD funguje v poho, bol som ale prekvapeny ako rychlo odsili led kontrolky, ktore boli behom pol roka nefunkcne. v ramci funkcionality nepodstatna vec, ani som nereklamoval.

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.