Apple MacBook Air 13'' kúpiť alebo nie? Ako je to s DPC latenciou?

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Apple MacBook Air 13'' kúpiť alebo nie? Ako je to s DPC latenciou?

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #524049
    meccy
    Účastník (Participant)

    dobry den, chcem si kupit notebook, ale mám veľkú dilemu, ze aky. Povedala som si, ze ked pojdem na vysku, tak si na pracu kupim nejaky notebook. Nieco ľahké, spoľahlivé s dobrým výkonom a aby mi to aj vydržalo. A vzhľadom na to, ze idem na odbor audio inžiniera, chcela by som aby ten notebook zvládal tvorbu a pracu so zvukom. Viem ze ze tam ide o nejaku DPC latenciu, ktora určuje ci dokaze spracovávať tie udaje v reálnom case. A ked som o tom povedala niekomu druhému tak ma od  Applu len dohovárajú ze je to zbytocne predražene a ich notebook dokaze to iste. Vacsina z nich mi preto radi asusy, ale ja sa v tom moc nevyznám preto by som bola rada za kazdu skúsenosť s Macom vs Asusom, alebo so samotnou prácou so zvukom na týchto notebookoch. Ja chcem hlavne nieco spoľahlivé, aby sa mi po chvíľke nieco nepokazilo alebo mi neodišlo a ja budem mat zbytocne opletačky so servisom. Ale zase mam aj ten finančný strop a nechcem notebook za niekolko tisíc.

    #524056
    quadra
    Účastník (Participant)

    Mac OS X pouziva Core Audio framework, ktory ma osetrene velmi dobre latencie (aj iOS ho obsahuje – to je dovod, preco su pro audio aplikacie iba na iOS, nie Android..), clovek vnima latenciu pri klavesovych nastrojoch nad 10ms ako rusivu.

    Windows sa sice snazi riesit tento problem (od cias Windows 8 su pokusy v API nieco podobne ako Core Audio), no zdaleka nie tak elegantne a uspesne ako Mac OS X. DPC ma na Mac OS X vobec netrapi, pri Windows to je problem dany architekturou OS.

    Pracujem s Mac aj Windows skoro 30 rokov (zacinal som so Systemom 6 a Windows 2.11), v sucasnosti by som pre audio pracu volil Mac, je to sice drahsia platforma, ale pre uzivatela, ktory chce tvorit hudbu (a editovat/mastrovat/etc.) jednoduchsia a menej problemova (tym netvrdim, ze tam nie su chyby a problemy!).

    To je co, odbor audio inzinier, ze som taky zvedavy?

    #524071
    meccy
    Účastník (Participant)

    Dakujem za odozvu, prave ta DPC latencia mi robila strašiaka, takze som rada ze to tam je dobre ošetrené :) a zvukový inžinier, je v podstate odbor pre pracu so zvukom asi vo vsetkych smeroch, od ovládania controlerov a rôznych pultov, cez nastavovanie, upravovanie, tvorbu zvuku az po samostatne zapájanie a vytváranie zvukových obvodov (zosilňovače atd.). V podstate je to zamerane na asi hocijakú pracu so zvukom, ci uz teda ozvucovanie kapiel, nahrávanie v štúdiu alebo ako technik.

    #524104
    Mitho
    Účastník (Participant)

    Nedalo mi, ale musim to napisat … porovnavat Asus ntb s MacBookom, tak to uz je riadne silna kava :-)

    #524108
    dfx
    Účastník (Participant)

    No na pracu so zvukom by som sa ja viac spoliehal na externu zvukovu kartu ako na integrovanu.

    A samozrejme macOS a macbook je daleko vhodnejsi na pracu so zvukom ako cokolvek s windowsom. Ak chces robit to, co pises, tak snad sa stretavas s ludmi, ktori to robia, a vidis, na com robia.

    Ja si ani nespominam, ze by so niekoho videl ovladat nejaky zvukovy pult na windowse.

    PS: nove macbooky sa blizia, tak ja by som teraz nekupoval. Do septembra casu dost.

    #524146
    meccy
    Účastník (Participant)

    No ja si ten MAC budem kupovat asi az v septembri, takze som rada ze maju vyjsť nove :D a chodievam ozvucovat jeden klub s kamaratom zvukarom, ale on nepoužíva ziadny ntb, kedze to su vacsinou kapely a  ten klub ma vlastne vybavenie na ozvucovanie a ked pride aj nejaky dj, tak sa na to len nápoji a on ma uz svoje vybavenie, preto som si nebola ista co by bolo na to najvhodnejšie.

    #524176
    quadra
    Účastník (Participant)

    Nove macbooky zial nie su ziadne terno – mizerna klavesnica, iba usb-c (tb3) porty a nutnost redukcii, nie najtichsi ventilator v pripade Macbook Pro.. verme, ze sudruhovia v Cupertine vylepsia pouzitelnost a spolahlivost motylovej klavesnice v Macbook/Macbook Pro!

    Na pracu so zvukom poznam ludi s Windows i Mac.. a na oboch platformach sa da pracovat v pohode a bez problemov, Mac je mozno o cosi “blbovzdornejsi”.. no to je na dlhu debatu, podla toho co riesis – DAW alebo automatizaciu mixu ci osvetlenia, samotnu tvorbu (virtualne nastroje) atd.. a vela zavisi od toho, aky pro audio hw pouzivas (a aka je podpora driverov).

    BTW, ked si spomeniem na prve zaciatky na Atari ST a prve verzie Cubase, Creator/Notator, Opcode..

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.